Kitüntették Szombathely kiválóságait – Márton napi díjazottak

A város a 72 éves korában elhunyt dobópápát, Németh Pált, a világhírű szombathelyi dobóiskola megteremtőjét választotta díszpolgárává.

A szombathelyi zeneiskola Bartók termében tartották meg szombat este a Szent Márton Napi Díjátadó Gálát, ahol a város kitüntette azokat, akik a megyeszékhelyért az elmúlt években, évtizedekben kiemelkedően munkálkodtak és maradandót alkottak. A vendégeket dr. Ipkovich György polgármester köszöntette, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy a gála Szombathely egyik legnagyobb ünnepe, valamint a helyiek Szent Mártonhoz való viszonya nem vallási alapú, hanem sokkal inkább a város identitásának egyik fontos része.

Szent Márton napi díjátadó
Megtelt a Bartók terem
Horváth Balázs

A polgármester kitért arra is, hogy az Európa Tanács 2005-ben a Szom¬bathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvá¬nította, hogy Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutassa. A püspök születésének 1700. évfordulójára, vagyis 2017-re az a fő cél, hogy elkészüljön az egész kontinenst átszelő kulturális útvonal.

A mintegy kétórás gálán számos fellépő varázsolt színvonalas produkciókkal igazi ünnepi hangulatot a terembe: Bognár Szilvia (ének) és Kovács Zoltán (nagybőgő) A mennybe vitt leány balladájának feldolgozását adta elő. A művészeti szakközépiskola két diákjának, Foki Dánielnek és Németh Mártonnak az énekkettősét pedig a közönség vissza is tapsolta, szerintünk sokat fogunk hallani még a két tehetséges srácról.

Szent Márton napi díjátadó
Mérei Tamás ősbemutatóval készült
Horváth Balázs

Hujber Ferenc előadása drámai feszültséget keltett a teremben, Karinthy Frigyes: A cirkusz összedől című művét adta elő. De színpadra lépett a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Mérei Tamás is, aki egy ősbemutatóval lepte meg a közönséget: a Schindler listája című film betétdalát adta elő csellón (amit egyébként John Williams szerzett és 1994-ben Oscar-díjat is kapott érte). A zeneigazgatót Buti Zsanett kísérte zongorán. A gála Szekendi Tamás orgonajátékával ért véget.

De kik is lettek Szombathely kiválóságai? Íme, az idei év díjazottjai:

PEDAGÓGUS ÉLETMŰ-DÍJ

Pedagógus Életmű-díj adományozható annak a pedagógusnak, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő nevelő-oktató munkájával és életével a szülők, a diákok és pedagógustársai körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja, idén ezt Andor Ottó vette át.

Szent Márton napi díjátadó
Andor Ottó
Horváth Balázs

Andor Ottó 1965-ben tanítói, 1971-ben magyar nyelv és irodalom tanári, 2000-ben közoktatás vezetői képesítést szerzett. Uraiújfaluban, majd Répcelakon kezdte tanári pályáját, a pedagógus munka mellett könyvtárat és művelődési otthont is vezetett. 1975-től 1991-ig a Gencsapáti Gyermekotthon igazgatója volt. Vezetői programjában a családias jellegű gyermekotthon megteremtése volt a fő célkitűzése. Nevelési eredményeivel az országos gyermekvédelmi hálózat szakmai elismerését vívta ki.

1984-től a Vas Megyei Gyermekvédelmi Intézmények igazgatói munkaközösségének vezetője. 1991-ben került a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolába, ahol 2006-ig, pályája befejezéséig igazgatóként dolgozott. Innovatív tevékenységével a megyében elsőként indult a dyslexia-prevenciós oktatás a tanulási kudarcnak kitett gyermekek részére. Támogatásával indult el iskolájukban közel két évtizede a leány versenytornász képzés, valamint az Ungaresca együttes utánpótlását felnevelő néptáncos oktatás.

Andor Ottó 41 évet töltött a pedagógusi pályán, ebből 31 évig intézmény-igazgatóként dolgozott. Nyugdíjas igazgatóként is aktív pedagógiai munkát folytat, elsősorban a közoktatási szakértői területen. Vezeti a Szombathelyi Pedagógusok Szakmai Képviseletének Szakértői Csoportját. Pedagógiai, intézményvezetői tapasztalatait Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási Bizottságában is hasznosítja. Eddigi kitüntetései: Szombathely Oktatásügyéért-díj, Címzetes Igazgató cím, Pedagógus Szolgálati Emlékérem.

SZOMBATHELY KULTÚRÁJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett. A díjjal ebben az évben Horváth Margitot tüntették ki.

Szent Márton napi díjátadó
Horváth Margit
Horváth Balázs

Horváth Margit a Berzsenyi Dániel Főiskola nyugdíjas főiskolai tanára, főigazgató helyettese. Tagja volt annak a tanári karnak, amely 50 évvel ezelőtt megalapozta Szombathelyen a tanító, majd a tanárképzést. 24 évig volt igazgató, illetve főigazgató-helyettes. Elévülhetetlen érdemei vannak a népművelő-tanárképzés megszervezésében, tananyagainak kidolgozásában. Éveken, évtizedeken keresztül kísérte figyelemmel az egykori hallgatók sorsát a diplomaosztás után is. Kérdőíveket szerkesztett, figyelemmel kísérte a tanítványok szakmai sikereit, kudarcát.

A magyar felnőttképzés, andragógia szakavatott egyéniségévé vált. A város közművelődésében aktív szerepet vállalt, különféle szakterületeken erősítette a közművelődés szakmai presztízsét. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület tagjaként megyeszerte tartott pedagógiai és pszichológiai előadásokat.

Ma is aktív tagja a megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületnek, továbbá különböző szakmai közösségeknek az egyetemen és a városban egyaránt. Számos tanulmánya jelent meg országszerte szakmai kiadványokban és könyvekben. Eddigi kitüntetései: Oktatásügy Kiváló Dolgozója, Szocialista Kultúráért, Munka Érdemrend Arany fokozat díjak.

SZOMBATHELY SPORTJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

Szombathely Sportjáért Életmű-díj adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn keresztül – de minimum 25 éven át – a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett és munkájával közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja, szombaton Wiktora Tibor vette át.

Szent Márton napi díjátadó
Wiktora Tibor
Horváth Balázs

Wiktora Tibor a családi hagyományokat folytatva Táplánszentkereszten (édesapja focizott) labdarúgóként ismerkedett meg a sport világával, a több poszton bevethető játékosból az idők során remek kapus nevelkedett. 16 éven keresztül a Cipőgyár SE NB II-es csapatában kapus poszton alkotott maradandót, mellette 20 éves koráig úszott. Játékos pályafutása csúcsát a megye válogatottjába való bekerülés jelentette, mely csapattal több nemzetközi tornán vett részt.

Aktív pályafutását sérülés pecsételte meg. Igazi sportemberként a nyári időszakot a vízparton töltve az úszás fortélyaival is megismerkedett, kiváló amatőr versenyzővé vált. Később nemcsak a vízben, hanem a parton is próbára tette tudását, a 60-as években edzői képesítést szerezve több generációt tanított meg az úszás alapjaira és a víz szeretetére. Edzőként 1969-től tevékenykedett a Savaria SE úszószakosztályánál, 1981-től a Szombathelyi VÍZMŰ SC vette át őt és úszóit. 1983-tól pedig kiegészült a Horváth Tihamérné nevével fémjelzett úszószakosztállyal is a Szombathelyi Vízmű SC.

Az 50-es években Szombathelyen színvonalas úszósport hanyatlását követően a 60-as évek végétől Wiktora Tibor szakmai munkájának is köszönhetően életben tartották, és hazai, valamint nemzetközi szinten is elismert szakmai műhelyt alkottak kollégáival. A hosszú évek, évtizedek alatt különböző korosztályokban számtalan siker jelzi odaadó és kiváló munkáját, közülük is kiemelkedik a Kántor Alízzal felnőttbajnokságon elért bronzérme.

SZOCIÁLIS MUNKÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

Szociális Munkáért Életmű-díj adományozható annak a szociális területen tevékenykedő személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő szakmai munkájával a város polgárainak körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja, 2009-ben Horváth Izidornét tüntették ki az elismeréssel.

Szent Márton napi díjátadó
Horváth Izidorné
Horváth Balázs

Horváth Izidorné 1967-től kezdődően a szociális ágazatban dolgozott különböző beosztásokban. Érettségi után bölcsődei gondozóként kezdte a pályafutását, majd 1983-ban megszerezte első diplomáját az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karán, s innentől 1989-ig módszertani feladatokat ellátó bölcsőde-vezetőként tevékenykedett. Szakmai ismereteit gyarapítva 1988-ban az Államigazgatási Főiskola Szociálpolitikai Szakigazgatás Szervező Szakán szerzett másoddiplomát.

Ezen szakmai végzettségére tekintettel – a rendszerváltást közvetlenül megelőzően – 1989-ben Szombathely Város Tanácsa részéről felkérést kapott a város első családsegítő intézményének alapításában való részvételre, majd ezen intézménynek a vezetője lett. Horváth Izidornét 1990. május 1-től a Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karára hívták főiskolai adjunktusnak az országosan is akkor induló szociális munkás képzésbe, ahol a szociális munka elmélete, gyakorlata, a közösségi szociális munka tantárgyak oktatásával bízták meg. 1993-ban szerezte meg egyetemi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, mint szociálpolitikus.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem, majd a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szociális Munkás Szakán 1993-tól szakvezető helyettes, majd 2002-től 2008. évi nyugdíjazásáig főiskolai docens. Jelenleg a szociális munkás képzés óraadó oktatója, pályázati referens. Szakmai életútja visszatükrözi a munkájára igényes, korszerű elméleti ismeretekkel rendelkező – gyakorló szociális – szakember modelljét, amely a felsőfokú szociális szakemberképzésben végzett tevékenységén keresztül igen sok fiatal számára példaként szolgálhat.

KÖZSZOLGÁLATÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

Közszolgálatért Életmű-díj adományozható annak a közszolgálatban dolgozó, elsősorban Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalánál, illetve az Önkormányzat által fenntartott intézményeknél közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díjat idén dr. Filó Máriának ítélték oda.

Szent Márton napi díjátadó
dr. Filó Mária
Horváth Balázs

Dr. Filó Mária a Janus Pannonius Tudományegyetem Jogi Karán jogász végzettséget szerzett 1982-ben. Az érettségi után 1969-től 1972-ig a Szombathelyi Járásbíróságon, majd 1972-től 1979-ig a Szombathelyi Járási Hivatalnál dolgozott adminisztratív munkakörben. Ezt követően saját kérésére a Gyámhatósághoz helyezték. 1979-től a 2009-ig, nyugdíjba vonulásáig a Városi Tanács Szombathely, illetve jogutódjánál Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál dolgozott.

A jogi egyetem elvégzése után – nyugdíjba vonulásáig – gyámügyi ügyintézőként végezte munkáját. A három évtizedes gyámügyi munkát élethivatásnak tekintette. Tudását, segítőkészségét mindenki elismerte, ügyfelei mindig bizalommal fordultak hozzá. Munkáját magas színvonalon, lelkiismeretesen végezte.

HORVÁTH BOLDIZSÁR-DÍJ

Horváth Boldizsár-díj adományozható annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

Szent Márton napi díjátadó
Németh László Ferenc
Horváth Balázs

A díj első fokozatát idén Németh László Ferenc vehette át. 1967-ben gimnáziumi érettségit, majd 1974-ben középfokú terv- és beruházó, 1976-ban pedig középfokú építőipari műszaki ellenőri képesítést szerzett.

Németh László Ferenc 1970 és 1972 között a 17. sz. Volán Vállalatnál dolgozott. 1972 óta dolgozik a közszolgálatban, dolgozott az őriszentpéteri Nagyközségi Közös Tanácsban, majd a nemesbődi Községi Közös Tanácsban és a Vas Megyei Idegenforgalmi Hivatalnál.

Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal jogelődjéhez, a Városi Tanács VB Igazgatási Osztályához 1975-ben került és innen ment nyugdíjba 2009. augusztus 31-én. Az Igazgatási Osztályon különböző ügyintézői munkakörökben dolgozott. Hivatali 34 éves munkáját lelkiismeretesen, szorgalmasan látta el. Az ügyfelekkel való kapcsolata mindig átlag feletti volt.

Szent Márton napi díjátadó
Horváth-Őri Györgyné
Horváth Balázs

A díj második fokozatát Horváth-Őri Györgyné kapta, aki az Erdészeti és Faipari Egyetem üzemmérnök szakán végzett 1980-ban, majd 1994-ben térinformatikai szakon üzemmérnök képesítést szerzett. 1981-től 1982-ig az Őrségi Vízrendészeti Társulásnál, 1986-tól 1997-ig a Vasivíz Rt.-nél dolgozott. 1997. december 3-tól dolgozik Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál.

A Polgármesteri Hivatalba történő áthelyezése előtt is, mint a Vasivíz Rt. munkatársa részt vett a város szakági közműnyilvántartásának térinformatikai alapokon történő kidolgozásában. A Polgármesteri Hivatal Informatikai részlegére kerülve folytatta az előtte végzett szakmai munkáját, és kiegészítve a város többi szakági közműnyilvántartásával, a mai napig kimagasló hozzáértéssel végzi.

Szent Márton napi díjátadó
Szabó Józsefné
Horváth Balázs

A városi szakági közműnyilvántartás mellett számos térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis kidolgozásában, létrehozásában vett részt, melyek közül külön is ki kell emelni a város településszerkezeti tervének térinformatikai alapokon történő elkészítését. Munkáját, kitartását, a szakma iránti elkötelezettségét a kollégák példaértékűnek tekintik, és tudják, hogy a segítségére, együttműködésére bármikor számíthatnak.

Szabó Józsefné szintén a díj második fokozatát kapta. Titkárnőképzőt, illetve gyors – és gépíró képesítést szerzett 1974-ben. 1968 és 1992 között dolgozott a Megyei Kórházban, a Styl Ruhaipari Vállalatnál, a Műanyagfeldolgozó Vállalatnál, az Autó – Aero Vállalatnál, az IKV-nál és az APEH Vas megyei Igazgatóságán adminisztratív munkakörben.

1992. január 16-tól dolgozik Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál, először a Titkárságon, jelenleg a Jogi és Képviselői osztályon. Munkájára a szorgalom és a precizitás jellemző. Lelkiismeretességét, pontosságát, munkabírását mind vezetői, mind a bizottsági munkájában a bizottsági elnökök is elismerték.

IFJÚSÁGÉRT-DÍJ

Az Ifjúságért-díj adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja, idén Gál Róbertet tüntették ki az elismeréssel.

Szent Márton napi díjátadó
Gál Róbert
Horváth Balázs

Gál Róbert a Magyar Postán dolgozik küldeménykezelőként. 20 éve karatézik, 2003-ban önálló egyesületet alapított LEO Karate DO SE néven. Az egyesület tagjai túlnyomórészt 6-18 éves, hátrányos helyzetű fiatalok, akik családi hátterük miatt tagdíjat sem fizetnek. Gál Róbert a gyermekek edzője, ezt a feladatot társadalmi munkában, minden ellenszolgáltatás nélkül végzi.

Világbajnokságon két alkalommal is harmadik helyezést értek el, a diákolimpián három éve a legeredményesebbek. Minden évben – pályázatokból és akár saját költségén- táborozni viszi az egyesületbe járó hátrányos helyzetű gyermekeket. A táborban a karate edzéseken kívül bűn- és drogmegelőzési előadásokat hallgatnak a gyerekek, szellemi nevelést, elméleti képzéseket kapnak.

BRENNER-DÍJ

Brenner-díj adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja, 2009-ben Udvardi Sándor munkáját jutalmazták vele.

Udvardi Sándor gépésztechnikusi végzettséggel rendelkezik, A-B-C-D kategóriás jogosítványt, majd gépjárművezetői gyakorlati és elméleti oktatói vizsgát tett. 1989-ig gépkocsivezetőként, majd gyakorlati és elméleti oktatóként dolgozik. 1989-től vállalkozó, személyszállító. 1990-től a taxisok körében részt vállal érdekképviseleti munkában, 1992-1998 között a FODESZ (Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetsége) alelnöke. 1999-től a FUVOSZ (Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége) társelnöke, taxi-szakág vezető, közben 1993-ban iskolavezetői képesítést szerez. 1996-tól a taxizás mellett egy autósiskolát is irányít, 1998-ban vizsgabiztosi képesítést szerez.

Szent Márton napi díjátadó
Udvardi Sándor
Horváth Balázs

1994-1998 között Szombathely Megyei Jogú Város Közlekedési Bizottságának helyettes elnöke.1994-ben a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megalakulásában tevékenykedik. A kamara megalakulása óta a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési Osztályának elnöke. Egy ciklus kivételével tagja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési Kollégiumának. Fenti tevékenységeit folytatva, 2003 januárjától Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál útfelügyelői feladatokat végzett 2007 decemberéig, nyugdíjba vonulásáig.

A közlekedés érdekében mind helyi, mind regionális, illetve országos szinten több évtizeden át példaértékűen végezte szervezői, érdekképviseleti tevékenységét. Munkája, társadalmi tevékenysége mindig szorosan kötődött a közlekedési feltételrendszer javításához, a közlekedésben résztvevőkhöz. Korábbi kitüntetései: IPOSZ(Ipartestületek Országos Szövetsége):10 éves munkáért emlékplakett, Városi Közügyekben végzett munkáért emlékplakett, Aranyozott Széchenyi Emlékérem, FUVOSZ: 10 éves megalakulás alkalmából, eredményes munkáért EURO érem, 1990-óta közlekedés területén végzett munkáért FUVOSZ-díj, Kamarai munkáért emlékplakett.

GOTHARD JENŐ-DÍJ

Gothard Jenő-díj adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. Az elismerést ebben az évben Válinth Attila kapta.

Válinth Attila 1957-ben a budapesti Vasútépítő és Pályafenntartási Technikumban érettségizett. Mérnöki diplomáját a budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Mérnök Kar Mérnök Szakán szerezte 1963-ban. Az egyetem elvégzését követően Budapesten a MÁV Tervező Intézetben építész-statikusként dolgozott. Részt vett az Eiffel által tervezett Nyugati pályaudvar és az Északi Járműjavító szerkezeti rekonstrukciójának tervezésében. Több felvételi épület és MÁV létesítmény tervezésében működött közre.

Szent Márton napi díjátadó
Válinth Attila
Horváth Balázs

1965-ben a Vas megyei Tanács Tervosztályára helyezték, ahol főmérnökként irányította a mélyépítési beruházások pénzügyi és műszaki tervezését és megvalósítását. Irányítása alatt épült Bük-fürdő, a szombathelyi és a kőszegi szennyvíztisztító telep, s megkezdődött a szombathelyi fedett uszoda építése, valamint járási székhelyek koordinációs szennyvízcsatorna hálózatának és a szennyvíztelepek kiépítése. Felelőse volt a törpe vízmű program irányításának.

1970-ben megalakította a budapesti Mélyépítési Tervező Vállalat szombathelyi irodáját, amely a 70-es évek közepén közel 50 fővel dolgozott. Irányítása alatt készült Nyugat-Dunántúl nagyvárosainak a gázhálózati rekonstrukciója, számtalan község vízellátásának, csatornázásának és gázhálózatának tervezése. 1993-ban szombathelyi munkatársaival létrehozták a Mélyépterv Infrastruktúra Kft-t, amely szellemi örököse a 90-es évek közepén felszámolásra került budapesti Mélyépítési Tervező Vállalatnak.

A Mélyépterv vállalat és a Mélyépterv Infrastruktúra Kft. működésének keretében mintegy száz község szennyvízcsatorna hálózatát, gázhálózatát, s több mint 300 község vízellátását tervezték meg. Jelentősebb zöldmezős beruházás tervezése volt a 90-es évek végén, 2000-es évek elején a Szombathelyi Epcos Kft., a LuK Hungária Kft. és az Interspar komplex közművei terveinek az elkészítése.

1989-ben részt vett a Magyar Mérnöki Kamara Megalakításában, majd szervezésében elsőként alakult meg az akkori területi Nyugat-dunántúli Területi Mérnöki Kamara. 1989-től-2002. év végéig a Területi Mérnöki Kamara, majd Mérnök Egyesület, Vas Megyei Mérnöki Kamara Elnöke. Jelenleg a Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke. 2003-tól tagja Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Építészeti Műszaki Tervtanácsának. 2008-ban a Vas Megyei Mérnöki Kamara által alapított kiemelkedő Mérnöki Munkáért díjat kapott. Jelenleg a Mélyépterv – Infrastruktúra Kft. műszaki-gazdasági tanácsadója.

HEFELE-DÍJ

Hefele-díj adományozható annak a személynek, aki a városfejlesztés, a városépítés területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő munkát végzett és ezzel közmegbecsülésre tett szert. A díjat évente egy személy kaphatja, idén Balogh Péter vehette át kiemelkedő munkájáért.

Balogh Péter 1965-ben a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészettörténeti Tanszékén okleveles építészmérnök diplomát szerzett. 1965-től 1983-ig a kivitelezés területén dolgozott a VASÉP-nél, először építésvezetőként, majd fejlesztési osztályvezetőként. Ezen időszakban vezetésével épült fel francia alagútzsalus technológiával 263 lakás a Rohonci úton, irányította a VASÉP ipari hátterének fejlesztését (betongyár, iparvágány, TMK műhely, raktárcsarnok).

Szent Márton napi díjátadó
Balogh Péter
Horváth Balázs

1985 és 2004 között a közigazgatásban Szombathely városánál dolgozott, mint beruházási irodavezető. Közreműködésével épült 6 tornaterem, 1 óvoda, kb. 300 lakás, 2 iskola, felújítottak a laktanyában 241 lakást, több iskolát és egy kastélyt. Külön gondot fordított a szobrok felújítására (Szent Márton-, Berzsenyi-, Szily-, Szentháromság-szobor visszahelyezése). Nevéhez kapcsolható a Szent István- és a Gotthard Jenő-szobor felállítása, valamint Rajki István hagyatékának megszerzése és restaurálása, a Szent Imre-szobor restaurálása, a Mária-oszlop és a Szent Márton temető anyakeresztjének restaurálása.

1993-ban kezdeményezője volt a város helyi védelmi rendeletének, amelyhez tervezetet készített, s összeállította a védendő épületek első jegyzékét. 2004 és 2006 között a Házkezelési Kft.-nél az új sportcsarnok létesítményfelelőse volt. 1970 és 1985 között tagja volt a Vas Megyei Műemléki Albizottságnak. Jelenleg vezetőségi tagja a Vas Megyei Honismereti Egyesületnek. 1979-ben alapító tagja volt a budapesti Kós Károly Körnek. 1991-ben alapító tagja volt a Rumi Rajki Műpártoló Körnek, amelynek 1998 óta elnöke.

2003 óta az Őrségi Református Egyházmegye főgondnoka, és figyelemmel kíséri a templomok állapotát. Évek óta jelennek meg publikációi folyóiratokban (Vasi Szemle, Honismereti Közlemények, Vasi Építész). Eddigi kitüntetései: Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje, Brenner-díj, Pável Ágoston-díj, Szülőföldért oklevél. Több évtizedes tevékenységével folyamatosan részt vesz városunk kulturális örökségének ápolásában.

SZOMBATHELY KÖZBIZTONSÁGÁÉRT-DÍJ

Szombathely Közbiztonságáért-díj adományozható a város működési területén lévő rendvédelmi szerv hivatásos állományú azon dolgozójának, köztisztviselőjének és közalkalmazottjának, illetve a polgárőrség azon tagjának, aki a közrend, a közbiztonság védelme és megszilárdítása, valamint a megelőzés területén tartósan kiemelkedő szakmai munkát végzett. A kitüntető díjat évente egy személy kaphatja, idén Molnár Tamás tűzoltó alezredest tüntették ki az elismeréssel.
Szent Márton napi díjátadó
Molnár Tamás
Horváth Balázs

Molnár Tamás tűzoltó alezredes a Mezőgazdasági Főiskolán, majd a BM TKK tűzoltó tiszti átképző szakán végezte tanulmányait. 1986. szeptember 1-től dolgozik Szombathely Város Tűzoltósága állományában. 1992-ig előadói és főelőadói beosztásokat látott el, majd rátermettsége és szakmai hozzáértése alapján tűzmegelőzési osztályvezetőnek nevezték ki. 2007. december 15-től parancsnok-helyettesi feladatokat is ellát.

Feladatait nagy tenni akarással, szakmai hozzáértéssel végzi. A tűzmegelőzési osztály munkáját irányítja, vezetésével a megelőzési osztály hatékony segítséget nyújt a tűzoltási területen dolgozó állománynak. A jogszabályi változásokat folyamatosan figyelemmel kíséri, a beosztottak szakmai képzését szervezi, irányítja. Az osztály propaganda tevékenysége a sajtó, a lakosság, az oktatási intézmények irányában kimagasló.

Beosztásából adódóan Szombathely Város Tűzoltósága vezetésében aktívan részt vesz, javaslataival segíti a parancsnok munkáját. A területén lévő intézményekkel, tervezőkkel, tűzvédelmi szakemberekkel munkakapcsolata kiemelkedően jó. Szakmai felkészültségét mutatja, hogy a tűzmegelőzési szakterületen dolgozóknak szervezett vetélkedőkön több éven keresztül kiemelkedő helyezéseket ért el.

PRO SANITATE SAVARIAE ÉLETMŰ-DÍJ

A díjat dr. Korcsmár József kézsebész szakorvos kapta, aki 1976-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. Kitűnően képzett, nagy felkészültséggel és betegek iránti empátiával rendelkező orvos.

Szent Márton napi díjátadó
dr. Korcsmár József
Horváth Balázs

A diploma megszerzése óta 2008-ig egy munkahelyen, a Vas megyei Markusovszky Kórházban dolgozott. 32 éves munkája során a sebészet, a traumatológia és a kézsebészet területén szerzett szakorvosi képesítést. Ez időszak alatt országos és nemzetközi elismeréseket vívott ki magának.

Tagja a Magyar Traumatológus Társaság elnökségének és a Magyar Kézsebészeti Társaság vezetőségének, valamint az Osztrák Balesetsebészeti Társaságnak. Több országos és nemzetközi konferencián szerepelt előadóként. Országos és nemzetközi kiadványban, szakmai pályázatokon 20 tudományos értekezése jelent meg. A Magyar Orvosi Kamara szombathelyi elnökségének 1994-től 2000-ig volt elnöke. Szakmai és emberi tartása, egyenes megnyilvánulásai, a Markusovszky Kórházért való folyamatos tenni akarása és törekvése minden szombathelyi orvos számára példaértékű lehet.

DÍSZPOLGÁRI CÍM (posztumusz) Németh Pál részére

Németh Pál 1937. június 20-án született Szentkirályon. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, később útépítő technikumot végzett Székesfehérváron. A Dózsában röplabdázott, a Haladásban kosárlabdázott egy időben, mindkét sportágban NB I-es játékos volt. 1956-ban külföldre távozott, Angliában, a Manchester csapatában kosárlabdázott, egészen 1958 februárjáig, ekkor hazatért. Jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, de politikai okokból nem vették fel.

Szent Márton napi díjátadó
Németh Pál özvegye vette át a díjat
Horváth Balázs

Elkeseredésében 18 évig nem vett ecsetet a kezébe. 1976-tól újra festett, közel 30 önálló kiállítása volt. 24 évesen kezdett foglalkozni a kalapácsvetéssel, rengeteg munkával felküzdötte magát a hazai élmezőnybe. Kétszer állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Amit nem sikerült aktív sportolóként elérnie, azt elérte a veterán világversenyeken. Dániában olimpiai bajnoki, Helsinkiben Európa-bajnoki, Rómában világbajnoki címet szerzett. Ő a magyar veterán atlétikai sport első Európa-bajnoka.

1974-től a Haladás, majd 1995 óta a Dobó SE edzője. Tanítványai világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek a korcsoportos versenyeken. Mesteredző, 1993-ban megkapta a sportban elérhető legmagasabb kitüntetést, a Kemény Ferenc-díjat. Többször volt az év atléta edzője Magyarországon. A moszkvai olimpián nézőként már részt vehetett, Los Angeles a bojkott miatt kimaradt, pedig a Tánczi, Szitás, Vida trió pontszerző helyre is esélyes volt. 1988-ban, Szöulban már a vasi dobócsapat és Németh Pál is ott lehetett.

Gécsek Tibor a hatodik, Szitás Imre a hetedik helyen végzett. A barcelonai olimpián "Pali bácsi" mindkét versenyzője dobogó közelben végzett. Gécsek Tibor a negyedik, Horváth Attila – diszkoszvetésben – az ötödik helyen zárta a versenyt. Atlantában szintén két Németh-tanítvány indult, Annus Adrián és Németh Zsolt, a "dobópápa" fia, olimpiai újoncként a reálisan elvárható teljesítményt nyújtották.

Németh Pál, Szombathely díszpolgára
sadness

Sydney-ben hat (!) versenyzője lépett dobókörbe: Gécsek Tibor, Németh Zsolt, Annus Adrián, Fazekas Róbert, Kiss Szilárd és az egyetlen hölgy, Divós Katalin. Pekingben ismét nagy sikert aratott szakmai munkája, és tanítványa, Pars Krisztián ezüstérmes lett. Pali Bácsi 2009. január 9-én, 72 éves korában hunyt el, nagy űrt hagyva a város és az ország atlétikájában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet