Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elcsúszott a szombathelyi sípálya

Lassan három éve porosodik a SZOVA raktárában a sífelvonó, amit a szombathelyi önkormányzat a síbarátok kiszolgálására szánt. Két éve elkészültek a tervek és megvan az építési engedély is, az emlékmű dombján azonban azóta egy kapavágás sem történt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötmillió forintot különített el a szombathelyi önkormányzat, hogy az emlékmű alatti dombon a SZOVA kialakítsa a sítanpályát. A tervek is készen vannak, sőt 2008 november 4-én az építési engedélyt is kiállították. Így elvileg semmilyen akadálya nincs annak, hogy a téli időszakban a sportbarátok ezrei tanulják a síelés alapjait. A bürokrácia útvesztőjében azonban mégis valahol elveszett a projekt. Mint ahogy elveszett az a sífelvonó is amit 2007-ben vásárolt meg a szombathelyi önkormányzat. A sporteszköz alig egy hétig működött próbaüzemmódban, jelenleg pedig a SZOVA egyik raktárában porosodik és várja, hogy beteljesítse küldetését.

Némi tereprendezés és a felvonó környezetbe illesztése után itt lehetne síelni
Mészáros Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Egy télen nagyjából 80 ezer ember kikapcsolódását biztosítja a szánkópálya, ami még csak az időjárás szeszélyeinek sincsen kitéve, hiszen a hőmérséklet fagypontra süllyedése után, hóágyú biztosítja a fehér csapadékot. A város szakemberei arra is gondoltak, hogy a műhó előállítása ne terhelje meg a vízszámlát, így a szomszédos csónakázó tó vize van elvezetve a hóágyúig.
Ez a hóágyú egyébként a sítanpálya havát is biztosítaná alkalomadtán.

Közgyűlési döntés van a sípályáról

A februári közgyűlés határozott arról, hogy miután a hatástanulmányok és a szakértői tervek elkészültek a sífelvonó környezetbe illesztéséről, a munkák el is kezdődjenek. A tavasszal a földmunkákat el is kezdhette volna a SZOVA. A cég azonban úgy döntött a munkák elkezdése helyett üzemeltetési pályázatot ír ki, tovább húzva a sítanpálya amúgy sem rövid ügyét. A dolog érdekessége, hogy az építései engedély jogerőssé válásának napjától két évig érvényes, így amennyiben a munka nem kezdődik meg, újra engedélyezésre lesz szükség.

Az Emlékmű dombjára tervezett sípálya tervei
A sípálya tervei már évek óta készen vannak

- Nem értem, hogy mi lehet a késlekedés oka, amikor mi mindent előkészítettünk. A terveket, a pénzt is. Én azt gondolom, hogy mivel a sítanpálya nagyon is személyemhez köthető projekt, egyszerűen arról van szó, hogy a kudarcát az én kudarcomnak akarják feltüntetni egyesek – mondta dr. Szabó Gábor alpolgármester. - A „labda” jelenleg a SZOVÁ-nál van, így javaslom őket kellene faggatni, hogy a közgyűlési határozatnak miért nem tesznek eleget és miért nem láttak még neki a munkának – tette hozzá a városatya.

Nyáron is lehetne síelni...

Az alpolgármester javaslatával aztán nem sokat vártunk és telefonon megpróbáltuk utolérni Dr. Németh Gábor vezérigazgatót. Akinek elsőként csak üzenetet tudtunk hagyni, válasz gyanánt pedig a titkárnője hívott minket vissza, hogy a vezérigazgató azt üzeni Dr. Szabó Gábor az illetékes. Miután azonban a hölgyet felvilágosítottuk, hogy ezen a körön már túl vagyunk, azt az ígéretet kaptunk, hogy néhány nap múlva a vezérigazgató úrral személyesen is szót tudunk váltani. Végül azonban kérdéseinket csak e-mailben tolmácsolhattuk.

Válaszul azt kaptunk, hogy a SZOVA addig nem tud nekiállni a munkának, amíg a város közgyűlése nem határoz a költségvetésről. A SZOVA a májusi közgyűlésen szeretné előterjeszteni javaslatát, amiben többek között az üzemeltetés átgondolása is szerepel majd, mivel a város ingyenesen bocsátaná a lakosság rendelkezésre mind a pályát mind pedig a felvonót. A SZOVA álláspontja alapján azonban a beruházás így nem térülne meg.

Úgy néz ki, egyelőre búcsút inthetünk a szombathelyi sípályának. Marad a szánkózás.
Tánczos Mihály

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy a tervek, az engedélyek, a hatástanulmányok, a meglévő pénz és a már megvásárolt sífelvonó ellenére idén sem fogunk síelni a szombathelyi emlékmű dombján. Pedig a projektet tovább fejlesztve a városatyák arra is gondoltak, hogy pályázati pénzek bevonásával olyan speciális burkolattal látnák el a pályát, ami nyáron is alkalmassá tenné a dombot a síelésre. A kérdés már csak az, hogy ha az egyszerű földmunkával járó téli pálya kialakítása ekkora zökkenőkkel jár, a szaktudást is igénylő nyári pálya mekkora falat lenne az illetékeseknek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Eltűnt a szombathelyi sífelvonó!

Csak a mély keréknyomok árulkodnak arról, hogy komoly munka folyt az elmúlt hetekben. Utánajártunk, hova lett a beharangozott felvonó?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés