50 éven belül Ausztria teljesen más lesz, mint ahogy megismertük

A síelés jövője is bizonytalan.
Az osztrák gleccserek tavaly gyors ütemben visszahúzódtak, és a folyamat folytatódásával az alpesi ország valószínűleg 40-45 éven belül nagyrészt jégmentes lesz – írja szakértőkre hivatkozva az AP hírügynökség. A tavaly és tavalyelőtt is mért 79 gleccser átlagosan 23,9 méterrel volt rövidebb, mint egy évvel korábban - áll az Osztrák Alpesi Klub jelentésében. A legnagyobb mértékben Ausztria legnagyobb gleccsere , a Großglocknernél lévő Pasterze zsugorodott, összesen 203,5 méterrel, ami rekordot jelent.
A haldokló Pasterze gleccser
Wikipédia
A klub szerint Ausztria gleccserei már nem menthetők meg, eltűnésük a következő évtizedekben "megállíthatatlan" és „már semmit sem lehet tenni". Talán lesznek még maradványok árnyékos helyeken, például a Großglocknernél az északkeleti oldalán és néhány helyen az Oetztal-völgyben, de gyakorlatilag a teljes Ausztria jégmentes lesz.

A síelés jövője is bizonytalan

A klímaváltozás miatt az európai síelés is soha nem látott kihívások elé néz.

Egy olasz környezetvédelmi szervezet szerint Olaszország van a legnagyobb veszélyben, ahol a sípályák 90 százaléka mesterséges hótól függ.

Az alpesi országok közül ezt követi Ausztria (70 százalék), Svájc (50 százalék), Franciaország (39 százalék) és Németország (25 százalék).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás