Pofátlan biciklitolvaj banda tini főnökkel, kórházi szarka és önrablás

A szombathelyi és sárvári zsaruk több kerékpárlopásra specializálódott csoportot is lefüleltek. Szombathelyen eddig 12, Sárváron és Ölbőn információink szerint legalább 30 ellopott bicikli nyomára bukkantak. Emellett két másik bűnügy részleteit is megtudhattuk.

Kétkerekűek rémei

Az elmúlt időszakban közel háromszorosára növekedett a kerékpárlopások száma Szombathelyen, miközben az autó- és lakásfeltöréseket sikerült jelentősen visszaszorítani. A rendőrök több szálon igyekeztek a tolvajok nyomára bukkanni. Ellenőrizték a vonatokat, a postai feladásokat, nézték a hazai aukciós portálokat és apróhirdetéseket, így is megpróbáltak az eltűnt kétkerekűek nyomára jutni. A szombathelyi eltűnéseknél volt még egy érdekes közös pont: a tolvajok a nagy értékű, egyedi bringákra utaztak, nem a hipermarketekben kapható olcsóbb drótszamarakra. Az ellopott biciklik értéke 100-900 ezer forint között volt.

Aki felismeri saját ellopott gépét jelentkezzen a Szombathelyi Rendőrkapitányságon!
Aki felismeri saját ellopott gépét jelentkezzen a Szombathelyi Rendőrkapitányságon!
Tánczos Mihály

Bringára igen, hatásos védelemre nem költöttek

Sajnos sok kerékpártulajdonos hiába költött többszázezer forintot a kétkerekűjére, ha annak védelmét párszáz forintos zárra bízta. A tolvajoknak ez nem okozott különösebb gondot. Pillanatok alatt vitték a biciklit. A zsarukhoz három helyről is érkezett információ egy fiatal társaságról, így alaposan körüljárták a tevékenységüket. Az ifjak kerékpármániások voltak, naphosszat szereltek, bütyköltek. Csak nem mindegy, kiét. A rendőrök október ötödikén reggel csaptak le a tinikre és előállították őket a kapitányságra.

A legfiatalabb 13, a legidősebb 17 éves. Szombathelyi általános- és középiskolások. A jelek szerint a bandavezér a legfiatalabb fiú lehetett, aki egyébként ártatlan, jó gyerek benyomását kelti, de vezető szerep jutott a 17 éves N.B.-nek is, aki lopott és lopatott. A fiúk megrendeléseket is teljesítettek, ilyenkor komplett bringákat szállítottak a megbízóiknak, egyébként alkatrészként adogatták el a lopott holmit.

Alkatrészként adták el a drága kerékpárokat
Alkatrészként adták el a drága kerékpárokat
Tánczos Mihály

Pofátlanság a köbön

A gyerekek kísérleteztek is, hogyan lehetne egy rókáról több bőrt lehúzni. Volt olyan eset, amikor az eladott nagy értékű lopott kerékpárt másnap ellopták az orgazdától is, majd ártatlanul felhívták, hogy tudják, hol a gép és vissza lehet vásárolni. Egy másik esetben a tolvaj videózni hívta a barátját, akinek kerékpárjára már egy ideje fájt a foga. A két fiú összeláncolta a kétkerekűeket, amelyeknek a filmnézés alatt nyomuk veszett. Az átvert fiú addig nem gyanakodott, amíg két hét múlva meg nem látta haverját, amint a saját, elvileg ellopott biciklijén tekert.

Korábban lebukhattak volna

A rendőrök szívták a fogukat, amikor kiderült, hogy a bandát már korábban fülön csíphették volna, ha az egyik károsult feljelentést tesz. Az Arena Savaria elől loptak el egy 1500 euró értékű Red Bull sátrat korábban. A tulajdonos visszanézte a biztonsági felvételeket és látta, amint egy általa ismert fiatal és társai körbejárják az éppen üres sátrat, majd szépen szétszedik, összecsomagolják és elviszik. A férfi nem szólt a rendőröknek, elment a felismert tolvajhoz, majd tettlegesség nélkül szépen visszakérte a sátrat, megígérve, hogy ha megkapja, akkor kihagyja a rendőröket. A fiúk mérlegeltek és visszaadták a lopott holmit.

Dr. Horváth András alezredes, a felderítő osztály vezetője
Dr. Horváth András alezredes, a felderítő osztály vezetője
Tánczos Mihály

Az ügynek öt gyanúsítottja van és a gyerekkorú elkövetőt is meghallgatták. Mindannyiukat szülők jelenlétében. A nyugat.hu kérdésére válaszolva dr. Horváth András alezredes, a felderítő osztály vezetője elmondta, hogy a fiatalok jólszituált családból származnak. Arra voltunk ugyanis kíváncsiak, hogy vajon a szülők bűnöző életmódja motiválta-e a tiniket, de erre egyértelműen nem volt a válasz. A szülőket meglepte, mibe keveredtek a gyerekeik.

A kapitány átértékelne – a 14 éven aluliak még mindent megúsznak

Hollósi Gábor szombathelyi rendőrkapitány elmondta, hogy a fiatalok egyre többet tudnak, egyre többre képesek és az Internet is remek terep számukra az információszerzésre. Olyan módszerekhez, adatokhoz is hozzájutnak, amelyeket korábban hosszú idő alatt sajátítottak el a bűnözők. Sőt, a legújabb, hatásos tolvajlási, betörési módszerek is gyorsan terjednek az Interneten. A kapitány elejtett egy félmondatot, miszerint ideje lenne átgondolni a 14 éven aluliakkal kapcsolatos jelenlegi álláspontot. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ők azok, akikhez gyakorlatilag nem lehet hozzányúlni, ezért is viteti el velük sok bűnöző család a balhét.

Sárvári fogás

Bár erről most nem volt szó, várható hogy a közeljövőben a sárvári rendőrök is tartanak tájékoztatót a kerékpáros fogásaikról. Úgy tudjuk, két párost kapcsoltak le és legalább 30 kerékpár nyomára bukkantak Sárváron és Ölbőn, de ez a szám akár a duplájára is felkúszhat. Az még egyelőre nem tiszta, mire kellett ennyi kétkerekű, de az már sejthető, miért nem találtak a rendőrök nyomot a vasúti szállításnál és a postán. Az ölbői tolvajok ugyanis rendszeresen kerékpárral tekertek haza, miközben tömegközlekedéssel mentek el otthonról.

Sok-sok embernek keserítették meg az életét, hiszen a kerékpár nem csak kikapcsolódás, rengetegen munkába járásra, ügyintézésre is használták kedvenc drótszamarukat. Az pedig biztosan nem tölti el örömmel a kétkerekűek barátainak szívét, ha elmondjuk, volt olyan nagy értékű bringa, amit a szombathelyi banda a volt szovjet laktanya területén poénból rommá zúzott. Addig ugrattak vele, amíg tönkre nem ment, majd a lestrapált kétkerekűt szétverték.

Rablás a Derkovitson, buktatóval

Szeptember 15-én a Váci Mihály úti szolgáltatóházból érkezett bejelentés rablásról. Az egyik üzletben éppen zárni készült az alkalmazott. Felmosás után kivitte a vizet az utcára kiönteni, majd amikor visszament azt látta, hogy egy férfi éppen a pénzt rámolja ki a kasszából. Rákiáltott, mire a tolvaj bemenekült a mellékhelyiségbe és dulakodni kezdett a nővel. A verekedés során az alkalmazott megsérült, a férfi elmenekült. A vérző kezű nő ezután a szomszédba futott segítséget kérni. Eddig a történet a bejelentő oldaláról. Az viszonylag hamar nyilvánvalóvá vált, hogy valami sántít. Nem csak az, hogy a nő nem a saját telefonján hívott segítséget, de a tanúvallomások alapján a víz kiöntése és a segítségkérés között nagyon rövid idő telt el.

Igazi rabló a mesében

A nő végül megtört és bevallotta, hogy megkereste őt egy rablásért korábban elítélt férfi és azt tudakolta, hogyan lehetne egyszerűen pénzt szerezni? Ekkor ötlötték ki a rablást. Még a verekedést is eljátszották, miután a férfi zsebre vágta a kassza 195 ezer forintos tartalmát. A vágás azonban véletlen volt. A nő levert egy poharat, ami eltörött, ebbe esett bele az alibi pofon után, így viszont még életszerűbb lett a történet.

Tima Péter alezredes (jobbra) a kórházi szarka lebuktatásáról számolt be
Tima Péter alezredes (jobbra) a kórházi szarka lebuktatásáról számolt be
Tánczos Mihály

Az igazi rabló az eset után 20 ezer forintot juttatott vissza az alkalmazottnak, ami nem tűnik gáláns jutalomnak. Nem hétköznapi viszont, hogy a rabló megkereste az általa „kirabolt” nő testvérét is, aki egy Szombathelyhez közeli faluban felszolgálónő és hasonló akcióra akarta rávenni. A testvér viszont visszakozott, amikor kiderült, Szombathelyen már megcsinálták a "balhét". A szombathelyi alkalmazottnak sikkasztás és hatóság félrevezetése miatt kell majd felelnie.

Kórházi tolvaj a rács mögött

Hetvenhat rendbeli bűncselekmény gyanújával vádolják a rendőrök azt a 32 éves szombathelyi férfit, aki tavaly szeptemberétől rendszeres látogatója volt a Markusovszky kórháznak. A férfi látogatóként tért be a kórtermekbe és az idős, gyakran magatehetetlen, vagy éppen műtőben lévő emberek értékeivel távozott. A nyomozók kiemeltként kezelték az ügyet. A tolvaj a pénz mellett a betegellátáshoz szükséges igazolványokat, iratokat és a kapcsolattartáshoz ott hagyott mobiltelefonokat is elvitte, még jobban megkeserítve a beteg emberek életét. A számára használhatatlan iratokat egyszerűen eldobta.Volt olyan eset, amikor az altatásból ébredező néni észrevette a szekrényében matató férfit, de az nem vesztette el a lélekjelenlétét, azt hazudta a még kába asszonynak, hogy ő az unokaöccse, csak a gyógyszer miatt még nem emlékszik rá.

A büntetett előéletű férfit tavaly novemberben már elfogták és kihallgatták az MMIK-ban elkövetett lopás kapcsán, de akkor tagadta a vádakat és panaszt nyújtott be a gyanúsítás miatt. Szabadlábon védekezhetett és ezt kihasználva eltűnt a rendőrök elől. Mivel volt egy másik ügye is a bíróságon és nem jelent meg a tárgyaláson, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. A Március 15. téren fogták el januárban és az előző ügye miatt már megérdemelt pihenőjét tölti a börtönben. A centit vélhetően még nem kell vágnia, hiszen 76 rendbeli bűncselekménnyel is el kell még számolnia, a vádemelési javaslat már az ügyészségen van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló