Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Iskola vagy átmeneti otthon? – A szentkirályi iskolaépület sorsa

A szentkirályi iskola sorsa évek óta politikai viták tárgya. Újbóli megnyitása – mely a városrész nagy álma - legutóbb választási ígéretként is elhangzott. Az elmúlt közgyűlésen azonban szóba került a lehetősége annak, hogy az épületben a református egyház alakítana ki nehéz sorsú családok számára átmeneti otthont.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A novemberi közgyűlési beszámoló szerint Jakab Bálint Mihály lelkész azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy a Szombathelyi Református Egyházközség átmeneti otthont szeretne létrehozni nehéz helyzetbe került családok számára.

Tárgyaltak

Ehhez az új intézményhez az Egyházközségnek szüksége van egy megfelelő adottságokkal rendelkező ingatlanra, mely az Egyházközség elképzelése szerint a Szombathely, Szent István király utca 104. szám alatt található, az egykori Szentkirályi Általános Iskola épülete lehetne. Az épületet – melyet az Egyházközség illetékesei több alkalommal megtekintettek - némi átalakítás után alkalmasnak találják az általuk elképzelt célra.

– szól a beszámoló.

A reformátusok térítésmentesen kérik az ingatlant, melyet saját költségen felújítanának, üzemeltetnének és a férőhelyek felét szombathelyi családok számára tartanák fenn. A szociális és családügyi bizottság ehhez a közgyűlés elvi támogatását és az ingatlan hasznosítására konkrét javaslatot kért.

Már megegyeztek…

Névtelenségét kérő olvasónk szerint az egyházközösség és az önkormányzat már megegyezett, holott a helyi lakosság erősen tiltakozik az elképzelés ellen. Félnek attól, milyen családok költöznek a szomszédságukba, ráadásul a többségében katolikus hitű körzet nem akar a paplak mellett református otthont látni.

Az iskolaépület
Mészáros Zsolt

A városrészen lakóparkok épültek, sok a kisgyerekes család, a szülők mennének dolgozni, de nincs bölcsőde, kevés az óvodai hely. Ráadásul még iskolába is messze kell hordani a gyereket. Azt még csak-csak lenyelik – mondja olvasónk – hogy évek óta nem történt semmi a városrészben, ez ellen azonban minden erővel fel fognak lépni.

„Az egyház nem járatja le a presztizsét”

- A történet nem most kezdődött, mi még Ipkovich urat kerestük fel, jó egy éve. Az önkormányzat támogatta akkor is a szándékunkat, helyszíneket is mutattak. Akkoriban még az oladi iskola és más ingatlan is felmerült lehetőségként és a szentkirályi épületet is ők ajánlották – reagál Jakab Bálint Mihály lelkész.

Ahogy mondja, ők nem valakik ellen, hanem valakikért akarnak tenni. Nem a helyszín a fontos, hanem a cél. Most arra várnak, mit ajánl a város, hisz itt politikai döntést kell hozni – fogalmaz. A lakossági tiltakozásokra reagálva annyit mond, az ismeretlen ellen hadakoznak a helyiek.

- Nehéz helyzetbe került családoknak teremtenénk otthont, segítve társadalmi visszailleszkedésüket. Nem felekezeti és hangsúlyozom, átmeneti otthonról van szó. Egyházunk nem akarja lejáratni a presztízsét, mi országosan komoly szociális intézményhálózatot működtetünk.

Az egyházközösség tehát, jelenleg az önkormányzat ajánlataira vár

Biztosan nem CSÁO

- Ez a lehetőség lekerült a napirendről, a szentkirályi iskolában biztosan nem lesz átmeneti otthon, – kommentál Sági József, a körzet képviselője – a helyiek erősen tiltakoztak ellene. Természetesen az iskolaépülettel rövid időn belül kell kezdeni valamit, mert csak romlik az állapota. Én ígéretet tettem és mindenképp azon leszek, hogy ismét megnyíljon a körzetben az iskola.

Iskola vagy közösségi központ lesz
Mészáros Zsolt

A képviselő célja egy oktatási, kulturális központ létrehozása. Az óvoda mellett bölcsőde épül a közeljövőben - erről már született döntés. Az iskolát vagy a régi épületben nyitnák meg vagy zöldmezős beruházás keretében újat építenének a kastély mellett.

Arra pedig már számos ötlet van, mi lenne a sorsa utóbbi esetben a régi épületnek. Felmerült, hogy a Szent Márton zarándoklathoz kapcsolódva a gyalogos turistáknak kulturált szálláshelyet alakítanának ki, de elképzelhető, hogy a Szentkirály Szövetség kapna itt közösségi központot.

- Az a vágyam, hogy együtt épülhessen meg a bölcsőde és az iskola,ennek érdekében az elmúlt hónapokban komoly tárgyalásokat is folytattam. Az igényfelmérés szerint ugyanis közel negyven bölcsődei férőhelyre van jelenleg igény. Az iskola újraindítását pedig az aláírásukkal több mint ezren támogatták.

A körzet igényei fontosabbak

A szociális és családügyi bizottság elnöke, Szakály Gábor tanácsnok szintén megerősítette, hogy a lehetőséget elvetették, a városrész igényét fontosabbnak tartották, ezért a bölcsőde és iskola létesítése mellett döntöttek. Hogy az iskolát a régi épületben nyitják-e meg az még kérdéses, sok szempontot kell vizsgálni, például a felújítás vagy az építés költségeit.

- A családok átmeneti otthonát pedig olyan helyre kell telepíteni, ahol a probléma fokozottan van jelen, ahol sok nehéz helyzetbe került család él. Az intézmény egyrészt hajlékot adna az önhibájukon kívül utcára került, másrészt a bántalmazott családoknak. Nem egyszerűen szociális bérlakást kapnak, szakemberek állnak melléjük, szociális munkások, pszichológusok. Átsegítik őket a krízisen és megtanítják őket a helyes életvezetésre. Hogy valóban csak átmeneti legyen számukra ez az otthon - mondja.

Hol?

A kérdésre még nincs válasz, de a város bizonyos részeit mindenképp szociálisan rehabilitálni kell. A Körmendi út és az Óperint utca problémája régóta megoldatlan – mondja a tanácsnok – a Győrffy utcai szociális bérlakásokban élők pedig olyan

közösséget

alkotnak, mely szintén nem válik a környék becsületére. Az egyháznak 40 milliós tartaléka van az otthon kialakítására, ezt persze önkormányzati támogatással meg kell toldani.

- Döntés még nem született, több helyszínt megvizsgálunk még. Az a helyzet, hogy az ilyen létesítmények ellen mindig nagy a lakossági tiltakozás. Pedig a mi elképzeléseink egészen újak, azoknak, akik itt hajlékot kapnak szigorú szabályok, házirend szerint kell élniük. Az állandó hatósági jelenlét pedig a közbiztonságot is szavatolja.

Az elmúlt közgyűlés felkérte a polgármestert, vizsgálja meg a szentkirályi iskola épületének hasznosítási lehetőségét. A politikusok szerint tehát a CSÁO-val nem kell számolniuk az ott lakóknak.Az épület sorsáról azonban valószínűleg még nem születik döntés a decemberi közgyűlésen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra