Rapport Richárd Szombathelyen folytatja

Ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a világ legfiatalabb nemzetközi sakknagymestere és edzője, Lukács Péter 2013 májusáig a Haladás VSE-t erősíti.

Rapport Richárd jelenleg a világ legfiatalabb nemzetközi sakknagymestere. Lékó Péter rekordját is megdöntve lett 13 évesen, 11 hónaposan és 6 naposan a nemzetközi nagymesteri cím birtokosa. Ekkor teljesítette a cím megszerzéséhez szükséges 3. nagymesteri normát, kiugróan jó teljesítménnyel.
Korosztályában jelenleg a világranglista 2. helyén áll, Élő értékszáma a legfrissebb lista alapján 2500 feletti, de több versenyen is meghaladta a 2600-as mutatót a teljesítménye.

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Pelikán Étteremben a Haladás VSE, melyen bejelentették, hogy a fiatal tehetség a zalaegerszegi Csuti Antal SK csapatától a zöld-fehérekhez igazol.

– Szombathelyen születtem, de a család hamar felköltözött Budapestre, majd ezt követően Sopronban éltünk – mutatkozott be Rapport Richárd. Csak akkor jártam a városban, amikor a nagyszüleimet jöttünk meglátogatni. Ami pedig a sakk-karrieremet illeti: talán három-négy éves lehettem, amikor édesapámtól megtanultam a lépéseket. Sokáig nem űztem komolyan a sportot, majd általános iskola harmadik osztályában egy matematika négyes miatt kezdődött az egész... Azóta naponta körülbelül 6-8 órát sakkozom.

A szombathelyi ifjúsági sakkozás azonban nem csak Ricsi játékával lesz gazdagabb, hanem kiváló edzőjének, Lukács Péternek a munkájával is, aki számos fiatal tehetséget juttatott már el a nagymesteri címig. Lukács Pétert a Magyar Sakkszövetség 4-szer választotta az „Év ifjúsági edzőjének”(2006, 2007, 2008, 2009).

– Nagyon örülünk, hogy sikerült teljesíteni célunkat, és Szombathelyre csábítottuk a fiatal sakkozót és edzőjét – mondta Kövér István, a HVSE elnöke. Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legfiatalabb sakknagymestere hozzánk, a Haladáshoz igazolt. Ahhoz az egyesülethez, amely öt évvel ezelőtt a sakk szakosztályát csak úgy tudta fenntartani, hogy nem tudott semmi biztosat ígérni az évadra, csak a jó szándékunkat, hogy szeretnénk a szakosztályt megtartani, és ahogy tudjuk, segíteni fogjuk a sportolóinkat. Mára pedig eljutottunk oda, hogy az országos bajnokságban fennállása legszebb eredményét, a negyedik helyet szerezte meg sakkcsapatunk. Most pedig a legtitkosabb vágyunk teljesült azzal, hogy leigazoltuk Richárdot. Szeretnék külön köszönetet mondani szüleinek is, akik segítették őt döntése meghozatalában.

Az átigazolást egyébként támogatta a szombathelyi városvezetés is, akiket Lazáry Viktor, sportbizottsági elnök képviselt.

– Amikor Kovács László, a HVSE ügyvezetője jó pár hónappal ezelőtt megkeresett engem azzal az ötlettel, hogy a következő években próbáljuk meg Ricsit Szombathelyre igazolni, számomra nem is volt kérdés, hogy ezért mindent meg is fogunk tenni. Nemcsak azért, mert ifjú koromban jómagam is a Haladásnál sakkoztam, hanem azért is, mert úgy láttuk, hogy ez a város számára egy olyan lehetőség, amely a sport keretein is túl mutat. Amellett, hogy ezzel a sakk is fejlődik Szombathelyen, a fiatalok egy olyan, hozzájuk közel álló példaképet találhatnak maguknak, akinek a segítségével minél többen kaphatnak kedvet a sakk kipróbálására.

A város egyébként nem csak villanófény-szerű sikereket remél az együttműködéstől, hanem egy jól átgondolt, szoros és rugalmas munkakapcsolatot, amelybe többek között bele tartoznak későbbi páros mérkőzések és körversenyek a világ elitjébe tartozó nagymesterekkel, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Rapport Richárd mihamarabb bekerülhessen a magyar olimpiai csapatba.

A sajtótájékoztató végén a felek aláírták a 2013 májusáig szóló szerződést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport