Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bezárt a 274 éves gyógyszertár Szombathelyen

Úgy tudjuk, a megyeszékhely legrégebbi patikája a magas bérleti díjak miatt szűnt meg: bár a vezetője többször kérvényezte, az önkormányzat nem volt hajlandó csökkenteni a költségeket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A patikaliberalizáció erős versenyt hozott

Szombathelyen szinte a kocsmák számával vetekszik már a patikák száma, viszont az elhelyezkedésük meglehetősen aránytalan: míg egyes városrészekben sorban nyitnak ki, más területekről viszont teljesen hiányoznak.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Hosszú évtizedeken keresztül állandó volt a patikák száma a városokban. Ezt ugyanis a lakosság számához igazították, tehát ötezer főben határozták meg egy új gyógyszertár megnyitásának feltételét.

A 18. században alapított Szentlélek patika ajtaja zárva van
Mészáros Zsolt

Azonban a 2007-es patikaliberalizációs törvénnyel megváltozott a helyzet, ettől kezdve a jogszabályok zöld utat engednek a patikanyitásnak. Ehhez csupán néhány pluszszolgáltatást kell nyújtaniuk ügyfeleiknek, ilyen például a megszokottnál hosszabb nyitvatartási idő, vagy a díjmentes gyógyszer-házhozszállítás.

Szombathelyen 70 százalékkal nőtt a gyógyszertárak száma 2006 óta

Schmidt József, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas megyei Szervezetének elnöke szerint az országos tendencia az, hogy míg a városokban egyre-másra nyílnak az új, korszerű, különböző extra szolgáltatásokat ígérő gyógyszertárak, addig a nagy múltú, hagyományos városi és falusi patikák teljes mértékben ellehetetlenülnek.

Bezárásra ítéltetnek, mert nem képesek felvenni a versenyt a tőkeerős, adott esetben gyógyszertári hálózatokhoz tartozókkal. Az elnök kiemelte, hogy Szombathelyen a patikák száma hetven százalékkal nőtt 2006 óta, ami azt jelenti, hogy jelenleg több mint két tucat gyógyszertár működik a megyeszékhelyen.

A konkurenciaharcnak és az erős piaci versenynek már áldozatul esett a Wesselényi utcában található, közkedvelt gyógyszertárak közé tartozó Ezerjófű, január elején pedig igen meglepődtek a járókelők, amikor a Fő téri Szentlélek patika lecsupaszított ablakában a megszűnt feliratot látták.

A rendszerváltás előtt csak három patika volt a Fő téren

A patikanyitási hullám a szakma felhígulását eredményezi. Ennek a városi klasszikus, patinás gyógyszertárak lehetnek a kárvallottjai, amelyek sok évtizede szolgálják az egészségügyet, de nem képesek annyira megújulni, amilyen szinten az újak létesülnek, mondta el véleményét még a bezárás előtt dr. Csonka Gábor, az 1736-ban alapított Szentlélek patika vezetője.

A Fő téri gyógyszertár bútorai műemlékvédelem alatt állnak, így valószínűleg múzeumba kerülnek

Hozzátette: a rendszerváltás előtt, az Óperint utcait is figyelembe véve, mindössze három gyógyszertár működött a Fő téren és a környékén, ám ez a szám mára megduplázódott.

Miután megtudtuk, hogy bezárt a Szentlélek patika, ismét felkerestük Csonka Gábort, hogy megtudjuk a megszűnés pontos okait. A gyógyszerészt azonban nem sikerült utolérnünk telefonon, de üzeneteinkre sem válaszolt eddig.

A magas bérleti díjak miatt zárt be?

Viszont az egyik szombathelyi politikus elmondta, hogy a patika vezetője már többször kérte az önkormányzattól, hogy csökkentsék a horribilis bérleti díjat, azonban a város erre nem volt hajlandó. A politikus szerint ez már csak ráadás volt, hiszen a Fő téren nemrégiben megnyílt modern gyógyszertár is erős konkurenciának bizonyult a 18. században alapított patika számára.

Egy másik, szintén a téren található gyógyszertár munkatársa is úgy tudja, hogy a Szentlélek patika már nem tudta tovább fizetni a magas bérleti díjakat. A 274 éves gyógyszertár belső berendezése egyébként műemlékvédelem alatt áll, így minden bizonnyal a bútorok múzeumba kerülnek.

A Szentlélek patika a múlt századokba röpítette a betérőket, ahol egy patikamúzeumban érezhette magát az ember. Most ezzel is szegényebb lett a megyeszékhely, akár a villamossal, a városi stranddal, az Isis és Savaria szállóval, a Gyöngyös étteremmel vagy éppen a Béke mozival.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Patikanyitási invázió Szombathelyen – ellehetetlenülés vidéken

Gomba módra szaporodtak a vasi megyeszékhelyen az elmúlt két-három évben a gyógyszertárak, míg a kistelepüléseken az ellehetetlenülés veszélye fenyegeti őket.

MSZP: példátlanul parányi bérleti díj a City Cafénak és a patikának

Alig száradt meg a tinta a Kossuth Lajos utcai fideszes cégbirodalmat firtató cikkünkön, az MSZP szombathelyi szervezete is talált kivetnivalót a Vigh Gáborhoz köthető egységek kapcsán.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés