Átadták az új belgyógyászati tömböt. Ja, használni még hónapokig nem lehet

Az átadó-cunami végére hagyták a legnagyobb falatot Puskás Tivadarék. Itt volt mindenki, aki számít - már csak a berendezés hiányzik. De ha elkészül, tényleg nagyon jó lesz!

Mivel valamivel korábban érkeztünk a délre meghirdetett sajtótájékoztatóra, így volt időnk kicsit a tömeg előtt szétnézni az új belgyógyászati tömbben. Ilyenkor az ember olyan kulisszatitkokat is megfigyelhet, mint például a biztonsági őrökkel vitatkozó alvállalkozó, aki azon bosszankodik, hogy nem tudja végezni a munkáját az átadó miatt, vagy a rohamtempóban szedelőzködő 15-20 fős takarító brigád.

Átadták az új belgyógyászati tömböt a kórházban
Milyen lett? Katt ide és meglátja!
Bonyhádi Zoltán

Igaz, a felmosás még meg sem száradt, mikor az ajtó előtt már a Himnuszt énekelte az átadóbizottság. Amelyben ott volt természetesen Puskás Tivadar polgármester, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője és persze Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház főigazgatója. Ja, és persze az udvarra összegyűlt a kórház apraja-nagyja: orvosok, ápolók - mindenki kíváncsi volt a már olyan sokszor emlegetett új tömbre.

Nagy Lajos kezdte az átadóbeszédeket. Kiemelte, hogy mióta ő itt dolgozik (31 éve), ilyen fontos beruházás még nem volt a kórházban. Majd nosztalgiázott kicsit: az akkori állapotokat összevetette azzal, ami most történik - megemlítve, hogy milyen fontos változások következnek majd a kórház életében. Itt 1-3 ágyas szobák lesznek, és ellentétben a mostani 6-9 fős kórtermekkel mindenhol lesz külön zuhanyzó, WC.

Átadták az új belgyógyászati tömböt a kórházban
Nagy öröm ez számunkra
Bonyhádi Zoltán

Hende Csaba fontosnak tartotta kiemelni, hogy ők mind a Nagy Lajos Gimnáziumba jártak. Majd rátért, hogy az új épületegyüttes nem kegy, nem adomány - ez JÁR a helyieknek. Hogy, hogy nem: a Haladás-sportkomplexumra szánt 10 milliárdos támogatás ügye is előkerült a második mondatban - közvetlenül az előtt, hogy kiderült, ez az épület pedig 6 milliárdba került.

Ha egészség van, akkor jöhet bármi!

- ezt már Puskás Tivadar mondta a beszéde elején. Ő szintén azt hangsúlyozta, hogy mennyire modern ez az épület. Az orvos-polgármester nagyon reméli, hogy itt sokan nyerik majd vissza az egészségüket. Kiemelte, hogy ez az épület semmit sem érne, a műszerek semmit sem érnének, ha nem lennének lelkes hozzáértő orvosok és ápolók.

Most mégis azt kívánom, minél kevesebb beteg legyen ezek között a falak között.

Átadták az új belgyógyászati tömböt a kórházban
Jól megnéztünk mindent
Bonyhádi Zoltán

Az óriáskulcs átadása után pedig a bejárás következhetett. Az ötödik emelet és a pince lezárva kordonnal és biztonsági őrrel. Felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon akkor most igazak a pletykák, amiket arról hallottunk, hogy az épület nagy része még nincs is kész - csak azt mutatják meg, ami csillog villog?

Átadták az új belgyógyászati tömböt a kórházban
Még betegek nélkül
Bonyhádi Zoltán

Nos, ez valószínűleg sosem derül ki, mint ahogyan az sem, vajon mikor kerülhetnek be a betegek. A hírek szerint decemberben már megkezdhetik a próbaüzemet. Addig is lesz munka bőven: ugyanis mindössze egy-két kórteremben találtunk ágyat, ami még mindig becsomagolva árválkodott a szoba közepén.

Maga az épület óriási, a mellettünk sétáló orvosok is arról tanakodtak, vajon hogyan töltik majd meg. Nos, mi őszintén reméljük - sehogy! Viszont azt jó volt látni, hogy a távol-keleti betegekre is fel vannak készülve: a lift ugyanis koreai betűkkel jelezte, éppen merre tart. Hogy ez a próbaüzem miatt van, vagy a recepciós pultnál majd minden beérkező beteg gyorstalpalót is kap a távol-keleti nyelv jeleiből, hogy közlekedni tudjon - ezt most még nem tudni.

Átadták az új belgyógyászati tömböt a kórházban
Made in távol-kelet
Bonyhádi Zoltán

Mindent összevetve mi tényleg nagyon örülünk, hogy épülünk-szépülünk! Minden jól néz ki idebent, ráadásul kívülről is öröm rápillantani erre a tömbre - de mégis azt mondjuk, reméljük sosem fogják látni!

Búcsú az kiürített kékcsempéstől
Búcsúzó képgalériánk a régi, kékcsempés épületről ide kattintva látható
Bonyhádi Zoltán

A baloldal polgármesterjelöltje, Ipkocivh György is részt vett a bejáráson. Nem bírtuk ki, hogy ne kérdezzük meg, mit gondol az eseményről:

Legyünk őszinték, néhányszor már átadtuk ezt az épületet - és ahogyan kinéz, még egyszer-kétszer át fogjuk adni.

Kormányokon és közgyűléseken átívelő fejlesztés

A kórház soha nem volt politikai viták tárgya. Az előző nagy beruházás (a sürgősségi tömb előkészítse, tervezése és építése) alatt baloldali volt a kormány és jobboldali a fenntartó megyei közgyűlés.

Az új belgyógyászati tömb építése a Gyurcsány-kormány alatt merült fel először - a finanszírozást megoldó uniós pályázatról a Bajnai-kormány utolsó napjaiban, 2010. április 23-án döntöttek.

A kivitelezés a második Orbán-kormány alatt kezdődött el, és a harmadik alatt fejeződik be. Sem a városi, sem a megyei közgyűlés, sem a bármilyen oldalú országgyűlési képviselők nem próbálták meg akadályozni a fejlesztéseket. Ez tehát közös siker - bárcsak minden fontos terület így működne!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet