Tóth Géza a Nemzet Sportolója lehet

A szombathelyi súlyemelő olimpikon, Tokió ezüstérmesének neve is szerepel a Nemzet Sportolója cím lehetséges birtokosai között. Az évszázad vasi sportolója a cím elnyerésével havi 500 ezer forintos életjáradékot is kapna.

A november 15-én elhunyt Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó halálával megüresedett a Nemzet Sportolói 12 fős társaságában egy hely. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárságára már megérkezett az a 10 nevet tartalmazó lista, amely a lehetséges utódokat tartalmazza. Lapinformációk szerint a Jobbik az arany csapat még két élő tagját Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt javasolta, a listán azonban ott van Fábián László kajakos olimpiai bajnok, Monspart Sarolta tájfutó, a karatés Furkó Kálmán, Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnok és a sorokpolányi születésű, egykor a Haladás színeiben versenyző Tóth Géza is.

Tóth Géza egykor...
web

A javaslatokat január 15-ig küzdhették be a NEFMI-be, innen számítva 30 napon belül kell elbírálni azokat, majd 60 nap elteltével Czene Attila sportért felelős államtitkárnak nyilvánosságra kell hoznia a már hivatalos névlistát is.

Tóth Géza az 1964-es tokiói nyári olimpiai játékokon szerzett ezüstérmet. Pályafutása után is aktív maradt a sportéletben, testnevelő tanárként és edzőként is tevékenykedett, mesteredző címmel is kitüntették.

2008-ban a Vas megyei Közgyűlés Elnökének érdemérmét, a Lakosság Sportjáért kitüntetés, kapta meg. 2010-ben Varga Zoltán az Önkormányzati Minisztérium minisztere a Magyar Sportért Díj I. fokozatát adományozta és jutalomban részesítette. Az évszázad vasi sportolójának választották. Hetvenedik születésnapjára megkapta a Csik Ferenc-díjat, ezen felül a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség becsületrendjének büszke tulajdonosa.

...és napjainkban.
web

A sporttörvény előírásai érelmében, a Nemzet Sportolója címet – és az azzal járó havi 500 ezer forint életjáradékot - a kormány olyan, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért egykori sportolóknak adományozhatja, akik sportpályafutásuk után is kimagasló szerepet töltöttek be a sportéletben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport