Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

81 gyereket bántalmazott szexuálisan a spanyol jezsuita rend

A Jézus Társasága bocsánatot kért az évtizedeken át tartó zaklatásokért.

A spanyolországi jezsuita rend elismerte, hogy 1927 óta 96 tagja 81 gyereket és 21 felnőttet bántalmazott szexuálisan, és bocsánatot kért a „fájdalmas és szégyenteljes” bűnökért - írja a Guardian.

A Jézus Társasága, melynek tagjai gyakran tanítóként dolgoznak, csütörtökön közzétett jelentésében elmondta, hogy a visszaélések nagy része az iskolákban történt, vagy "iskolákkal volt összefüggésben".

A dokumentum szerint a gyermekeket bántalmazó 65 jezsuita közül 48 halott. A túlélő bántalmazók közül négyen már nem jezsuiták, 13-nak pedig a polgári vagy kánoni esetek kimeneteléig akadályozták a gyermekekkel való munkát, vagy már elrendelték szolgálatuk megszüntetését, és elkülönített jezsuita közösségekhez küldték őket.

"Meg kell tanulnunk elnézést kérni az áldozatoktól és a társadalomtól a visszaélésekért, a hallgatás kultúrájáért és azért, mert szemben álltunk a tényekkel és tisztességgel" - mondta Antonio España, a rend spanyolországi tartományi felettese.

Az Infancia Robada (ellopott gyermekkor) egyesület, amely a gyermekkori bántalmazás áldozatait képviseli, üdvözölte a jelentést, de közölte, hogy a számok „nevetségesek”, tekintve azt a korszakot, amelyben a bűncselekmények közül sok történt.

"Úgy tűnik, elfelejtették, hogy az áldozatok nem akkor jelentenek visszaélést, amikor akarnak, hanem amikor tudnak" - mondta az egyesület elnöke, Juan Cuatrecasas. „1927-ben senki nem tudott volna ilyesmiről beszámolni" - tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra