Szomszédok – összhang jó ételben, italban

Két perc séta a Fő tértől a Kiskar utca felé, és elmerülhetünk az élet élvezetében. Ha súlyosabb ételekkel akarjuk jóllakatni, vagy csak könnyű falatozással boldogítanánk magunkat; ha komoly söröket, szép borokat vagy delikát koktélokat innánk: a Posta mögött, a Kiskar- és a Hefele utca közti átjáróban a bőség zavara fenyeget. A két jó szomszéd, az Old Post Pub, és a Mini c&t bár biztos minőséget, rendkívüli választékot kínál.
A közös ház

Nincs pancsolás- minőség ételben, italban - Mini cocktail és tapas bar

A Mini teraszán vagy hangulatos kis tereiben éjjel-nappal feldobhatjuk magunkat: egy tavaszi friss koktéllal, kaporral érlelt füstölt lazaccal, bagette-ünket vörösbabos krémbe mártogatva… Egy spanyolos bár, ahol az étlapon bármerre kutakodunk, garantáltan minőséget találunk.

25 éves a Nyugat.hu. Ne feledd, ide kattintva támogathatod következő 25 évünket!
Támogatom

Talán nincs is ördög, lehet, hogy csak Isten az, amikor részeg

– Tom Waits találó hasonlata jó felütés egy itallaphoz, mert mire a Mini választékát átlapozzuk, lerészegedünk a kínálattól. Csak koktélból 170-félét kevernek itt. - Az üzletvezető, Csomay István, becenevén Isu az italok szakértője, hivatását tekintve „mester bartender”. Az országban mindössze tizenkilencen büszkélkednek ezzel a komoly szakmai elismeréssel. A Mini az ő álma, egy olyan helyet szeretett volna életre hívni Szombathelyen, ahol az itallapon koktélban, töményben és limonádékban egyaránt a legjobbat kínálják. Mindezt a spanyolos gasztronómiai csemegével: a tapas-ok világával fejelte meg.

Mini cocktail és tapas bar
Mini cocktail és tapas bar

Nincs pancsolás - csak minőség

Persze a városban más szórakozóhelyen is készítenek koktélokat, de ekkora választékkal a Nyugat- Dunántúlon sehol sem találkozhatunk. Elsorolni is nehéz, csak fajtánként – vannak híres és klasszikus koktélok, pezsgős-, whiskeys-, tequilás-, gyümölcspürékkel megbolondított caipirinhák, sourok, rumos, édesek és krémesek… Minőségi alapanyagok nélkül sincs jó ital, Isu a koktél-keveréshez csak a legjobb márkákat használja. A másik titok: ezt a szakmát sem lehet könyvből megtanulni, mint a főzéshez, ehhez is érzék kell.

Isu limonádé-specialista is– az országban számos helyen, itallapokon kínálják az általa forgalmazott, helyben elkészíthető frissítőket. Magunk is elámulunk, amikor a kézzel kevert lime-osba belekortyolunk. Semmi ördöngösség, frissen facsart gyümölcslé, kis szirup, szóda- és jégkockákkal megbolondítva, és kész is az alkoholmentes koktél. Megkóstolnánk a bodzásat, kiviset, de az étlapon Pina Colada ízű, sőt csokis mentás is szerepel. Csak frissen facsart gyümölcsléből, helyben háromfélét készítenek, de rendelhetünk százszázalékos zöldséglét is.

Mini cocktail és tapas bar
Mini cocktail és tapas bar
Mészáros Zsolt

A jó pálinka-permet a kávéhoz is mennyei…

A bárpultnál szemlélődve laikusoknak is szemet szúrhat az ital-gyűjtemény. A Mini tömény szeszekben verhetetlen – legalábbis Szombathelyen. – Csak a whisky-ből hét nemzet maláta és gabonapárlatát számoljuk össze, találunk több márkás skót, ír kanadai és Japán fajtát is. Italban mindenfajtából a legjobbakat kapjuk, legyen szó Francia pezsgőről vagy Unikumról.

Isu sokra tartja a hazai jóféle pálinkát is, amely a gabonapárlatokkal ellentétben sokkal nemesebb alapanyagból, gyümölcsből készül. Nem is készít pálinkából koktélt, pedig vannak ilyen próbálkozások, de ezt véteknek tartja. Ellenben a kávéhoz gyümölcsös pannonhalmi pálinka-permetet ajánl. (Kölnisüveg-szerű tégelyből lehet lehelet- finoman a feketére fújni). Ha forró csokizni támad kedvünk, itt az is helyi készítmény, ahogy teában sem filtereset, szigorúan szálasat kapni. Az exkluzív, 100% arabica kávéhoz (Caffé Perté Nero) többféle ízesítésű cukor közül válogathatunk: mogyorós, csokis, Sambucas ánizsos, kakaós, fahéjas ízesítéssel is megfejelhetjük.

A tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége. A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint annak idején a boros poharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy ne másszanak bele a bogarak. Ezekre a kistányérokra rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak. A fedő spanyolul tapa, s valószínűleg innen ered a tapas elnevezés. Ha az ital mellé csak csemegézni, csipegetni szeretnék valamit, de nem különösebben vagyunk éhesek, kicsiny tálakból kedvünkre jófajta sajtokat, halakat és húsokat szemezgethetünk, olívás vagy hagymás ciabattánkat szószokba, paprika-, avokadó-, vörösbab-krémbe mártogathatjuk.

Az Old Post Pub - egy korty Prága Szombathely gyomrában

Tudja Ön, hogy a Fő tértől kétszáz méterre Prágában érezheti magát? Hogy a frissen csapolt kemény habos sörök mellé sztrapacska, vagy helyben sütött sós stangli jár? Tudja, hogy az ott látható söröskorsó gyűjtemény több mint négyszáz darabja a tulajdonos édesapja szorgalmának, szomjas szenvedélyének gyümölcse? És tudta, hogy ez a hely egy prágai sörtúrán kipattant gondolatnak köszönheti a létét?

Az Öreg Posta – természetesen a Nagyposta mögött – a Hefele Menyhért utcából nyíló gyalogos átjáróban fogadja a vendégeit: reggelire, ebédre, délutáni ejtőzésre, esti sörökre, vacsorára, meccset nézni, beszélgetni. Vagyis aki ide jön – hazatalált. A számos visszatérő vendég jól tudja: a hely varázsát nem csak a Csikós Mihály Ybl-díjas építész tervezte barátságos belső tér adja. Alap a minőség, a korsókban gyöngyöző jó minőségű sör, a legjobb magyar pincészetek bor-ajánlata, a műgonddal elkészített harapnivaló.

Old Post Pub
Old Post Pub
Mészáros Zsolt

Szezonális az étlap – már a nyárra startolnak

Ami állandó: a főváros elit helyei után Szombathelyre költözött konyhafőnök biztosította kontinentális és magyaros ízvilág. Az nyári szezon étlapjának (ami momentán nyomdai szakaszban van) egyik karakteres főétele lehet például az egészben sült fokhagymás-fűszeres, savanyú káposztával tálalt tarja, vagyis a Bayern pecsenye. Vagy a sörben pácolt, sült hagymakarikákkal övezett Brnoi borda, de említhetnénk az Öreg postás méltán népszerű kedvencét is: a füstölt tarjával és füstölt sajttal töltött rántott sertéskarajt. De a súlyos húsok mellett megtalálhatók a könnyebb, zöldségekkel, salátákkal körített grillnyársak, akár halakra hangszerelve is. A szintén grillen puhított marhabélszínt zöldbors, dijoni, vagy erdei gombamártással rendelhetjük.

A nyári étlapon háromféle édesség is szerepel: túrótorta, mandulás csokoládéfelfújt, sárgadinnyehajó friss gyümölcsökkel. Mellette természetesen fagylalt, és a het (péntektől péntekig tartó) ajánlatban is rendre feltűnik egy-egy új desszert, hogy ne lehessen ráunni az ismert ízekre.

Old Post Pub
Old Post Pub
Mészáros Zsolt

Spárga-hét a gasztro-sarokban

Ami változik: az étlapon mindig megtalálhatók az évszakhoz kötődő fogások. A tél disznótoros, belsőséges-pacalos kínálata már mögöttünk, szintúgy a Márton napi libaételek. E cikk születésekor éppen a medvehagyma volt a fókuszban, de a személyzet már készült a következő hétre, amikor a spárga ízének kell dominálni. A teljességhez tartozik, hogy ezekhez az ételekhez olyan bort ajánlanak, amit kimondottan a spárgaszezonra palackoztak.

A déli menü – kipróbált dolog – a 790 forintos árához képest szintén magas minőséget képvisel. A napi leveshez kétféle második fogás közül választhatunk.
Az étlapon külön fejezet a gyerekeké. Ízelítőül: Tyúkanyó levese, Balu kapitány kedvence, Nemo falatkái.
És aki a bajnoki meccseket csakis nagyobb társaságban bírja végigizgulni, nem tehet magával jobbat, mint hogy egy nagy méretű plazmatévé elé telepszik – az Öreg postában. Sör, foci, barátok, velős pirítós. Az első három állandó, a pirítós tetszés szerint cserélhető padlizsánkrémes pitára, vagy disznóságokkal megrakott vasi fatányérosra.
Az Öreg postában rendezvényt is toborozhatunk, 30-40 főre ideális, érettségi-bankettre, céges bulikra, de a hátsó különálló helyiségbe kártyázni, privát-megbeszélésre is betérhetünk.

Érdemes bővebben böngészni a www.oldpostpub.hu oldalon is, itt megtalálható a heti menütől, a konyhafőnök ajánlatán át, az étel és itallapiig sok egyéb aktualitás.
Mellesleg megjegyzem éppen sör-akciót is tartanak!