Sándorral egy kör-úton – "Márczius" Szombathelyen

A Weöres Sándor Színház szabadtéri előadása premier és búcsújáték volt egyben, egyszeri és megismételhetetlen: esővel, napsütéssel, tapssal, Petőfiékkel és a kitartó közönséggel… Az idő- és térjátékban a társulat nem maradt magára, helyszínről helyszínre számottevő tömeg kísérte őket.

Bevallom évek óta hiányoztam minden felzászlózott ünnepi díszelgésről, koszorúzási parádéról. Magyarázat: egyszerűen meguntam őket, inkább szabadnapra hangolódtam. Ezért örültem, amikor jött a hír: váltott a város. A Weöres Sándor Színház belement a játékba, és egy megemlékezéssel lepte meg Szombathelyt. A szabadtéri előadás premier és búcsújáték volt egyben, egyszeri és megismételhetetlen: esővel, tapssal és kitartó közönséggel… Kelemen Zoli megírta és rendezte, a társulat pedig eljátszotta: huszonnégy színész és stúdiós, valamint többszáz szombathelyi statiszta hívta életre a pesti forradalmat. Köztünk járt Petőfi (Szabados Misi), Jókai (Vass Szilárd), Szendrey Júlia (Csonka Szilvi), Vasvári Pál (Horváth Ákos) és az Irinyi Dániel (Borbíró András)…

Kelemen Zoltán: Márczius
Kelemen Zoltán: Márczius
Mészáros Zsolt

Az Art Cafe teraszán a Pilvaxban…

Tíz óra körül borozgatás közben az Art café teraszán, azaz a helyi Pilvaxban csíptük el az ifjakat. Természetesen Petőfiék késtek, aztán Jókai felolvasta a tizenkét pontot. Ismerős események és mondatok következtek. Helyszínről helyszínre vándoroltunk, követtük a menetet a jogi egyetemre (a NYME Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri D épülete), elsodródtunk mi is a Landerer nyomda elé (Hollán Ernő utca), ott követeltük, hogy kinyomtassák a 12 pontot, majd a Nemzeti Múzeum (Smidt Múzeum) felé vettük az irányt, átmasíroztunk a Városháza elé (Megyeháza udvara), végül megérkeztünk a Helytartótanácshoz (MMIK) is.

Kelemen Zoltán: Márczius
Kelemen Zoltán: Márczius
Mészáros Zsolt

A tér-játék abszolút siker

Mindenki kedvére vonult, élveztük a színjátékokat, Irinyi Dániel hevességét, Bálint Éva erkély-jelenetét, Jordán életszagú közjátékait, ahogy például Landererként barna mesterember-köpenyében „jajveszékelve” betessékeli nyomdájába a forradalmi hevületű ifjakat. A hangosítással sem volt baj. A társulattal mozdult a fél város (jó, ez túlzás, de sokan voltunk). Az időjárás is gondoskodott a történelmi hűségről, amikor kellett szemerkélt, aztán nekieredt, esernyők a magasban, ahogy a Múzeumkertben a hírlapíró kollegák 151 évvel ezelőtt papírra rótták. A végszónál pedig, az MMIK-nál a nap is beszállt a fináléba, szerepe szerint kisütött. Kelemen Zoltán, a rendező ma jóban volt az égiekkel (érthető is, hogy a 9700-ban ő játszotta a Sámánt).

Kelemen Zoltán: Márczius
Kelemen Zoltán: Márczius
Mészáros Zsolt

Vonulni önmagában is élmény volt, barátokkal diskurálni, ismerősökre mosolyogni. Élvezni a kint-létet, a közelgő tavaszt, napsütés nélkül is. Tudakolni a szomszéd esernyőstől: kiosztották már a tizenkét pontot? A Március 15-e téren azonban már elvesztettük a fonalat, biztos rossz helyen álltunk. Utolsó emlékkép: valami történik fent az ablaknál, aztán mire beljebb fészkelődtünk, már hiába vártuk Táncsics kiszabadítását. Közös himnuszéneklés, és vége. Mire aztán észbe kaptunk már gyanús előjeleket láttunk a magasban: ezúttal nem eső, hanem egy plexi kottatartó érkezett. Jelezte: politikusi beszédek várhatóak. A nézők tömegesen hátraarcba, csoportos népvándorlásba kezdtek. Németh Kálmán alpolgármestert ebben a pillanatban nem irigyeltük, hálátlan szerep lett az övé.

Kelemen Zoltán: Márczius
Kelemen Zoltán: Márczius
Mészáros Zsolt

A protokollról… átkapcsolunk fejben

Mindenesetre éles volt a kontraszt a kétféle ünneplés között. Mi sem tudunk igazán a továbbiakra figyelni, ráadásul magzatom egy agyonázott nemzeti színű zászlóval a kezében Petőfi szobra alatt vad esőtáncba kezdett. Fél füllel azért hallgatóztunk, Németh Kálmán egyebek mellett aktuálpolitikai vetülettel új reformkor szükségességéről is beszélt: „ Ma egyszerre van szükségünk a reformkori lelkesedésre, a közért való gondolkodásra, a márciusi ifjak lendületére, a 48-as honvédek áldozatvállalására, de a kiegyezéshez vezető bölcsességre is. Új reformkor kell ahhoz, hogy legyen béke, szabadság, egyetértés. Nem azért, hogy méltó folytatása legyen történelmünknek, hanem annak érdekében, hogy legyen folytatás. Önök a folytatás letéteményesei, Önök a hiteles kezesei fölemelkedésünknek.”Még megvártuk a diákpolgármesterek beiktatását, meglestük mi is a hatalmas kulcs átvételét. Tapsoltunk egyet Cservék Juditnak és Cseszkó Tamásnak is, akik egy évig a megyeszékhely diákpolgármestere illetve alpolgármestere lettek. A koszorúzást aztán már kihagytuk, a magunk részéről elindultunk, száraz ruha kellett a gyerekre…

Galériánk a városi ünnepségről:

Március 15. - ünnepi műsorok
Március 15. - ünnepi műsorok
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra