Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szent Mártonnak már csak PR kell

De már arra sem kell sokat várni. A várost ugyanis hamarosan szobrok, domborművek és más művészeti alkotások lepik majd el, amelyek a Szent Márton kultuszt erősítik.

2,1 millió forint az önkormányzattól

Ekkora támogatásban részesíti Szombathely a Martineum Felnőttképző Intézetet, hogy a létesítmény egy olyan komplex központ lehessen, amely a Szent Márton túra útvonalon érkező zarándokokat ki tudja szolgálni. A turisták nem csak szállást, hanem útbaigazítást is kaphatnak, a városban lévő további emlékhelyekről. Az intézet udvarán pedig egy történelmi témapark épül, a IV. századi Savaria életét bemutatva. Látható lesz a város korabeli makettje, megidézik a korabeli színházat, telepítenek egy szőlő lugast is, utalva arra, hogy ezt a gyümölcsöt Szent Márton vitte magával Pannóniából Galliába, illetve bemutatják a korabeli remete életmódot.

Szent Márton út
A tervezett műalkotások egyikének makettje. Tekintse meg galériánkat!
sadness

Horváth József atya, a Martineum vezetője arról is beszélt, hogy nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépíteniük Santiago de Compostellával, a világhírű El Camino zarándokút végcéljául szolgáló spanyol várossal. Ahová a jövő évi jubileumra meghívást kapott Szombathely, sőt a spanyolok azt is kérték, hogy a tavalyi Szent Márton hét kapcsán a Képtárban kiállított anyagot vigye majd magával a delegáció. Az atya hangsúlyozta, dolgoznak már azon, hogy a Tourstól Szombathelyig kiépített Szent Márton zarándokutat minél szélesebb közönség megismerje, és így minél többen látogassanak városunkba.

Újabb Veres Gábor alkotásokkal gazdagodunk

Ezt már Aigner Géza atya, a Szent Márton plébánia és látogató központ vezetője jelentette be. A városban ugyanis kialakításra kerül egy történelmi sétaútvonal, ahol a már említett szobrászművész mellett Koller László és Somogyi Tamás alkotásai kerülnek bemutatásra. Így megjelenik többek között Szent Quirin püspök alakja is, a vértanú a Perintben, vértanúsága helyén kap majd szobort. De láthatunk eddig még kevésbé ismert jeleneteket is, például mikor a szent köpenye alatt egy nyúl keresett menedéket, Márton pedig megszelídítette az őt üldöző kutyákat. A városi sétány nagyjából két év múlva lesz teljesen kész, az északi, Poszonytól Szombathelyig vezető Szent Márton útvonalat, azonban már októberben átadják.

Szent Márton út
A tervezett műalkotások egyikének makettje. Tekintse meg galériánkat!
sadness

Via Sancti Martini

A Szent Márton túra útvonalat 2005-ben kezdték el kiépíteni -összegzett Feiszt György tanácsnok. Az útvonalat tavaly, ami akkor még nem volt teljes, egy szombathelyi és egy francia diák végig gyalogolta. A legfontosabb most az, világított rá Feiszt, hogy a túraútvonalat teljessé téve, az út melletti települések egyéb értékeire is felhívják a figyelmet. A következő kézzelfogható állomás egyébként jövő hétre várható, amikor elkészül a déli útvonal részletes turista térképe. Októbertől pedig végigsétálhatunk a magyarországi teljes útvonalon, Rajkától Kercaszomorig. Ipkovich György polgármester zárszóként annyit tett hozzá, a Szent Márton kultusz a város olyan, talán az egyetlen mozgalma, ahol politikától függetlenül, összefogás tapasztalható. A város első embere ezt is a szent érdemei közé sorolta.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra