Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pecázó fiú pulikutyával – új köztéri szobor Szombathelyen

Ez a „Horgászfiú” üzenet a gyerekeknek, az állatbarátoknak és a „csendes kisebbségnek”, akik szabadidejükben pecázni járnak – hogy ők is fontosak. És végre Szombathelynek is van egy kutyaszobra! – így méltatták az új köztéri alkotást. Szavazzon róla!

Szombathely egyik legforgalmasabb csomópontjában a járdán álldogálunk, szemben velünk a Waldorf iskola diákjai énekelnek, csak foszlányokban halljuk mit is (tízesével dübörögnek el mögöttünk az autók.) A kontraszt szembetűnő: imitt a nyírfácskákkal szegélyezett parányi liget – arrébb a pláza tömbje látszik, előtte a Centenáris híd és a nyüzsgő körforgalom. Ebben a zajos környezetben áll majd a természet és ember-gyerek harmonikus viszonyát hirdető Párkány Raab Péter-szobor, a pecás kisfiú és a pulikutya naturalista ábrázolása.

Horgászfiú - szobor a Waldorf iskola előtt
Horgászfiú - szobor a Waldorf iskola előtt
Mészáros Zsolt

A szobor régóta dédelgetett álma a városvezetésnek

Ipkovich György polgármester (MSZP) hangsúlyozza: a köztéri szobor ötlete a Centenáris híd felújítása idején született. Akkoriban több hónapon át nagy volt a területen a felfordulás, a környékbeliek akkori türelméért cserébe gondolta úgy a városvezetés, hogy megajándékozzák őket egy parkkal és egy köztéri szoborral. A hidat ugyan jó pár éve átadták, de „Isten malmai lassan őrölnek”, így a dédelgetett tervből csak mostanra lett valóság. Ipkovich kiemeli: végre egy szobor, amely nem a „nagy embereket”, a politikusokat és a művészeket ábrázolja, hanem egy pecás srácot a kutyájával. Üzenet ez a gyerekeknek, az állatbarátoknak és a városban élő „csendes kisebbségnek”, akik szabadidejükben imádnak horgászni – hogy ők is fontosak. Ráadásul végre Szombathelynek is van egy állatbarát kutyaszobra!

Horgászfiú - szobor a Waldorf iskola előtt
Az alkotó, Párkányi Raab Péter szobra mellett
Mészáros Zsolt

A polgármester arra kéri a Waldorfos diákokat és a lakótelepet, hogy óvják a szobrot, vigyázzanak rá. Elsorolja ki mindenkinek köszönhető létrejötte, többek között a SZOVÁNak, Szombathely közgyűlésének, a Prenornak, akik rendbe tették a teret, a Villkász Kft.-nek, akik megoldották a szobor kivilágítását, a Magyar Aszfaltnak, akik a járdát ingyen kijavították az ünnepi átadásra, a Vasi Nyugalomnak, akik éjjel, és a polgárőröknek, akik nappal őrzik majd a területet.

A Horgászfiú keletkezéstörténete

Gyebrovszki János (MSZP-s képviselő) elmereng a régmúlt szép időkön, amikor kis srác korában ő is szeretett volna egy hasonló horgászfelszerelést, a bambusz-pecabot azonban akkoriban nagyon drága volt. Majd elmeséli: hét éve kezdték el a szobor tervezését, és emlékeztet arra is, két éve még a tér mennyire ramaty állapotban volt. – A képviselő arra is utal, nem véletlenül emlékezet a szobor a Tüskevárra - ugyanabból az életérzésből született, mint Fekete István ifjúsági regénye. A szobrász kiválasztása kapcsán közli: Párkányi dolgozott már Szombathelynek, ő jegyzi a Március 15-e téri Áldozati emlékművet, de a szobrász neve onnan is ismerősen csenghet, hogy ő készítette a Nemzeti Színház színészszobrait. Párkányit – jegyzi meg – amúgy Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója mutatta be a városvezetésnek.

Horgászfiú - szobor a Waldorf iskola előtt
Horgászfiú - szobor a Waldorf iskola előtt
Mészáros Zsolt

A megnyitó záró aktusaként – miután az új köztéri alkotást a polgármester és a gyermeksereg leleplezte –a Szombathelyi Képtár igazgatója méltatta azt.
A munkálatok – térrendezés és szobor – összesen 15 millió forintjába került a városlakóknak.

Idilli Perint-parti álom – szoborba öntve

Párkányi jellegzetesen kimódolt, naturalisztikus stílusát lehet kedvelni és lehet hatásvadásznak tartva lefitymálni. Megosztja nézőit. Párkányi szobrait azonban inkább szeretik, mintsem giccset kiáltva fanyalognának, népszerű köztéri alkotó ő – mert közérthető, nincsenek bonyolult, külön magyarázatot igénylő szimbólumai. A horgászfiú is kifejezetten néző-barát szobor, lehet ezért kedvelni. Nem patetikus, ez jó pont. Egy múltidéző zsánerkép, de a fiú tekintetében, makacsságában van valami. Aranyos a pulikutya is. – Ennyi és nem több nekünk. –Szerethető aurája van, kár hogy a környező forgalom miatt mi biztos nem ülünk sűrűn le köréje, a padokra. De tökéletesen alkalmas arra, hogy a környékbeli fiatalok, ha elmennek mellette, rámosolyogjanak, és talán egy hónap múlva se törjék ki kezéből (ha nem is a kincseket, de a sokat érő) halat… Majd meglátjuk, addig is, szavazzon, Önnek hogy tetszik Szombathely új szobra?


Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra