Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Weöres Sándor Színház bemutatja: 18 állandó és 3 vendégművész

A színészgárdára nem lehet panasz, a helyszín körüli, főleg a szombathelyi ellenzék által felajzott kálvária azonban kikezdheti a színház renoméját. Jordán Tamás szerdán a sajtó színe előtt öntötte szavakba érzelmeit, buzgalmas rajongástól a neheztelő értetlenségig.

A társulat bemutatása kapcsán azzal kezdődött Jordán Tamás felvezetője az Aréna út 8. szám emeletén, hogy a perceken belül elhangzó nevek tetemes része nem lehet ismeretlen a Kamara Savaria előadásait is látogató szombathelyi színházkedvelők előtt. Majd cseppet sem palástolt büszkeségének adva hangot elmondta: a Dömötör Tamás fémjelezte Czukor Show-t (a darabról született írásunkat lásd itt) az idén beválasztották a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

Ezután következett annak a 18 állandó és a tervezett 3 vendégművésznek bemutatása, akikről az igazgatóval készült interjúnkban már esett szó, de az ismétlés és tudás közti rokoni kapcsolatot alapul véve álljanak most itt újra: Czapkó Antal, Czukor Balázs, Csonka Szilvia, Endrődy Krisztián, Horváth Ákos, Kálmánchelyi Zoltán, Kelemen Zoltán, Kiss Mari, Németh Judit, Orosz Róbert, Péter Kata, Szabados Mihály, Szabó Tibor, Szerémi Zoltán, Tóth Ildikó, Trokán Péter, Vass Szilárd, Vlahovits Edit, plusz az egy-egy szerepre várományos vendégművészek: Szabó Győző – aki állítólag „nagyon szeretne jönni” –, Sztankay Orsolya és Tamási Zoltán.

Ketten bemutatkoznak, és teljes bizalmukat vetik a színigazgatóba
A felsoroltak közül ketten személyes jelenlétükkel is megtisztelték a jelenlévőket, a direktor nem is hagyta ki az alkalmat, a sajtó szerepébe bújva szúrta oda a kérdést, elsőként Kiss Marinak: miért hívta fel őt, hogy neki a szombathelyi színház kell? „Az élet olyan rövid, az ember nem teheti meg, hogy kihagyja azt, ami igazán vonzza. Engem egy másfajta világ vonzott, és végül eljöttem a Madách Színházból. Egyszercsak hallottam Jordán Tamás nyilatkozatát, hogy megpróbál színházat csinálni Szombathelyen, és akkor úgy éreztem, hogy nekem semmibe nem kerül otthagynom Budapestet, és elkezdeni egy olyasvalamit, ami mindig is érdekelt.”

A másik vendég, Szabó Tibor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházból érkezett, amelyet a direktor a határon túli magyar nyelvű színjátszás élcsapataként jellemzett. A színész úgy fogalmazott: amióta az eszét tudja, Magyarországra vágyott, és „amikor ma a Március 15. téren megnéztük azt a helyet, ahol a színház felépül, és az épületet megkerülve megláttam a platánfákat, akkor mondtam: én hazajöttem. Úgyhogy most itt vagyok.”

Amire már pont került
Jordán Tamás a szót visszavéve elmondta: még folynak a tárgyalások a színészlakásokról, amelyek bérleti díját a művészek is rendesen fizetik majd, „nem fognak különösebb kedvezményt élvezni.” Az egyéb alkalmazottak is megvannak már, például Dömötör Tamás rendező, Dúró Győző dramaturg, vagy Papp Kriszta művészeti titkár a Nemzetiből. A nem csak az előadásokra korlátozódó tevékenységet Jordán a játékos „Thea-tér” kifejezéssel írta le, ez Czenki Zsuzsa kezében összpontosul.

„A mennyországhoz vezető út rossz szándékkal van kikövezve”
Kénytelen-kelletlen hozta szóba az igazgató, hogy míg a színházalapítás egységes közgyűlési álláspontot hozott, helyszíne lassan politikai meccsek részévé válik, ami szerinte nem tartható. Ezért arra kérte a sajtót, hogy mindig legyen mód tisztába rakni a zűrzavart, mert a pletykák csak rombolnak, ő meg nagyon is félti az ügyet: „óvjuk meg a közvéleményt azoktól a negatívumoktól, amiknek nincs alapja.” Ilyen a HEMO ellenzék részéről jövő ellenzése is, ami érvektől mentes, szakmaiatlan alapokon nyugszik, hiszen mégiscsak az tudja, hol érdemes színházat csinálni, aki állt is már színpadon.

„Énnekem nagyon igazam van” – jegyzi meg cinikusan –, „olyan mértékben van igazam, hogy egyenesen vágyom arra, hogy valaki elmondja, hol vannak a disznóságok, hol nem stimmelnek a dolgok. Tessék rendezni nekem egy nagy fórumot, ahová eljönnek a kritikusok! Szedjenek ízekre, tegyenek ki borzasztó helyzeteknek… Elegem van az igazság nélküli dumácskákból” – így reagált Jordán Tamás a felszálló pletykákra, amikről a már említett interjúban részletesen is nyilatkozik lapunknak.

Végezetül megtudtuk: legkésőbb szeptember kezdődnek el a munkálatok a HEMO-n, addig is a Joyce-házban készülnek a színészek, hogy januárban akár már a közönség elé léphessenek.


Kapcsolódó írásunk:
"Nincs jobboldali és baloldali néző, csak jó és rossz színház van" - beszélgetés Jordán Tamással

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kultúra

Tovább az oldalra