A világ legnagyobb beltéri farmja, ami százszorosan veri kenterbe a hagyományos módszereket

Naponta tízezer fej saláta, kevesebb veszteséggel és vízhasználattal, mindez egy japán gyárban - eldönthetjük, hogy akkor ez most jó vagy nem.

Elképesztően jó statisztikákat mutat a világ legnagyobb zöldség gyára: huszonötezer négyzetméteren tízezer fej saláta naponta, mindez negyven százalékkal kevesebb energia és kilencvenkilenc százalékkal kevesebb vízhasználat mellett. A legfrissebb hírek szerint azonban itt nincs megállás. További fejlesztések mellett a japán gyár nemsokára talán megnyitja kapuit Hong Kongban, Mongóliában, Oroszországban és Kína egyes területein is. De valóban ez lenne az egészséges életmód és a zöldségek jövője?

A saláta jelene és jövője
www.weburbanist.com

A jelenlegi LED-es technika mellett a saláták két és félszer gyorsabban nőnek az átlagosnál és ez csak egy a sok újítás közül, amit Shigeharu Shimamura gyára prezentál. A folyamat fejlesztése és a gyár helyének megválasztása mind természeti katasztrófáknak köszönhető – már ha lehet így fogalmazni. A 2011-es földrengés és cunami tönkretette a földeket, a gazdaságot és a jelenlegi épület üresen, kihasználatlanul maradt. Azonban a beltéri farm mindennek új értelmet adott.

Amikor egy álom valóra válik

Az ötlet már 1985-ben kezdett körvonalazódni, amikor Shimamura a világkiállításon meglátogatott egy zöldség gyárat. Aztán egyetemi évei alatt is a növények fiziológiájával foglalkozott, majd 2004-ben komolyabb tervekbe kezdett - a gyárnak a Mirai nevet adta, ami japánul annyit tesz 'jövő’.

Jelenleg a folyamat csak félig automatizált, van néhány gép, de a termést kézzel szedik le. A jövőben szeretnék néhány robotot, ami elvégzi ezt a munkafolyamatot. Hiszem, hogy ezzel a technológiával szinte bármilyen növényt tudunk termeszteni és szeretném is, hogy így legyen.

– olvashatjuk a weburbanist.com -on.

A termelés huszonötezer négyzetméteren folyik
www.weburbanist.com

A dolog szépsége a sokoldalúságában rejlik. A környezet és a folyamat milyensége miatt szinte bárhol a világban működhet a gyár, így tökéletes lehetőség a nagyvárosoknak, ahol sem a hely, sem a klíma nem alkalmas a helyi termesztésre. Ki tudja, talán majd éppen így tarthatjuk fent az egészséges életmódot, ha már minden négyzetcentimétert belaktunk a Földön.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű