Elképesztően jó statisztikákat mutat a világ legnagyobb zöldség gyára: huszonötezer négyzetméteren tízezer fej saláta naponta, mindez negyven százalékkal kevesebb energia és kilencvenkilenc százalékkal kevesebb vízhasználat mellett. A legfrissebb hírek szerint azonban itt nincs megállás. További fejlesztések mellett a japán gyár nemsokára talán megnyitja kapuit Hong Kongban, Mongóliában, Oroszországban és Kína egyes területein is. De valóban ez lenne az egészséges életmód és a zöldségek jövője?
A jelenlegi LED-es technika mellett a saláták két és félszer gyorsabban nőnek az átlagosnál és ez csak egy a sok újítás közül, amit Shigeharu Shimamura gyára prezentál. A folyamat fejlesztése és a gyár helyének megválasztása mind természeti katasztrófáknak köszönhető – már ha lehet így fogalmazni. A 2011-es földrengés és cunami tönkretette a földeket, a gazdaságot és a jelenlegi épület üresen, kihasználatlanul maradt. Azonban a beltéri farm mindennek új értelmet adott.
Amikor egy álom valóra válik
Az ötlet már 1985-ben kezdett körvonalazódni, amikor Shimamura a világkiállításon meglátogatott egy zöldség gyárat. Aztán egyetemi évei alatt is a növények fiziológiájával foglalkozott, majd 2004-ben komolyabb tervekbe kezdett - a gyárnak a Mirai nevet adta, ami japánul annyit tesz 'jövő’.
Jelenleg a folyamat csak félig automatizált, van néhány gép, de a termést kézzel szedik le. A jövőben szeretnék néhány robotot, ami elvégzi ezt a munkafolyamatot. Hiszem, hogy ezzel a technológiával szinte bármilyen növényt tudunk termeszteni és szeretném is, hogy így legyen.
– olvashatjuk a weburbanist.com -on.A dolog szépsége a sokoldalúságában rejlik. A környezet és a folyamat milyensége miatt szinte bárhol a világban működhet a gyár, így tökéletes lehetőség a nagyvárosoknak, ahol sem a hely, sem a klíma nem alkalmas a helyi termesztésre. Ki tudja, talán majd éppen így tarthatjuk fent az egészséges életmódot, ha már minden négyzetcentimétert belaktunk a Földön.