Szombathely múltjával is szembenéztünk: elhurcolt zsidó családok portréiból nyílt kiállítás az Iseumban

A II. világháború előtt több mint háromezer zsidó vallású ember élt Szombathelyen. Csütörtök este az ő szemükbe nézhettünk bele a Savaria Múzeum által összegyűjtött korabeli fotókon.

Nézd, őt a nagymamám ismerte!

- szólal meg előttem egy hölgy és egy csinos nő képére mutat.

Tényleg?

- kérdezi a párja, kissé hitetlenkedve.

Igen, úgy tudom, barátnők voltak

– válaszolja.

Őróla meséltem, a dédnagyapám barátja volt.

– mondja egy fiatalabb srác a barátnőjének.

Most nem tudom megmutatni őket, mert nagyon sokan vannak. Jöjjünk majd vissza megnézni. Az egész család meghalt Auschwitzban...

– sétál ki előttem a teremből egy pár.

Milyen helyes csaj volt!

– beszélget két fiú egy fiatal, szép lány portréja előtt.

Csak néhány mondatfoszlányt kapok el a beszélgetésekből, de azt gondolom, ez így helyes. A kiállítás elérte célját, emberi arcot kaptak az áldozatok, úgy hogy nem a borzalmakat látjuk.

Szemtől szemben - képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből
Kiállításmegnyitó az Iseumban
Bonyhádi Zoltán

Magyar emberek voltak, Szombathelyen éltek, dolgoztak

Ezt már Puskás Tivadar polgármester emeli ki, miután Czenki Zsuzsanna a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese Hoffmann János Ködkárpitjából idézve teszi elevenné a kétdimenziós portrékat.

Szombathelyen megszakadt valami, nagyon kevesen jöttek vissza. Családokat szüntettek meg létezni.

– összegez Puskás.

Szemtől szemben - képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből
Schőner Alfréd főrabbi
Bonyhádi Zoltán

Schőner Alfréd főrabbi a múltat köszönti és Isten áldását kéri Szombathelyre. Elképesztően kevesen jöttek vissza a munkaszolgálatból, a zsidó hitközség tagjainak száma drasztikusan lecsökkent, körülbelül harminc főre a II. világháború előtti háromezres számhoz képest.

Az életet kell megmutatni és nem a borzalmakat

Pécsi-Pollner Katalin holokausztkutató maga is érintet, hiszen náluk otthon nem voltak családi fotók. Csupán egyetlen kép maradt az unokatestvéreiről, de ezt sem tudta magáénak érezni, mert nem ismerte a képen szereplőket.

Az ilyen kiállításokon egyénenként jelennek meg a szereplők, saját környezetükben, így az agyunk óhatatlanul is történetet fűz hozzájuk. A kilencvenes évek óta pedig már nem a borzalmak megmutatása a cél, hanem az élet és a mindennapok, ami sokszor megrázóbb.

Szemtől szemben - képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből
Visszadott emberi méltóság
Bonyhádi Zoltán

Érdemes ellátogatni a 2015. február 28-áig tartó kiállításra, ami úgy idézi meg Szombathely múltját és az emberi sorsokat, hogy nem akar többet mutatni, mint ami. Portrék, amelyeknek mind külön története van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra