7 hasznos tipp az őszi kertrendezéshez

A kert gondozása és előkészítése a télre kihagyhatatlan feladat, különösen itthon, ahol a talajmenti fagy még mindig gyakori jelenség. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted fel kerted a téli hónapokra, hogy az jövő tavasszal újra a régi pompájában ragyogjon.

1. Gereblyézés

A tiszta kert nem csak esztétikus, de segít megelőzni a kártevők elszaporodását is. Az őszi hónapokban rendszerint sok falevél és száraz növényi maradvány halmozódik fel a kertben. Gereblyézd össze és komposztáld, vagy - ha erre nincs módod - gyűjtsd speciális tárolókba és szállíttasd el a lehullott faleveleket, ágakat.

2. Fagyvédelem

Az avar eltakarítása után gondoskodj a növények fagyvédelméről. A cserepes növényeket vidd zárt, meleg helyre, a kint telelő növények gyökerét és lombját igény szerint burkold be, hogy kellemes melegben tölthessék a hideg évszakot. A mediterrán növényeknek különösen nagy szükségük van erre a kis extra törődésre.

3. Kerti eszközök tisztítása és tárolása

Mosd le és tisztítsd meg az ásót, kapát, gereblyét és egyéb kerti felszereléseket. Hagyd, hogy teljesen megszáradjanak, majd tedd el őket esőtől és széltől védett helyre.

4. Növények átültetése

Az ősz ideális időszak a kert növényeinek átültetésére is, hiszen ilyenkor az általában gyakori esőzéseknek köszönhetően könnyen megmunkálható, nedves talajjal van dolgunk a meleg, gyakran csapadékhiányos nyár után. Végezd el az átültetést, mielőtt a hideg beállna, hogy a növényeknek legyen idejük gyökeret ereszteni új otthonukban.

5. Házi készítésű komposzt

Az őszi falevél tökéletes komposzt-alapanyag, így azt mindenképp érdemes hasznosítanod. Erre a célra használj komposztálót vagy egyszerűen gyűjtsd össze a komposztálható anyagokat a kert erre kijelölt szegletében. Ne feledkezz meg a komposzt rendszeres forgatásáról, átmozgatásáról sem.

6. Kerttervezés

Az őszi hónapok arra is ideálisak, hogy gondolatban eljátsz a tavaszi és a nyári kerted látványával. Az ágyások helyét, a növények elrendezését már jó előre eltervezheted. Így jövőre, ha eljön az ideje, már pontosan tudod majd, hogy mit, mivel és hová ültess a kertben.

7. Téli madáretető

A tél folyamán a madaraknak kevésbé könnyű táplálékot találniuk. Ha teheted, telepíts madáretetőket és itatókat a kertbe. Óriási segítség ez a madaraknak, akik rendszeresen visszajárnak majd hozzád egy kis csemegézésre. Ezért nem csak az fontos, hogy mindig megfelelő madáreleséget használj, hanem az is, hogy kitartson tavaszig a lelkesedésed.