Eddig: 1 639 863 / 3 000 000 Ft, 75 támogató. Még8nap.
Légy része az igazságnak!

Röplabda: A visszatérés utáni első év

2007 nyarának végén kötött megállapodást a Haladás VSE a szombathelyi röplabdásokkal, így került vissza ismét a szakosztály a klubhoz. Az első év tapasztalatairól kérdeztük Mucsi Pétert, a felnőtt csapat szakvezetőjét.

Jó anyagi-, bizonytalan játékos helyzet

– A Haladáshoz való visszatéréssel stabilizálódott a klub anyagi helyzete, azonban az elhúzódó tárgyalások miatt a felnőtt keretet nem sikerült megerősíteni a bajnokság kezdete előtt. Ez azt jelentette, hogy hat játékossal (öt mezőnyjátékos és egy liberó: Merklin Ferencné Zubor Enikő, Simon Judit, Pintér Petra, Bogdán Kriszta, Szelle Dóra ill. Horváth Mónika) volt szerződésünk, ami rendkívül kevésnek bizonyult. – így a vezetőedző. – Hiába voltak előzetes tárgyalások játékosokkal, az idő rövidsége miatt kútba esett az ő szerződtetésük. Kénytelenek voltunk a juniorcsapatból kiegészíteni a keretet, azaz a felnőttekhez került: Kecskés Petra, Kanti Vivien, Rácz Rita és Pankó Réka.

A szezon előtt

A bajnokság előtti tornákon ezzel a kerettel vett részt a Haladás – a Balaton Kupán még az összeszokottság hiánya kiütközött, ennek ellenére sikerült a második helyet megszerezni, majd a hazai rendezésű Helios Kupán a szombathelyieknél előbbre jegyzett csapatokkal szemben torna győztes lett az együttes (Kaposvár, Angyalföld).

Az eredeti versenykiírás szerint a Helios Kupát követő hétvégén kezdődött volna a bajnokság. Ezt az időpontot a szövetség megváltoztatta, bő két héttel eltolva a kezdetet.

– A formaidőzítést az eredeti kiírásnak megfelelően terveztük, így érzékenyen érintett bennünket a változás. A Helios Kupán mutatott játékot nem sikerült teljes egészében átmenti a békéscsabaiak elleni nyitómérkőzésre, 3-1-re kaptunk ki – mondja Mucsi.

Személyi változások

A sikertelen rajt a következő mérkőzésekre is rányomta a bélyegét – a csapat nem bírt átlendülni ezeken a hullámvölgyeken – nem volt igazi vezére az együttesnek, a kulcsposzton szereplők nem nyújtottak olyan teljesítményt, ami ahhoz segítette volna az együttest, hogy a dobogóért küzdjön. Így – azonos pontszámmal, ám rosszabb szettaránnyal – csak az ötödik helyen végeztek a lányok.

A sorozatos kudarcok, a sikerélmény hiánya is hozzájárult ahhoz, hogy nem tudott megfelelő közösséggé formálódni a társaság. Cserékre kényszerült a vezetőség: Király Barbara, Tóth Alexandra, Tóth Dia és Lazáry Fanni került a felnőttekhez. Ez azt eredményezte, hogy új embereket kellett a bajnokság közben a csapatba illeszteni, az addig alkalmazott taktikát, felállásokat gyökeresen meg kellett változtatni.

Kudarcsorozat

A bajnokság közben nem tett jót az eredményességnek ez a váltás. Az alapszakasz második körében már betegségek és sérülések is zavarták a mérkőzésekre való felkészülést – a hat mérkőzésből csak egyet sikerült megnyerni. A felnőtt mérkőzések légkörét, gyorsabb, dinamikusabb játékstílusát, ritmusát meg kellett szokni lányoknak nem volt egyszerű belerázódni az NB I-be. Ez az szakakasza a bajnokságnak a tanulásról, a csapat taktikai elemeinek elsajátításáról, az egyéni képzés jelentőségéről szólt. Ha reálisan nézzük ezt az időszakot, nem lehetett elvárni a csapattól, hogy kimagasló eredményeket érjen el. Egyéni fejlődést nézve mind a fiatalok, mind a felnőttek tekintetében: a röplabda minden elemében jelentős javuláson ment át a társaság.

Röptében
Lovagi Milán

Bajnoki rendszer

Még 2007 augusztusában nyilvánvalóvá vált, hogy két visszalépés miatt nem lesz kieső a bajnokságból – ezért az együttesek kérték a küzdelemsorozat kiírásának megváltoztatását. Többször is beadásra került a kérés – ám a röplabda szövetség vezetősége a bajnokság végére halasztotta a döntést. Ez azt jelentette, hogy nem lehetett kísérletezni, hiszen nem volt fix a kiírás – ám végül a józanész nyert.

– Döntés még nem volt a rájátszás előtt, ezért a bajnoki szünetben (öt hét) újra nekiálltunk az alapokról felépíteni a csapatot, hiszen tudni kell, hogy ekkor két rutinos röpis dőlt ki a sorból (Merklinné, Bogdán Kriszta). Azaz, ebben a bajnokságban harmadszor kellett újra csapatot építeni. Balszerencsénkre a szezon olyan időszakában dőltek ki a sorból, amikor minden pont élet-halál kérdése volt. Olyan felnőtt játékosoknak kellett volna ekkor vezéregyéniséggé válni, akik még nem rendelkeztek ehhez megfelelő tapasztalattal és rutinnal. Ezért hívtuk vissza a rájátszás mérkőzéseire a két korábbi Haladásos röpist, Szárnyas Andreát és Orbán Lászlóné Andreát, akiknek ezúton is köszönöm, hogy első szóra a csapat rendelkezésére álltak és próbálták elősegíteni az együttes sikeres szereplését – tudjuk meg.

Rájátszás

A rájátszásra való felkészülés alkalmával úgy tűnt, hogy a csapat a harmadszori építkezés ellenére sikerrel veheti fel a küzdelmet riválisaival.

– Centerjátékosaink jelentős javuláson mentek át, a csapat erőnlétileg, dinamikailag nagyon sokat fejlődött ebben az időszakban. A kulcsjátékosok kidőlésével olyan csapatszerkezetet voltam kénytelen pályára küldeni, amelyben kevés tapasztalattal rendelkező játékosokra hárult a teher. Kiélezett, döntő szituációkban nekik kellett volna lendületet adni a csapatnak. A Kalocsa elleni első mérkőzésen megilletődötten játszottunk. Már ezen a találkozón voltak olyan jelek, amelyek a sikeres rájátszás megvívására adtak okot. Az első hazai mérkőzésünkön bebizonyítottuk, hogy érdemes volt sok munkát fektetni a felkészítésbe, hiszen motiváltan, lelkesen, a taktikai elemeket betartva aratott győzelmet az együttes a Jászberény ellen – meséli a szakvezető.

Azonban a Kalocsa elleni ki-ki mérkőzésünkön a nagy tét megbénította a lányokat, így nem is sikerülhetett megnyerni a mérkőzést. Az utolsó mérkőzésen a helyezések eldöntése volt a tét – melyben a két szett megnyerését teljesítette a csapat, azaz a bajnokságban a 13. helyen végzett a Haladás.

Változások a szakosztályban

Az egy év tapasztalatai alapján kibővítésre kerül a szakosztály vezetése: a röplabda helyzetének javítása érdekében, a sportág népszerűsítéséért megkezdett munkában többen, külön részfeladatokat kapva vesznek részt. A cél az, hogy egy ütőképes röplabdacsapatot alakítsunk ki, amely méltán képviselheti Szombathelyt. A kezdeteknél az önkormányzat és a Haladás VSE segítsége nélkül nem is mondhatnánk most el, hogy van röplabda a régióban.

– Ezúton is köszönjük nekik – számunka létfontosságú, hogy az eddigi támogatásukra a jövőben is legalább ugyanezen a szinten számíthassunk. Sportágunk csak úgy maradhat életben, ha megfelelő, profi csapatot alakítunk ki, amely alkalmas nagyobb feladatok végrehajtására is. – mondta Mucsi Péter.

A jövőben elengedhetetlen, hogy megtartsák a csapat gerincét, valamint tapasztalt, rutinos játékosokkal erősítsék meg az együttest. Utánpótláskorú játékosok szerepvállalására, a szakosztály érdekében kifejtett aktív tevékenységére is szükség van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra