Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Annyi közalkalmazottat rúgna ki a kormány, hogy abból hétszer kijönne Szombathely lakossága

Sőt, szinte már nyolcszor is. Vagyis 600 ezer embert küldenének el.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese volt az ATV vendége, ahol elég hamar nekiszegezték a dilemmát: míg az Orbán-kormány azt ígérte, hogy drasztikusan csökkentik az államnak dolgozók számát, addig épphogy még jobban felduzzadt az apparátus: a minisztériumokban 1200-zal többen dolgoznak most, mint öt éve, a költségvetési szerveknél pedig 2009-hez képest 287 ezer emberrel van több, akikre csak 2014-ben 1473 milliárdot költöttek. Ez 666 milliárddal (!) több pénz, mint a szocialisták idején.

Erre a miniszterhelyettes közölte: a skandináv modellt követnék, ahol a teljes foglalkoztatotti körnek csak a tíz százaléka dolgozik a közszférában. Ez a matek pedig azt diktálja, hogy a 4 millió magyar aktív munkavállalóból csak 400 ezren dolgozzanak az állam működtetésében. Csakhogy most egymillióan dolgoznak benne.

4:37-től a téma:

A legjobb, amikor Rónai Egon némi politikusi bullshitkanyart követően visszatér a témához, és rákérdez közvetlenül: árulja már el, hogyan lett kétszer annyi foglalkoztatottja a közszférának, mint öt évvel ezelőtt? A válasz epikus:

"Ha kapok időpontot, visszajövök erre a kérdésre."

Hozzáteszi még: ebben a ciklusban 100-200 ezer embert még "át lehet terelni" a versenyszférába, de hosszútávon, 5-15 év alatt nem irreális cél a közszféra 600 ezer emberrel való csökkentése. Csepreghy szerint azonban aggodalomra ok nincs, senkit nem hagynak az út szélén, csak akkor küldenek el valakit, ha annak biztosan lesz helye valahol.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra