Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem kell újabb sarc, mondták a tüntetők az M86-os lezárásakor

A legtöbb autós egyetértően integetett, de akadt, aki "Otthon tüntessetek, buzik" felszólítással jelezte: más álláspontra helyezkedett a témával kapcsolatban.

Civil szerveződésnek indult, ám az MSZP is teljes mellszélességgel a kezdeményezés melle állt, sőt Czeglédy Csaba adott ultimátumot Hende Csabának, hogy intézze el, ne kelljen fizetni a 86-oson, vagy indulnak a tüntetések. Előrelépés az ügyben nem történt, így az autósok, ahogy megígérték, ki is vonultak a vépi kereszteződéshez, hogy mindkét oldalon lezárják egy-egy sávra az utat.

Félpályás útlezárás az M86-oson
Félpályás útlezárás az M86-oson
Bonyhádi Zoltán

Az eseményen 63 autós vett részt, akik miután leparkolták a kocsikat, csoportokba verődve szidták a rendszert. Az, hogy ez az ügy mennyire fontos a helyieknek, jól mutatja: a -5 fokos hidegben is ennyien kijöttek, ráadásul a kocsiban ücsörgő emberrel szinte alig találkoztunk.

Ideges tüntetőkkel viszont annál inkább, Szemes András például azért jött, mert elege van már a folyamatos terhekből, amit az autósoknak kell viselniük.

Így is fizetünk már súlyadót például, meg egy csomó mindent, minek még ez is? Én nem használom minden nap ezt az utat, de ha valaki két vagy három hetente megy rajta, akkor ezért miért fizessen? Az az ötezer forint is jelent valamit az embernek, ha a zsebében maradhat.

Otthon tüntessetek, buzik!

Jandrasits Anikó ennél azért drasztikusabban fogalmazott.

Ez egy újabb sarc! Már nincs is olyan dolog, amire nem találtak ki valami adót, vagy befizetni valót. Képtelenség, hogy ezt a rengeteg mindent egy átlagos fizetésből élő család finanszírozni tudja. Olvastam az útdíj támogatóinak hozzászólásaiban, hogy ez csak havonta négyszázötven forint. Igen ám, csak most már az a baj, hogy annyi sok havi négyszázötven forint kiadás van, hogy az már azért nagyon is számít!

Félpályás útlezárás az M86-oson
Félpályás útlezárás az M86-oson
Bonyhádi Zoltán

Azt, hogy mennyire fontos ügyről van szó, és nem a pénz számít elsősorban, jól mutatja, hogy van itt a soktízéves autótól elkezdve a sokmilliós kocsiig minden. A közben mellettünk elhajtó sofőrök nagy része dudál, integet, együttérzésről biztosítja a részt vevőket. Csak egy kamionos érzi kötelességének, hogy az "Otthon tüntessetek, buzik!" felszólítással érzékeltesse, nem ért egyet a megmozdulással.

Februárban egész pályás lezárás lesz

Szerencsére a nagyon hideg ellenére is sokan összejöttünk, összesen az út két felén hatvanhárman vagyunk.

Ezt már az egyik szervező, Kovács László mondja.

Remélem ebből ért már majd a kormány, de ha mégsem, akkor februárban folytatjuk a demonstrációkat, akkor már egész pályás lezárással. Ezekhez már megkértük az engedélyeket a rendőrségtől, biztos, ami biztos.

Félpályás útlezárás az M86-oson
Félpályás útlezárás az M86-oson
Bonyhádi Zoltán

A tüntetésnek fél tíz környékén szakad vége, ekkor kezd mindenki szállingózni az autója felé, de indulni senki sem akar, hiszen ahogy az indulás, úgy az érkezés is konvojban történik. Hiába no, rend a lelke mindennek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Kész a blokád: 59 autóval elstartolt az útdíj ellenes tüntetés az M86-oson

Már Facebookra is felkerültek az első képek arról, hogyan tiltakoznak a szelestei elkerülőn a civilek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra