„Karácsonyfa” hadművelet Felsőcsatáron – Katonák a nagy fa ellen (Videóval)

Kemény feladat elé állította a katonákat az ország karácsonyfájának kivágása, földre eresztése, illetve a területről való kiszabadítása. A hadgyakorlattal felérő műveletre kedden délelőtt, szakadó esőben került sor. Videós beszámolónk.

Esőben, sárban

Pontban délelőtt fél tízkor érkezett Felsőcsatárra a honvédségi konvoj. Mint arról már részletesen beszámoltunk Felsőcsatárról viszik az ország karácsonyfáját - Képes beszámoló 2009. November 23. 14:43 , a kiválasztott fenyőért jöttek. A nyugati határszélen fekvő kis falu keskeny utcái nem kis feladatot jelentettek, a Kakadu becenevű, egyébként repülőtörzsek és helikopterek szállítására használt 24 méter hosszú tréler csak daru segítségével tudott bevenni néhány kanyart. Az e.on-nak áramtalanítania kellett több utcát, hogy a gépek biztonságosan dolgozhassanak.

A honvédség járművei az első éles kanyarig könnyedén bejutottak Felsőcsatárra
A honvédség járművei az első éles kanyarig könnyedén bejutottak Felsőcsatárra
Tánczos Mihály

Közben az újságírók egy rövid sajtótájékoztatón kaptak tájékoztatást az előzményekről és a legtöbben itt tudták meg, hogy nem 10 perces munkáról kell beszámolniuk. A sajtóérdeklődés egyébként feltűnően nagy volt, este már a híradókban szerepelt a vasi település és annak kivágott fája.

Tíz órakor a Kakadu még a Vasfüggöny Múzeumnál nyűglődött, pilótája igyekezett nem lebontani a kereszteződés házait. Ebben a daru sietett a segítségére, ami megemelte és irányba állította a hátulját.

A parképítő cég munkatársai előkészítették a fenyőt a kivágásra. A 17 méter magas és 3 tonnás fát a törzs háromnegyedénél rögzítették a daruhoz, hogy a törzs elfűrészelése után óvatosan engedhessék a földre terített ponyvára, nehogy eltörjenek az ágai. Az egyik újság stábja vicces bakit ejtett. Kiszúrtak maguknak egy parképítőt és megkérdezték, rögzíthetnének-e egy kamerát a sisakjára? A férfi rábólintott, mire a stáb heves ragasztgatásba kezdett. Mire stabilan rögzítették a kamerát az is kiderült, hogy nem az illető mászik a fára, sőt, akinek mászni kell már el is indult. Így egy újság olvasói sem tekinthetik meg Felsőcsatár panorámáját az ágak közül, „madárszemmel”.

Még több kép a fadöntésről
Tánczos Mihály

Felbőgött a fűrész

A fa biztonságos rögzítése után mindenkit biztonságos távolba tereltek a katonák, majd felbőgött a fűrész. A nagy fenyő hamar megadta magát, de egy kicsit táncolt a drótkötél végén, mielőtt a megfelelő irányba fordult volna. A ponyvára fektetett karácsonyfát sokan körüljárták, volt, aki tobozt csent emlékbe, majd következett a munka nehezebb fázisa: a fa kivitele a területről.

Itt aztán már akadtak izgalmak is, elpörgő kerekű, lefelé csúszó markoló, ágak között díszként felbukkanó katonák és az imént említett stáb tragikus vesztesége. Az újságírók ugyanis mégis csak akartak valami szokatlant produkálni, így a feleslegesen sisakra ragasztott, majd onnan kiszabadított mini kamerát a fa feltételezett dőlésének helyére tették. A fenyő oda is dőlt, de valószínűleg a sárba nyomhatta a kamerát, amit ezután már senki nem talált meg. Időkapszulaként talán majd előássák a régészek valamikor és ha akkor még ismerik a digitális kamerák működését, akkor csodálkozva nézik, hogy a XXI. században vajon milyen tragédiát örökített meg a kis szerkezet? Talán azt is megfejtik majd, mit akartak üzenni ezzel az akkor élt népek. Azaz mi.

Nézze meg videónkat!

A magyar katona nem ismer lehetetlent

Miközben a katonák a fa kiszabadításán ügyködtek, a média- és nézősereg egy része szétszéledt szarvashússal és csülökkel készült babgulyást és pogácsát enni Kocsis Lászlóhoz, vagy mézes almapálinkát, csatári vörösbort kóstolni egy másik pincénél. Mi maradtunk az ország fenyőfájánál, ahol társai éppen egy katonát ugrattak. „Béla Tátrát sétáltat, fél kézzel, pórázon” - kommentálta egy gyakorlóruhás a látványt, amint katonatársa meghozta a drótkötelet, ami az utána guruló Tátra teherautó csörlőjéhez tartozott.

Mint fenyőn a díszek
Mint fenyőn a díszek
Tánczos Mihály

Huszonkét katona vett részt a fa trélerre helyezésében. A feladat kicsit szokatlan volt, de sikeresen megoldottuk. A felázott talaj sem jelentett akadályt

- mondta Egresi László, az MH Katonai Közlekedési Központ őrnagya, aki azért szintén megkönnyebbült, amikor a fa végre a helyére került, összecsomagolva, rögzítve. Az országos televíziók munkatársai a már tréleren lévő fa előtt mondták el ún. stand up-jukat. Az RTL-es Magyar Éva éppen beszédének közepén tartott, háta mögött a karácsonyfával, amikor a Vasfüggöny Múzeum vezetője a közelében minden fizikai törvénynek ellentmondó mozdulatsort végzett, miután a sarka megcsúszott a sárban. Goják Sándor végül talpon maradt és a csatorna nézői is legfeljebb majd a szilveszteri számban láthatják a vöröshajú riporternő reakcióját az artistamutatványra.

Kakadura került a fa
Tánczos Mihály

Azért, hogy a TV2 se maradjon ki a jóból néhány firkász elhatározta, hogy Bartók Zoltán stand up-ja közben a háttérben „spontán” karácsonyi dalokat énekel, de mivel nincs az a piros karika, amivel ezen borzalomra figyelmeztetni lehetne a nézőket, így az ötlet hamvába holt. Az ötlet mentségére szolgáljon, hogy kb. öt órával az érkezés után született, esőben és hidegben.

Csemeték a nagy fa helyett

A most kivágott erdei lucfenyő tönkje mellé két fenyőt ültetett Kratochvill Attila, Felsőcsatár polgármestere és a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa.

A Kakadu szállítójármű elején „Az ország karácsonyfáját szállítjuk!” felirat hirdette a honvédségi akció békés mivoltát. A konvoj kedden este a 8-as út felé indult Budapestre rendőrségi felvezetéssel, ahova a tervek szerint szerdán hajnalban kellett megérkezniük.

Két csemete került a kivágott óriás helyébe
Tánczos Mihály

December 2. (szerda) hajnali 04.00 óra: Az ország karácsonyfájának érkezése Budapestre, a Kossuth térre A fenyőfát reggel 6.00 és 8.00 óra között tűzoltók közreműködésével csomagolják ki és állítják fel. A helyszínen 8.00 órától Kratochvill Attila,  Felsőcsatár polgármestere és Simon István, a fát kivágó kertész áll a sajtó rendelkezésére.

 

December 5. (szombat) 10.00 óra: Budapesten, a Kossuth téren megnyitja kapuit a Meseváros és Mikulásház.

 

December 6. (vasárnap) 16.20 óra: A magyar és Joulupukki, a lappföldi Mikulás találkozója, ezt követően a karácsonyfa fényeinek felkapcsolása felsőcsatári gyerekek részvételével a Kossuth téren.

 
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Felsőcsatárról viszik az ország karácsonyfáját - Képes beszámoló

Kilenc lehetséges fa közül választották ki a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai azt a fenyőt, amelyik december elején átköltözik a budapesti Kossuth térre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet