Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Figaró is az Iseumban házasodna – kis éji opera, kakasülőről

Távcső híján nem sokat láttam, csodaszép a muzsika, amihez körítésként, a messzi távolban papírmasénak tűnő figurák mozogtak.

Tizenkét év kihagyás után – hogy az előzményekről se feledkezzünk meg - tavaly a megújult Isis szentélyben újfent színre vitték Szombathelyen Mozart Varázsfuvoláját. A darab Káel Csaba rendezésében, parádés szereposztásban, Miklósa Erikával Pa-pa- Papageno - Premieren a Varázsfuvola 2011. August 20. 10:04 a főszerepben három teltházas előadást ért meg, és negyediket is rendezhettek volna, csak a művészek már nem értek rá.

Iseumi Szabadtéri Játékok: Figaro házassága
Iseumi Szabadtéri Játékok: Figaro házassága
Mészáros Zsolt

A sikeren felbuzdulva idén egész nyárra szóló zenei fesztivált terveztek ide, a római műemlék-együttes köré. A nyárból végül bő tíz nap lett (a város kulturális bizottsága döntése okán), két kvalitásos zenés bemutatóval: a Figaro házasságával és az Evitával. Mozart egyik legnépszerűbb operáját tegnap, a premieren hallgathattuk végig.

Teltházzal, újfent közel 1200 nézővel

Hogy milyen volt a tegnap este? – Távcső híján nem sokat láttam, csodaszép a muzsika, amihez körítésként, a messzi távolban papírmasénak tűnő figurák mozogtak. Csak most, fotósunk képgalériáját nézegetve tűnt fel: mennyire sármos Kovács István (Figaró szerepében), akiről a helyszínen csak azt állapíthattam meg, hogy szívbemarkolóan szép a hangja. A színpadi játékról így nem lehet komoly véleményem. Pláne, hogy fél szemmel, az opera részletes ismerete híján, jobbára a szöveget olvastam.

Iseumi Szabadtéri Játékok: Figaro házassága
Kovács István és Rost Andrea
Mészáros Zsolt

A látvány – így távolról - még a kakasülőről szemlélve is impozáns: csillagos éggel, néha el-elkúszó felhőkkel, Isis kivilágított szentélyével. (Kipróbáltam, percekig az eget kémlelve hallgattam az operát, így is élmény – lehetne ezt tovább fokozni.)

Az első felvonás még átfolyt rajtam

A hang sem úgy szól, teltebb volt mint tavaly, de az első felvonásban még maradt bennem hiányérzet, nem tudtam igazán beleszédülni a grófi udvartartás szerelmi körhintájába. Az első órában halkabban is szólt. Ami leginkább hiányzott, azt a második részben megkaptam, akkor már éreztem: körülvett az opera, bevonzott a játék, felolvadtam az éjszakában. A grófné szerepében Rost Andrea pedig – a második félidőben - hangjával már tényleg elvarázsolt. Gyanítom, ebben nem kis része volt annak is– hogy a mögöttem lévő sor a szünet utánra kiürült, addig az állandó susmorgások és „jópofa” közbeszólások mellett tényleg kínlódás volt a darabra koncentrálni.

Egy őrült nap története Mozart zseniális zenéjével

Készültem, legalábbis annyiban, hogy a szünet után a sokat tudó telefon már kéznél volt, és bármikor elakadtam az értelmezésben, a Wikipédia segített. Elolvastam az épp aktuális felvonás történetét, és már helyben is voltam. Mozart egyik legnépszerűbb operájával van dolgunk, tele intrikával, fordulatokkal és színes karakterekkel. „Egy esküvő, amely sehogyan sem akar összejönni, egy kéjvágyó gróf, aki megrögzötten hűtlen, ám mániákusan féltékeny a feleségére, egy apród, aki minden nőtől izgalomba jön, egy fiatal férjre vágyó vénlány és sok más…

Iseumi Szabadtéri Játékok: Figaro házassága
Árnyjáték
Mészáros Zsolt

A leglátványosabb színpadi elemet a korhű, színpompás ruhák adják. Díszletekkel nem bíbelődnek (ott az Iseum), mindössze egy stilizált karosszék és egy láda kap helyet. A szentélyből a Gróf kastélya lesz, itt bonyolódik a játék, de használják a Kőtár falát is. Az Isis szentélyre vetítve rokokó festők, köztük Watteau alkotásai teremtenek különleges teret. Az oszlopok között bújócskázni lehet, például a Gróf elől itt rejtőzik el Cherubino. A Kőtár hatalmas üvegfalának egy része fóliát kapott, erre vetítve jelenítik meg a kertet. Emellett emelvényeket is használnak.

Iseumi Szabadtéri Játékok: Figaro házassága
Szóljon hangosan az ének
Mészáros Zsolt

Bizonyára lehetne mélyebbre is szántani, de Káel Csaba nem bonyolítja túl a dolgokat, egy korrekt nyáresti színjátékot tálal, nem vacakol különösebb értelmezésekkel. A siker így sem marad el, bár mire vége, maximálisan lefáradtunk. Jó előadás ez, köszönet érte Figarónak és a Grófnénak, a profi előadóknak, a zenekarnak. Már csupán egy hiányérzetem maradt: jó lett volna nem csak hallani, látni is, de ez már legyen a kakasülősök baja.

Egy jó tanács

Valaki viszont tudathatná a protokoll-szereplőkkel, a kevesebb néha több, pláne ha egy sokórás operaelőadás előtti beszédekről van szól. Persze jó, ha külön, egyenként megtapsoljuk az olimpikonjainkat, pláne ha szombathelyi (és nem gondolunk bele, hogy a közönség egy rész nem falubeli, merthogy találkoztam én pestiekkel, zalaegerszegiekkel, osztrákokkal stb. de ez most mellékes). Fél órás csúszás nem biztos, hogy szerencsés, főleg, hogy hajnali fél egykor még a fináléban Figarónak szurkoltunk.

2012. augusztus 7. (esőnap 8.)
2012. augusztus 9. (esőnap 10.)
Susanna: Csereklyei Andrea
Figaro: Kovács István
Grófné: Rost Andrea
Cherubino: Heiter Melinda
Gróf: Busa Tamás
Basilio/Don Curzio: Megyesi Zoltán
Marcellina: Gál Erika
Bartolo: Szvétek László
Barbarina: Sáfár Orsolya
Antonio: Hábetler András
Savaria Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Vashegyi György
Rendező: Káel Csaba

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra