Tüntetés az internetadó ellen: "Ruszkik, haza! Viktor, konyec!"

Kollégánk vasárnap este hat órakor kiment a helyszínre, a budapesti József Nádor térre, hogy megnézze, mennyi ember gyűlik össze a tervezett adó elleni tüntetésen. Élőben, percről percre jelentkezik:

Eddig még meg nem mutatott fotóink a demonstrációról egy kupacban:

Tüntetés Budapesten az internetadó ellen
Unger András

22:05

A ma esti utolsó hírünk: vége, a Dózsa György úton megindult a forgalom.

21:55

Vége! Nem lesz itt már ma este semmi, az ultrák is szivárognak haza. Lassan mi is hurcolkodunk elfelé.

21:44

Látjuk még, hogy kopasz fickók állnak bent a Fidesz székháznál. Ők fotóztak a Facere? A téren egy férfi hangosbemondóba üvölt valamit arról, hogy az alaptörvény illegitim.

Vége
Nyugat.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon vasárnap este fél tíz előtt néhány perccel megjelent közleményében hangsúlyozta: a rendőrség garantálja a közrendet, közbiztonságot. Közölték: a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz érkező demonstrálók közül néhány, arcát sállal, csuklyával takaró ember megrongálta a székház két nyílászáróját. Az ingatlan kerítését bedöntötték, felmásztak az erkélyre.
A rendőrség felszólítására a csoport elhagyta az ingatlan területét - tudatták. A Készenléti Rendőrség a személy- és vagyonbiztonság védelmében kettős sorfalban felállt az épület elé. A rendőrség és a tüntetés résztvevői között konfliktus nem alakult ki - közölte a BRFK.
A BRFK az MTI este 9 óra után feltett kérdésére közölte, hogy addig nem vettek őrizetbe senkit a demonstrálók közül; a tüntetők, illetve a rendőrök létszámáról nem adtak tájékoztatást. (Forrás: MTI)

21: 20

Elindulnak néhányan hazafelé. A rendőrök sorfalat állnak, semmi egyéb nem történik, úgy hírlik, nem fognak oszlatni. Rábízzák a hidegre a dolgot...

Eközben kapjuk a hírt, hogy még vagy nyolcszázan ácsorognak a Hősök terén is.

A Fidesz saját Facebook oldalán mutatja a károkat:

A megrongált Fidesz székház belülről
Nyugat.hu

21:11

Míg a rendőrök a kivárásra játszanak, Demszky ellopja a show-t. (Tizenöt-húsz méterre van a zsaruktól, egy csapattal, akik

No More Corruption

feliratú molinót tartanak a kezükben.

A Himnuszt énekli a tömeg, majd a Szózatot, közben felharsan a Ria-Ria-Hungária! Majd a tüntetők egy része rázendít a Székelyhimnuszra is.

Demszky ellopja a show-t
Nyugat.hu

21:09

A rendőrök megindultak, csöppet hátrébb tolták a tömeget a székháztól. Újabb rigmusok a tömegből:

Ruszkik, haza! Viktor, konyec!

Jön a hír, a HírTV riporterét állítólag vegzálták, megakadályozták abban, hogy tudósítson a helyszínről.

20:55

Állítólag könnygázzal készülnek oszlatni a rendőrök.

Sokadszori felszólítás a rendőrség részéről a helyszín elhagyására, a tömeg már az első szavakra zúgásba kezd, senki nem mozdul.

Tőletek is loptak!

- szól a skandálások egyike. Geekektől a szép lányokon át a focihuligán-ruházatú figurákig mindenféle ember összekeveredett itt. Az eredeti szervezők már rég nincsenek itt.

Épp ezt skandálja a tömeg:

Mocskos Hír TV! Mocskos Hír TV Mocskos Hír TV

A Fidesz-frakció szerint

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség barátsággal és türelemmel hallgatja meg azokat, akiknek bármilyen kérdésben ellenvéleményük van. Nyitottak vagyunk az érvekre, készen állunk arra, hogy a távközlési adókról szóló törvényjavaslathoz módosító indítványt nyújtsunk be. Javasoljuk egy adófizetési felső korlát bevezetését, ami az adó mértékét 700 forintban maximalizálja, valamint azt, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizessék, ne az előfizetők, ne a magánszemélyek. Az erőszak viszont teljes mértékben elfogadhatatlan. Döbbenettel tapasztaltuk, hogy az esti demonstráció vandalizmusba torkollott. Az erőszak semmire nem lehet megoldás, nem vandalizmusra, hanem békés párbeszédre van szükség.

20:50

Az ATV szerint 300 rendőr lehet kint a téren, akiket a tüntetők kifütyülnek.

20:46

Ki tudja már hányadszorra szólítja fel távozásra a tömeget a rendőrség, amire fujjolás és hangos morajlás a válasz. A rendőrök türelmesek, úgy tűnik, nem akarnak nagyobb balhét.

A tolvajokat véditek!" "Álljatok át! Álljatok át!

-skandálja a Lendvay utcai tömeg a rendőröknek.

20:40

A székház előtt tüntetők az alábbi Fidesz közleményről nem sokat tudhatnak, de úgy tűnik, itt most mindegy is, milyen módosító indítványban gondolkodnak a fejesek. Dózsa felől állítólag megkezdődött a kiürítés. A dobálásnak mindenesetre vége.

Fidesz nemrég kiadott egy közleményt, íme:

Hétfőn a Fidesz-frakció módosító indítványt nyújt be a távközlési adó internetes adatforgalomra vonatkozó részével kapcsolatban, amelynek két fő eleme van:

- javasoljuk egy adófizetési felső korlát bevezetését, ami az adó mértékét 700 forintban maximalizálja - az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizetik, nem az előfizetők, nem a magánszemélyek

20:37

A rendőrök hangosbeszélőn "oszlásra" szólítanak fel mindenkit. Túl vagyunk a harmadik felszólításon. Mindjárt megindulnak?!

20:25

Felálltak a rohamrendőrök. Ezek után nem csoda:

Felálltak a rohamrendőrök. Ezek után nem csoda.
Nyugat.hu

20:13

Úgy hallani, a rendőrség lezárta a környéket. Valaki felmászott a székház erkélyére, és onnan kéri a tömeget, hogy mutassák fel a mobiljaikat. Egyre többen vannak itt a Fidesz székháznál is. Elkezdték bontani a kerítést. A redőnyöket verik szét.

Két lány is felmászott, és egy EU-s zászlót tettek ki a Fidesz székházának erkélyére.

20:05

Tényleg csapódnak a billentyűzetek (meg egyéb beazonosíthatatlan tárgyak) a pártszékház leeresztett redőnyeinek, miközben zöld lézerek cikáznak a falon. "Dobjátok! Elkúrtad!" Kezd bátor lenni a dolog.

A pártszékház több ablaka is betört. Ez sokaknak nem tetszik, ezért hangosan kérik a felhevülteket, ne dobálják a székházat.

Tüntetők a Fidesz székház előtt
Nyugat.hu

19:57

Hoppácska: bár bejelentették a tüntetés végét, csomóan átvonultak a Fidesz-székházhoz. Zúg az "elég volt". Mintha páran dobálnák is az épületet.

A Fidesz székháza előtt egy kupacban számítástechnikai szemét figyel.

19:54

Szól a Himnusz, a hivatalos menetrend szerint a bulinak ezennel vége. Gulyás, a fő szónok is bejelenti a tüntetés végét, sokan skandálják, hogy irány a Lendvay utca! Ott viszont temérdek a rendőr.

19:50

Mobilokat elő! Ez megint működik. Itt a Hősök tere közepén egyébként szinte kizárólag huszonévesekkel vagyok körülvéve, az Andrássy úton még a középkorosztály volt túlsúlyban. Alighanem van itt mindenféle életkorból mindenféle ember. Mármint, aki nem fideszes. Viszont most már soktízezren lehetünk. Ki lehetne tenni a megtelt táblát.

Mobilokat elő!
Nyugat.hu
Mobilokat elő!
Nyugat.hu

19:45

A paksi bővítés ellen skandál a tömeg, majd zúgni kezd a “Hazaárulók”. Aztán felharsan a

Demokráciát!

rigmus is.

19:40

Időközben a tüntetők megmászták a Hősök tere központi szoborcsoportját. A tér közepén, a szobron fürtökben lógnak az emberek. A molinón ezt olvashatjuk:

Nem a netadóra!

A Hősök terén
Nyugat.hu

19:30

A tömeg már a Bajza utcánál jár. Az okostelefonoknak hála az index.hu-n közben azt olvashatjuk, hogy 3-500-an tüntettek Miskolc főterén. (És Pécsen is, tudjuk meg később.) Láttak egy hulló csillagot is, aminek nagyon örültek.

19:19

Transzparens helyett: ha Orbánon múlik. Erre a sorsra juthatnak az informatikai eszközeink?

Erre a sorsra juthatnak az informatikai eszközeink?
Nyugat.hu

19:12

Újabb rigmusok szállnak el a fülünk mellett, a kedvenc:

Orbán Viktor, hol vannak a NAV-os csajok?

A tüntetők ultimátuma egyértelmű, a kormánynak 48 órája van, hogy visszalépjen az internetadóval. Mert különben dühbe jövünk?! Nem feltétlenül, mindenesetre kedden újra találkoznak.

19:10

A hét elején robbantotta a fel az internetet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, mikor bejelentette, a kormány bevezeti az internetadót. Eleinte még brutális 150 forintos gigabájtonkénti összegről volt szó, később már csak maximum háztartásonkénti 700 forintról. Ennek hallatán az egész ország egy emberként háborodott fel, majd egy csoport nyilvános tiltakozást szervezett. Persze, hogy ott vagyunk, persze, hogy első kézből megtudhatják, mi történik ott.

19:04

Egyelőre tényleg úgy néz ki, hogy ez az elmúlt két-három év legnagyobb ellenzéki tüntetése.

mobilfotó

18:46

Az Operaház előtt járunk, a tömeg bivalynagy, itt futunk bele egy kisebb konfliktusba:

miattatok nem lehet a városban közlekedni, hülyék!

- ordítja egy ember, és nekimegy kicsit egy táblának, amin Orbán feje mellett egy lefelé mutató "unlike" meredezik. Szerencsére a méreg ezzel el is szállt.

18:30

Iszonyú jól néz ki a mobiltelefonerdő, nem is értjük, ezt eddig miért nem lőtte el senki. Ezután a tömeg elindult a Lendvai utcai Fidesz székház elé, fütyüléssel, enyhe orbántakarodjozással.

mobilfotó

18:15

Gulyás Balázs főszervező (a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója):

Viktor! Ma csak az órát állítottuk vissza, nem az évszázadot!

Szerinte sokat mond, hogy Orbán asztalán nincs se laptop, se semmi,

a miniszterelnökünk egy digitális analfabéta.

Lejárt már a fácánvadászatok kora.

Nem fogunk internetadót fizetni, hogy újabb stadiont építsenek Orbán kertje mellett!

Ez a kedvencünk, amit érvként Gulyás felhoz az internetadó ellen.

mobilfotó
mobilfotó

18:05

Nyitrai Zsolt fideszes képviselő 2008-as internetadó-ellenes nyilatkozatának bejátszására megy a fujj, a József Nádor tér elérte befogadóképessége határát. Nem tudjuk mennyien lehetnek, de irdatlanul sokan, mozdulni alig lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet