CSI: Interaktív a Helyszínelőkkel - A tetthelyen jártunk (Fotóriport)

Bár hivatalosan csak holnap nyílik Budapesten a világ jelenleg egyik legsikeresebb sorozatára, a Helyszínelőkre épülő interaktív kiállítás, mi már betekinthettünk Grissom csapatának munkájába, illetve összehasonlíthattuk a magyar helyszínelőkkel. Képek a tetthelyről!

A bizonyíték sosem hazudik, de az emberek igen!

(Gil Grissom)

Helyszíneljünk

A népszerű sorozatokból előbb utóbb videójátékok készülnek, az anyagiakon túl azért, hogy a játékosok még jobban azonosulni tudjanak kedvenceikkel, személyesebben is átélhessék a kalandokat. A CBS, a bécsi EMS Exhibits és a Forth Worth-i Tudomány és Történeti Múzeum viszont továbbment, amikor megalkották a CSI: Interaktívot. Itt nem virtuálisan, hanem a valóságban léphetünk be a filmben megismert világba. Akik nem tudják, mi is az a CSI:, azok kedvéért teszünk egy rövid kitérőt. A CSI: Crime Scene Investigation (magyarul: Helyszínelők) sorozat kilenc évvel ezelőtt indult a CBS csatornán. A hagyományos krimik sémája helyett itt nagy szerepet kapott a tudomány, a laboratóriumok világa. Olyan kibogozhatatlannak tűnő bűnügyeket is megoldanak a szereplők, ahol a bizonyítékok pl. mikroszkóp alatt tűnnek fel. És éppen ide, a bűnügyi laborba léphet be most bárki, hogy megoldja három gyilkosság valamelyikét.

CSI: Interaktív a Millenárison - Megnyitás előtti teszt
Grissom elhíresült irodája - klikk a galériához!
Tánczos Mihály

Grissom eligazít

A sorozatból ismert szereplők nagy képernyőkről szólnak hozzánk. Elsőként Grissom adja meg az eligazítást, mielőtt megkapnánk a három eset valamelyikének adatlapját, majd indulhat a móka, belépünk egy „igazi tetthelyre”, hogy megkezdjük törvényszéki munkánkat, vagy éppen ámokfutásunkat.

A helyszínen látottak, a begyűjtött nyomok mind segítségünkre lesznek, de az majd a laboratóriumban dől el, tudunk-e ezekkel kezdeni valamit. Addig viszont rajzolgathatunk, felfedezhetünk apró, elsőre észre sem vett részleteket. Ez a „véres puzzle” bizony alaposan leköti a témára érzékenyek figyelmét. Lecsaphatunk a mikroszkópokra, töltényhüvelyeket, szöveteket, lárvákat hasonlítgathatunk, vagy akár DNS eredményeket vethetünk össze a nyilvántartással, de arra is rájöhetünk, micsoda hatalmas különbség van két, első ránézésre egyforma keréknyom között.

CSI: Interaktív a Millenárison - Megnyitás előtti teszt
CSI: Interaktív a Millenárison - Megnyitás előtti teszt
Tánczos Mihály

Mindeközben virtuális munkatársaink – a sorozatban megismert szereplők – is feltűnnek és elmondják, mit tudtak meg munkájuk során. Azért hiányérzetünk is volt, nem próbálhattuk ki a jól ismert lámpa és szemüveg párost, amivel rendszeresen megállapítják, történt-e duhajkodás egy lepedőn. De ez talán csak azért maradt ki, nehogy a látogatók egymáson is különös, foszforeszkáló nyomokat találjanak.

Jelentést írtunk

Papírra rögzített megfigyeléseinket végül betáplálhatjuk egy számítógépbe – a szokásos belépési procedúra után. Azok, akik helyes következtetésre jutottak, „megoldották az ügyet” törvényszéki szakértői oklevelet kapnak. Akik pedig ártatlanul vádoltak meg valaki mást a gyilkossággal, azok legközelebb újra próbálkozhatnak a három helyszín valamelyikén és nem rúgja ki őket Grissom páros lábbal a labor ajtaján.

Akik nyitott szemmel járnak, azok sok kiegészítő információhoz is juthatnak a magyarázó táblákból, kiállított laborkellékekből, vagy a kisfilmekből. A kiállítást 10 év felettieknek ajánlják a szervezők és a CSI sorozat rajongóin kívül is biztosan sikerre számíthat azoknál, akiket érdekel a kriminalisztika.

Magyar zsaruk is bemutatkoznak

Miután lopva beültünk Gil Grissom székébe és körbenéztünk az irodájában az emelet felé vettük az irányt, ahol a BRFK Bűnügyi Technikai Osztályának kiállítása kapott helyet. Itt egy fiktív bűncselekmény helyszínét rendezték be.

Az irodában a helyszínelés utáni helyzetet láthatjuk a rögzített nyomokkal, holttesttel együtt, miközben szakértők magyarázzák, mi micsoda. Itt is lehet alkotni, például pillanatok alatt kiderül, milyen nyomokat hagytunk a kezünkkel magunk után a rutinosan arrébb tolt papíron, vagy éppen hol lehet nyomokat találni még egy masszív takarítás után is. A kiállítás előterében fotók mutatják be az évtizedekkel ezelőtti és a mai rendőrség közötti különbséget. A zseniális összeállításban a régi fotókat ugyanazon a helyszínen, azonos körülmények között készítették el újra.

A CSI: Interaktív számokban

Az 5 millió dollárból létrehozott 600 négyzetméteres utazó kiállításon 175 szakértő dolgozott. A beépített falak éppen egy futballpálya területét tennék ki, a technikusoknak 25 ezer szöget kellett a helyükre juttatni. A kiállításnak 1500 kelléke van és 76 audiovizuális elem gondoskodik az élményről. A kiállítás 2007-ben indult Chicagóból, azóta 2,5 millió látogatója volt. Jelenleg Las Vegasban állandó helyszínen, illetve Dublinban, Varsóban és Budapesten tekinthető meg egy időben.

A nyugat.hu az RTL Klub segítségével tekinthetett be a még épülő kiállításba, amely november 7-től látható Budapesten a Millenáris Parkban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló