Őrségi drogesetek – félszázan a rendőrség hálójában

Egymástól is lopták a marihuánát a nádasdi termesztők, de a Budapestről az Őrségbe települt asszony sem tudott meglenni drog nélkül. Őriszentpéteren a Teleházban zajlottak „drogpartivá” alakuló házibulik és hamis pénz is felbukkant.

Illatfelhő

Édeskés illat lengte be szerdán délelőtt a körmendi rendőrkapitányság második emeletét. Termetes cannabis töveket cipeltek be rendőrök az előadóba, itt mutatták be ugyanis a sajtónak az elmúlt hetek drogfogásának egy részét. Amikor rákérdeztünk, nem kellene-e megöntözni a mosószeres dobozban kókadozó, másfél méteres növényt, akkor rosszalló pillantásokkal találkoztunk. Az ugyanis már a cannabis gondozását jelentené. Így hát a kókadozó, jellegzetes illatot árasztó növények társaságában hallgattuk a körmendi rendőrkapitány beszámolóját.

Négy ügy, közös szálakkal

Szeptemberben négy droggal kapcsolatos ügyet göngyölítettek fel a körmendi nyomozók és jelenleg ötven ember ellen folyik vizsgálat drog termesztése, terjesztése, vagy fogyasztása miatt. Több fiatalkorú is látókörbe került, a szülők pedig döbbenten kérdezgetik, mit nem vettek észre?

A rendőrkapitány 1,83 méter, a cannabis magasabb
A rendőrkapitány 1,83 méter, a cannabis magasabb
Tánczos Mihály

Őriszentpéteren szeptember 16-án csaptak le a zsaruk egy házibulira, amit a Teleházban rendeztek helyi fiatalok. Az eljárásban tizenegy pozitív drogtesztet produkáló személyt állítottak elő, közöttük kondorfai, őriszentpéteri, kercaszomori, szentgotthárdi, fertőszentmiklósi, soproni, illetve budapesti lakos is szerepelt. A tizenegy előállított személy közül nyolcnál tartottak házkutatást, melynek során négy személynél foglaltak le különböző mennyiségű kábítószert. Az eljárásban hat főt gyanúsítottként, öt főt pedig tanúként hallgattak ki. A gyanúsítottak között akad olyan is, aki a jelenlegi adatok alapján fogyasztott, illetve van olyan, aki termesztett és terjesztett kábítószert.

A tanúvallomásokból kiderült, hogy a barátok többnyire „haveri alapon” adták egymásnak a drogot, de volt, aki fizetett is érte. A jelenlegi árfolyam 2-3 ezer forint egy adag „fűért”. A lebukottak rendszeres drogfogyasztók.

A Teleházat a fiatalok rendelkezésére bocsátók nem tudtak arról, hogy kábítószer is felbukkan a rendezvényen.

Illatos csendélet - lefoglalt és halálra ítélt cannabis
Illatos csendélet - lefoglalt és halálra ítélt cannabis
Tánczos Mihály

Nagyrákoson is lecsaptak a rendőrök, erről az alábbiakat olvashattuk a jelentésben: „A helyszínen a Körmendi Rendőrkapitányság állománya ellenőrzést hajtott végre. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a helyiségben tartózkodó személyek közül több személynél található kábítószer gyanús anyag. Ekkor a rendőrkapitányságra tizenhárom főt állítottak elő, ők zalalövői, zalacsébi, zalaháshágyi, zalaegerszegi és nagyrákosi lakosok. Az ügyben 9 helyen házkutatás lett foganatosítva, így egy újabb személynél, egy gutorföldi lakosnál növényi törmelék maradvány, illetve gyantás anyag került lefoglalásra.”

Hamis pénzen „hasaltak”

Szentgotthárdon hamis tízezressel fizetett egy férfi az egyik szórakozóhelyen, de a pénz gyanús lett. Az adatgyűjtés során aztán kiderült, hogy már korábban is elsózott valaki egy hamis tízezrest ugyanabból a szériából. A rendőrök megtalálták a hamis pénzzel fizető férfiakat és azonnal sejtették, hogy kábítószer is lesz a háttérben. A szimat ezúttal sem csalt. A vallomásokból kiderült, hogy a drogdealerüktől kapták a hamis pénzt, hogy azt beváltsák. Cserébe ingyen kaptak marihuánát, amiért korábban fizettek. A módszert jól kitalálták, csak a hamisítvány nem volt megfelelő. A kábítószerrel való visszaélés mellett pénzhamisításért is felelni kell a szentgotthárdi férfiaknak.

Drogteszt
Drogteszt
Tánczos Mihály

Visszaesők

Szeptember 24-én a Nádasd és környékén élő drogosokra virradt keserű hajnal. Az álmukból felriasztott fiatalok már nem ismeretlenek a rendőrök előtt, kábítószerrel való visszaélés és erőszakos cselekmények miatt már megjárták a rendőrséget. A nyomozók összesen húsz főt állítottak elő, ezek közül 5-en körmendi, 14-en nádasdi és egy fő halogyi lakos volt. Négyen fiatalkorúak, közülük ketten fogyasztók is. Az előállítottak vizeletéből tizenhét főnél kimutatták, hogy fogyaszt, illetve fogyasztott kábítószert. Az eljárásban hat személyt gyanúsítottként hallgattak ki, egyiküket fogyasztás miatt, öt főt pedig termesztés, terjesztés, illetve tartás miatt. A házkutatások alkalmával négy helyen foglaltak le kábítószergyanús anyagot, különböző mennyiségben. Volt, ahol a padláson száradt, volt ahol az ablak között. Volt olyan hely, ahol a hatóság a növényre leszüretelt állapotban bukkant rá. Az eljárás során egy nádasdi lakost vettek őrizetbe, de következő nap szabadlábra helyezték.

Egymástól loptak és a Rába is füvezett

Nádasd külterületén összesen hét „ültetvényt” számoltak fel a zsaruk. Azért „csak” ennyit, mert a többit elmosta az áradó Rába. Nem nagy kiterjedésű marihuána-parcellákra kell gondolni, hanem a gazos területeken kialakított kis ágyásokra, ahol a környező gaztenger miatt nem volt feltűnő a vadkender. A fiatalok rendszeresen kapálgatták, öntözték az aranytojást tojó tyúkot, de időnként kalózkodtak is, azaz felfedező útra indultak és ha rábukkantak más vadkenderére, akkor azt megdézsmálták. Volt, aki csak néhány levelet vitt el a máséból, de akadt olyan is, aki barátja egész növényét megfújta. Nádasdon nem találtak a nyomozók gépiesített ültetvényt, azaz párásítóval, megvilágítással, szagelszívóval felszerelt helyiséget. A helyiek nyáron termelték meg a téli elfüstölnivalót is. Kondorfán egy Budapestről az Őrségbe költözött hölgy termesztette a drogot. A nő nem tudott meglenni füstölnivaló nélkül és ismerőseit is ellátta az őrségi anyagból.

Szüretelő kés
Szüretelő kés
Tánczos Mihály

Nem tűrik

Szendrő Barnabás körmendi rendőrkapitány elmondta, nem tűrik el a kábítószer térnyerését, azon vannak, hogy megóvják a fiatalokat a drogoktól. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a dohányosok vannak kiemelten veszélyben, hiszen ők könnyebben rávehetők egy kicsit másabb slukkra. A szülőknek arra is oda kellene figyelni, kikkel barátkozik a gyerek, mire fordítja a zsebpénzét, de az is gyanús, ha hirtelen megváltozik a viselkedése. Sajnos sokan csak hóbortként tekintenek a marihuánára, hiszen arra „nem lehet rászokni”. A jelek –és a visszaeső kábítószeresek - viszont éppen az ellenkezőjét bizonyítják.

Szubjektív

Különös, de mintha a bíróságok nem vennék komolyan a marihuána termesztéséért és terjesztéséért elkapott embereket. A rendőrök hiába göngyölítenek fel ilyen ügyeket, ha ezután az elkövetők megússzák egy figyelmeztetéssel, vagy egy programsorozaton való kötelező részvétellel. Keresve sem találtunk olyan esetet, amikor marihuána terjesztéséért példás büntetést kapott volna valaki. Kíváncsiságból megkérdeztük, vajon milyen büntetésre számíthatnánk, ha betörnénk az orrát annak a dealer-nek, aki droggal kínálja meg a gyerekünket? Mint kiderült önbíráskodásért sokkal súlyosabb büntetést kapnánk, mint a drogterjesztő, aki a szerre való rászoktatással romba is dönthet családokat, embereket.
T.M

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló