Rétes, ahogy nagymamáink készítették

Kézzel húzott, leheletnyi vastag tészta, változatos ízvilágú töltelék, természetes alapanyagok – több mint tíz fajta helyben sütött rétes és egyéb cukrászsütemény kapható a szombathelyi Rétesházban, a Mátyás király utca és a Szent Flórián körút sarkán.

Ahol a hagyomány életre kel!

A két utca keresztezésében csaknem egy hónapja nyílt meg a Rétesház, ahol valóban minden a hagyományokon alapszik. Nemcsak a házias sütemények készülnek ilyen módon, hanem a belső, barátságos vendéglátótér is falusias jelleget kölcsönöz a háznak: a faburkolat, a gerendázat, az asztalokon és a falakon elhelyezett kékfestő motívumok nagymamáink konyhájába repítenek vissza.

Helyben is jó enni
Helyben is jó enni
Horváth Balázs
25 éves a Nyugat.hu. Ne feledd, ide kattintva támogathatod következő 25 évünket!
Támogatom

A pultban több mint tízféle, ízlésesen elrendezett, helyben sütött rétes illatozik. Megtalálhatóak közöttük a hagyományos ízűek, mint a meggyes, a túrós, a tökös-mákos, a káposztás, de aki az újdonságot szereti, az akár barackos-mandulás, túrós-csokis vagy éppen a kolbászos-káposztás rétesek közül is választhat, hogy csak néhányat emeljünk ki.

Ezen kívül péksütemények és ínycsiklandó cukrászsütemények is várják a vendégeket. Aki megszomjazik, az nem csupán gyümölcslevek és különféle üdítő italok közül válogathat, hanem a Rétesházban igazi házi szörpökhöz is hozzájuthat, amelyek 13 féle ízben sorakoznak a polcon. Aki pedig a fekete mellett dönt, az valódi olasz kávéval frissülhet fel.

Gyönyörű látvány!
Gyönyörű látvány!
Horváth Balázs

Tavasszal megnyit a terasz és bővül a kínálat is

Horváth László, a tulajdonos elmesélte, hogy a Rétesházzal tulajdonképpen egy hagyományt szeretne továbbvinni: hiszen az Őrségben élő nagymamája nagy mestere volt a rétessütésnek, aminek a fortélyait később a lányának is megtanította.

Ez a hagyomány él tovább a Rétesházban, ahol ennek a jellegzetesen magyar süteménynek a tésztáját a régi technika szerint kézzel nyújtják leheletfinom vastagságúra. A tésztára pedig szigorúan csak természetes alapanyagokból készülő töltelék kerül.

A Rétesház hétfőtől péntekig 8-tól 17 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 16 óráig várja a vendégeket (valamint előzetes rendeléseket is fogadnak, viszonteladóknak is szállítanak süteményeket), de ahogy a tulajdonos elmondta: tavasszal valószínűleg hosszabb lesz a nyitva tartási idő, és a teraszt is megnyitják.

A Rétesház
A Rétesház
Horváth Balázs

Ezzel együtt a kínálat is bővülni fog, az elképzelések szerint tavasztól őszig fagyis rétes is kapható lesz, valamint különféle idénygyümölcsökből készült rétesek, öntetek is készülnek majd a sütemények mellé.