Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szent Mártonnak már csak PR kell

De már arra sem kell sokat várni. A várost ugyanis hamarosan szobrok, domborművek és más művészeti alkotások lepik majd el, amelyek a Szent Márton kultuszt erősítik.

2,1 millió forint az önkormányzattól

Ekkora támogatásban részesíti Szombathely a Martineum Felnőttképző Intézetet, hogy a létesítmény egy olyan komplex központ lehessen, amely a Szent Márton túra útvonalon érkező zarándokokat ki tudja szolgálni. A turisták nem csak szállást, hanem útbaigazítást is kaphatnak, a városban lévő további emlékhelyekről. Az intézet udvarán pedig egy történelmi témapark épül, a IV. századi Savaria életét bemutatva. Látható lesz a város korabeli makettje, megidézik a korabeli színházat, telepítenek egy szőlő lugast is, utalva arra, hogy ezt a gyümölcsöt Szent Márton vitte magával Pannóniából Galliába, illetve bemutatják a korabeli remete életmódot.

Szent Márton út
A tervezett műalkotások egyikének makettje. Tekintse meg galériánkat!
sadness

Horváth József atya, a Martineum vezetője arról is beszélt, hogy nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépíteniük Santiago de Compostellával, a világhírű El Camino zarándokút végcéljául szolgáló spanyol várossal. Ahová a jövő évi jubileumra meghívást kapott Szombathely, sőt a spanyolok azt is kérték, hogy a tavalyi Szent Márton hét kapcsán a Képtárban kiállított anyagot vigye majd magával a delegáció. Az atya hangsúlyozta, dolgoznak már azon, hogy a Tourstól Szombathelyig kiépített Szent Márton zarándokutat minél szélesebb közönség megismerje, és így minél többen látogassanak városunkba.

Újabb Veres Gábor alkotásokkal gazdagodunk

Ezt már Aigner Géza atya, a Szent Márton plébánia és látogató központ vezetője jelentette be. A városban ugyanis kialakításra kerül egy történelmi sétaútvonal, ahol a már említett szobrászművész mellett Koller László és Somogyi Tamás alkotásai kerülnek bemutatásra. Így megjelenik többek között Szent Quirin püspök alakja is, a vértanú a Perintben, vértanúsága helyén kap majd szobort. De láthatunk eddig még kevésbé ismert jeleneteket is, például mikor a szent köpenye alatt egy nyúl keresett menedéket, Márton pedig megszelídítette az őt üldöző kutyákat. A városi sétány nagyjából két év múlva lesz teljesen kész, az északi, Poszonytól Szombathelyig vezető Szent Márton útvonalat, azonban már októberben átadják.

Szent Márton út
A tervezett műalkotások egyikének makettje. Tekintse meg galériánkat!
sadness

Via Sancti Martini

A Szent Márton túra útvonalat 2005-ben kezdték el kiépíteni -összegzett Feiszt György tanácsnok. Az útvonalat tavaly, ami akkor még nem volt teljes, egy szombathelyi és egy francia diák végig gyalogolta. A legfontosabb most az, világított rá Feiszt, hogy a túraútvonalat teljessé téve, az út melletti települések egyéb értékeire is felhívják a figyelmet. A következő kézzelfogható állomás egyébként jövő hétre várható, amikor elkészül a déli útvonal részletes turista térképe. Októbertől pedig végigsétálhatunk a magyarországi teljes útvonalon, Rajkától Kercaszomorig. Ipkovich György polgármester zárszóként annyit tett hozzá, a Szent Márton kultusz a város olyan, talán az egyetlen mozgalma, ahol politikától függetlenül, összefogás tapasztalható. A város első embere ezt is a szent érdemei közé sorolta.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra