54 menekültet találtak egy kamion rakterében Alsó-Ausztriában

A lengyel sofőr több mint egy órára a tűző napon hagyta a szomjazó menekülteket, nem is reagált a szerencsétlenek ismétlődő kopogtatásaira.

Ötvennégy menekültet, köztük három nőt és egy gyereket fedeztek fel egy kamionba zárva az A1-es autópálya parkolójában, Pressbaum településen. Az osztrák rendőrség jelentése szerint a kamion 46 éves lengyel állampolgárságú sofőrje több mint egy órára a tűző napon hagyta a járművet és benne az embereket, és nem is reagált a szerencsétlenek ismétlődő kopogtatásaira.

Az Allandi Autópálya Rendőr-felügyelőség munkatársai csütörtök délután vették észre a teherautót. Kopogó zajokat már korábban jeleztek a rendészeti szerveknek betelefonálók. Amikor a parkolóban kinyitották a kamiont, legalább negyven fokos hőség volt a raktérben. A menekülteket azonnal árnyékos helyre vitték és itallal látták el.

A kamion raktere felmelegedett a napon, a kétségbeesett menekültek már kopogtatva szabadultak volna.
ORF.at

Az Alsó-Ausztriai Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálata során kiderült, hogy a migránsok fejenként körülbelül 3000 eurót fizettek egy szerbiai táborból Ausztriába történő szállításért. A szerb-magyar határon a csempészek segítségével jutottak át a kerítésen. A kamionban nyolc-kilenc órát utaztak megállás nélkül – idézte a rendőrségi jelentést az ORF.at.

Mind az 54 személy nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be. Elsősegélynyújtás és kihallgatás után a schwechati idegenrendészeti őrsre szállították őket. A menekültek Szíriából, Palesztinából, Jemenből, Afganisztánból és Törökországból érkeztek.

A gyanú szerint a kamion 46 éves sofőrjének már nem ez az első ilyen nagy csempészútja. Az osztrák rendőrök mindenesetre ezt a feltételezést is vizsgálják. Kihallgatásakor a lengyel állampolgár nem tett vallomást. Letartóztatták, és a St. Pölten-i börtönbe szállították.

Az eset kísértetiesen a hasonlít a parndorfi tragédiához: 2015-ben a burgenlandi Pándorfalu (Parndorf) nevű település mellett az osztrák hatóságok 71 illegális határátlépő holttestét találták meg egy kamionban. A raktérben összezsúfolt emberek megfelelő szellőzés hiányában és a nyári hőség következtében lassan megfulladtak...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló