Kevesebb sérült, autólopás és feltörés Vasban

Nyáron 12 százalékkal csökkent a személyi sérülések száma, 33 százalékkal a gépkocsi lopásoké, és fele annyi esetben törtek fel autókat. A megyei rendőr-főkapitányság mérlege a turisztikai idényről.

Nyáron kevesebben sérültek meg balesetben

Ismét felkapott idegenforgalmi célállomás volt a nyáron Vas megye. A vasi fürdőkbe, történelmi és kulturális rendezvényekre, valamint sportprogramokra sok hazai és külföldi vendég látogatott el, így a turisták biztonságának megóvása nagy feladatot rótt a megyei rendőrségre.

A fának ütközést komolyabb sérülések nélkül megúszták Szombathelyen
Tánczos Mihály

A nyári turisztikai szezonban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak kiemelt célja volt a személy- és vagyonbiztonság fokozott védelme, illetve a közterületek és a közlekedés rendjének biztosítása. Erre gyakran a társszervezetekkel közösen készültek, ilyen akció volt például a Motorral is biztonságosan program vagy a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) alkohol-, drog-, autóbusz- és sebesség-ellenőrzéseinek sorozata.

A nyári hónapok baleseti statisztikái a tavalyi turisztikai idényhez viszonyítva kedvezőbben alakultak. A személyi sérüléses balesetek száma 12 százalékkal csökkent, és 8,3 százalékkal kevesebben sérültek meg a megye úthálózatán. A halállal végződő balesetek terén viszont korántsem ilyen biztató a helyzet, az áldozatok száma a tavalyihoz képest megháromszorozódott, vagyis 9-re nőtt, derül ki a megyei rendőr-főkapitányság közleményéből.

Még sokan nem veszik komolyan a zéró toleranciát

A zéró toleranciát is sokan figyelmen kívül hagyták, az összes balesetet számítva 26 esetben volt ittas az elkövető. De gyakoriak voltak azok az esetek is, amikor szomszédaink a határ menti településeinkre látogatva alkoholmámorosan ültek a volán mögé. A gyors panaszfelvétel biztosítására és a külföldiek ügyeinek zökkenőmentes intézésére tolmácsszolgálatot szervezett a rendőrség, az idegen nyelvet beszélő rendőröket pedig a frekventált helyekre, útvonalakra vezényelték.

A nyáron jóval több rendőr ellenőrizte a közterületeket, ennek is köszönhető, hogy 33 százalékkal csökkent a gépkocsi lopások száma és fele annyiszor próbáltak meg autót feltörni, mint tavaly. A tömegrendezvényeken szinte ugyanannyi zseblopás történt idén is, mint a múlt évi szezonban, ez 10-ről 11-re nőtt.

A vasi rendőrkapitányságok többször tartottak fokozott és összehangolt bűnügyi, ifjúságvédelmi, közrendvédelmi, közlekedésbiztonsági és idegenrendészeti ellenőrzéseket, így a turisztikai idényben a közterületek ellenőrzöttségének foka megyeszerte jó volt. A sajtóközlemény megemlíti, hogy az állampolgárok elégedetten nyugtázták, hogy több rendőrrel találkoztak a közutakon és a településeken.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet