Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lecsaptak a milliárdos kárt okozó fémhulladék-bűnbandára

Nemzetközi nyomozócsoport számolt fel egy fémhulladék-kereskedő bűnszervezetet. A pénzügyi nyomozók 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, luxusautókat, ingatlanokat és készpénzt foglaltak le összesen egymilliárd 370 millió forint értékben.

Nemzetközi nyomozócsoport számolta fel azt a fémhulladék-kereskedő bűnszervezetet, amely több uniós tagállam költségvetését is megkárosította. Magyar, cseh és szlovák bűnügyi szakemberek közös felderítése nyomán hétfőn hajnalban csaptak le az áfacsalókra a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség által szervezett akcióban. A pénzügyi nyomozók 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, luxusautókat, ingatlanokat és készpénzt foglaltak le összesen egymilliárd 370 millió forint értékben.

A TEK is akcióba lépett

A három megyére kiterjedő nemzetközi akcióban több mint kétszázan vettek részt: ügyészek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói és kommandósai, rendőrök és a Terror Elhárítási Központ emberei. A munkát az EUROPOL szakértői is segítették. A győri családra épülő bűnszervezet hat irányítóját és nyolc tagját elfogták és további két személy ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Milliárdos fogása volt a NAV-nak fémkereskedőknél
Nem várt ébresztő
TEK

A NAV történetének első nemzetközi nyomozócsoportja által felszámolt bűnszervezet az uniós áfaszabályok kijátszására alapozta a csalást. A családi érdekeltségbe tartozó cégek fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel itthon már bevezették a fémhulladékok forgalmazásában a fordított adózást, a szervezet más tagállamot keresett a csaláshoz. A fémhulladékot olyan országokba szállították, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó bevétel keletkezhetett. A vásárlók papíron az értékesítési láncba beiktatott stróman cégeknek fizettek, de mivel azok nem vallották be és nem is fizették meg az általános forgalmi adót Szlovákiában, illetve Csehországban, a bűnös haszon az irányítók zsebében landolt.

A NAV rajtaütésekor készült videó

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a szlovák költségvetést forintban számolva mintegy 5 milliárd, míg a cseh költségvetést 800 millió forint kár érte. Ezt az akcióban lefoglalt vagyontárgyak értéke ellensúlyozza: 200 millió forint értékben luxusautókat, 780 millió forint értékben ingatlanokat és más vagyontárgyakat, a helyszíneken pedig 62 millió forint készpénzt foglaltak le.

Milliárdos fogása volt a NAV-nak fémkereskedőknél
Egyetlen ilyen bankjegy közel 150 ezer forintot ér
NAV

A gyanúsítottak akár 16 év szabadságvesztésre is számíthatnak a bűnszervezetben elkövetett, adóbevételt különösen nagy, vagy ezt meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Nemzetközi nyomozócsoport a több országot érintő bűncselekmények felderítésére alakul és szigorú szabályok szerint működik. A jelenlegi a második olyan nemzetközi nyomozócsoport, amelynek Magyarország is tagja. Létrejöttét a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség kezdeményezte és az Eurojust koordinálta. Magyar, szlovák valamint cseh ügyészek felügyelete mellett, a három ország nyomozó hatóságainak részvételével működik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra