Megemlékezések Szlovákiában, Romániában

A szlovákiai magyar települések között alig akad egynéhány, ahol a magyar nemzeti ünnepen ne emlékeznének meg 1848 márciusáról. A legtöbb helyen csütörtökön koszorúzták meg az emlékhelyeket, de a hét hátralevő napjain is sok helyen lesznek még megemlékezések. A pozsonyi magyarok százai most is Petőfi Sándor számtalanszor megcsonkított ligetfalui szobrának torzójánál gyűltek össze. Újra abban a reményben, hogy előbb vagy utóbb közadakozásból sikerül összegyűjteni a szobor felújításához szükséges pénzt, és a város magisztrátusát is sikerül meggyőzni arról, hogy Petőfi szobrának - mely egykor a pozsonyi sétatér legszebb helyén, a színházzal szemben állt - ma is a városban, védett környezetben lenne a helye, ott, ahol a vandál indulatoktól is talán jobban megkímélnék. A koszorúzás után a Pozsonyi Casinóban rendeztek emlékestet. A szabadságharc utolsó bástyájaként helyt álló Révkomáromban a város szülöttje, Jókai Mór szobránál kezdődött az emlékünnepség, ahol Boros Miklós pozsonyi magyar nagykövet idézte fel a történelmi március napjait. Ezt követően a hő várvédő, Klapka György városháza előtt álló monumentális szobrához vonultak, utána pedig megkoszorúzták a városi temető honvédsírjait.Kassán a magyar színtársulat, a Thália Színház épületében ünnepi megemlékezéssel vette kezdetét a három napos eseménysorozat, melynek csütörtök esti nyitórendezvényen Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt az ünnepi szónok. A felvidéki városok közül Dunaszerdahelyen, Galántán, Ipolyságon, Somorján, Losoncon, Zselízen és Füleken voltak megemlékezések csütörtökön. Füleken ezen a napon adták át a jelentős anyaországi segítséggel létrehozott, Magyar Ház nevű közösségi épületet. Pereden az ottani csata emlékművét, Érsekújvárott Czuczor Gergely szobrát, Dunaszerdahelyen a néhány éve emelt monumentális gránit-emlékművet koszorúzták meg. Nagyon sok faluban honvédsírokhoz, kopjafákhoz, emléktáblákhoz vitték el virágaikat a magyarok. Méltóságteljesen és nyugodt légkörben ünnepelte meg március 15. évfordulóját csütörtökön a romániai magyarság az ország magyarok lakta városaiban és településein. Aradon a hagyományokhoz híven megkoszorúzták az aradi vértanú honvédtábornokok emlékművét a vesztőhelyen, majd megemlékezést tartottak a Szabadság emlékműnél, amelynek jelenleg az aradi minorita rendház biztosít átmeneti elhelyezést. A vesztőhelynél tartott koszorúzáson részt vett Florin Remetan, Arad megye alprefektusa. Kolozsváron közel háromezren emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. A főtéri Szent Mihály plébániatemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak. A megemlékezt ünnepségen jelen volt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke is, aki azokra a budapesti ifjakra emlékezett, akik a béke, szeretet és egyetértés jelszavával egy nap alatt megfordították a világ állását Budapesten.
A szlovákiai magyar települések között alig akad egynéhány, ahol a magyar nemzeti ünnepen ne emlékeznének meg 1848 márciusáról. A legtöbb helyen csütörtökön koszorúzták meg az emlékhelyeket, de a hét hátralevő napjain is sok helyen lesznek még megemlékezések. A pozsonyi magyarok százai most is Petőfi Sándor számtalanszor megcsonkított ligetfalui szobrának torzójánál gyűltek össze. Újra abban a reményben, hogy előbb vagy utóbb közadakozásból sikerül összegyűjteni a szobor felújításához szükséges pénzt, és a város magisztrátusát is sikerül meggyőzni arról, hogy Petőfi szobrának - mely egykor a pozsonyi sétatér legszebb helyén, a színházzal szemben állt - ma is a városban, védett környezetben lenne a helye, ott, ahol a vandál indulatoktól is talán jobban megkímélnék. A koszorúzás után a Pozsonyi Casinóban rendeztek emlékestet. A szabadságharc utolsó bástyájaként helyt álló Révkomáromban a város szülöttje, Jókai Mór szobránál kezdődött az emlékünnepség, ahol Boros Miklós pozsonyi magyar nagykövet idézte fel a történelmi március napjait. Ezt követően a hő várvédő, Klapka György városháza előtt álló monumentális szobrához vonultak, utána pedig megkoszorúzták a városi temető honvédsírjait.Kassán a magyar színtársulat, a Thália Színház épületében ünnepi megemlékezéssel vette kezdetét a három napos eseménysorozat, melynek csütörtök esti nyitórendezvényen Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt az ünnepi szónok.
A felvidéki városok közül Dunaszerdahelyen, Galántán, Ipolyságon, Somorján, Losoncon, Zselízen és Füleken voltak megemlékezések csütörtökön. Füleken ezen a napon adták át a jelentős anyaországi segítséggel létrehozott, Magyar Ház nevű közösségi épületet. Pereden az ottani csata emlékművét, Érsekújvárott Czuczor Gergely szobrát, Dunaszerdahelyen a néhány éve emelt monumentális gránit-emlékművet koszorúzták meg. Nagyon sok faluban honvédsírokhoz, kopjafákhoz, emléktáblákhoz vitték el virágaikat a magyarok.

Méltóságteljesen és nyugodt légkörben ünnepelte meg március 15. évfordulóját csütörtökön a romániai magyarság az ország magyarok lakta városaiban és településein. Aradon a hagyományokhoz híven megkoszorúzták az aradi vértanú honvédtábornokok emlékművét a vesztőhelyen, majd megemlékezést tartottak a Szabadság emlékműnél, amelynek jelenleg az aradi minorita rendház biztosít átmeneti elhelyezést. A vesztőhelynél tartott koszorúzáson részt vett Florin Remetan, Arad megye alprefektusa. Kolozsváron közel háromezren emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. A főtéri Szent Mihály plébániatemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak. A megemlékezt ünnepségen jelen volt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke is, aki azokra a budapesti ifjakra emlékezett, akik a béke, szeretet és egyetértés jelszavával egy nap alatt megfordították a világ állását Budapesten.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hírek