Gyöngyvirággal a zsebben, túlélni Auschwitzot? – Egykori szombathelyi deportáltak meséltek

Két párhuzamos holokauszt-történetet hallhattunk, két szombathelyi születésű zsidó nőét, akiket diáklányként vagoníroztak be, és deportáltak Auschwitzba. Most először meséltek szülővárosukban az átélt szörnyűségekről.

Ritka az a program, ahol majd két és fél órán át, megrendülten és szótlanul ácsorgunk végig, és eszünkbe se jut elégedetlenkedni, amiért szűk a hely és kevés a szék. Inkább örültünk annak, hogy Szombathelyen ennyien voltak kíváncsiak az Iseum Szemtől szemben című kiállításának zárórendezvényére. És a két idős hölgyre, a két szombathelyi születésű holokauszttúlélőre. Különleges alkalom volt ez, hiszen Goldmann Gabriella és Varga Judit még sohasem álltak így, nagy nyilvánosság előtt, és nem mesélték el a hetven évvel ezelőtt átélt borzalmakat.

Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Bonyhádi Zoltán

Még most, órák múlva is belesajdul a szívünk, amikor magunk előtt látjuk Judit és Gabriella arcát, amint vizet kortyolgatva szavakat keresnek arra, amire nem lehet. Hogyan is meséljék el az utolsó utáni pillanatokat?! Amikor a halálsoron, Auschwitzban Judit utoljára látta édesapját neki integetni (Hoffmann János ecetgyárost, a Ködkárpit szerzőjét), amikor édesanyja mellette halt meg, amikor nyitott vagonban utaztatták őket, farkasordító hidegben, és a vagonban csak ketten nem kaptak idegrohamot... Ennyi szenvedés láttán hogyan lehet új életet kezdeni, talpra állni, újra energiával feltöltődni, új családot alapítani?! – erre is keresték a válaszokat.

Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Bonyhádi Zoltán

Ilyen kiállítás volt a Szemtől szemben

Kezdjük ott, hogy a különleges beszélgetés apropója egy rendkívül impozáns holokauszt-kiállítás volt, a Szemtől szemben . Egy olyan válogatást kaptunk Szombathelyen, ami a holokauszt kapcsán nem a borzalmakra, hanem arra koncentrált, mit veszítettünk el mi magyarok, kiket irtott ki az aljas, rendszerszintű borzalom.

Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Bonyhádi Zoltán

Játékot szorongató szöszke gyerekeket, bicikliző fiatalokat, mosolyogva elsőbálozó lányokat, uszodában pózerkedő sármos fiúkat, tisztes orvosokat és ügyvédeket, mulató kereskedőket vagy éppen keresztény hitben nevelkedett tanárt. Egy megrendítően hétköznapi lenyomatot láttunk a kiirtott szombathelyi zsidóság egykorvolt mindennapjaiból, az 1920-'30-as évek Szombathelyéről. Találkozást azokkal, akik ebben a városban éltek, akiket egyik napról a másikra gyökerestül kitéptek közülünk.

De a tárlatnak, hiába zár most be az Iseumban, ennyivel nem lesz vége, rövidesen a fővárosba kerül, majd a szombathelyi zsidó hitközség házában végleges otthonra lelhet.

A polgármester a hetven évvel ezelőtti állam felelősségét hangsúlyozta

Folytassuk azzal, hogy általában nem szoktunk különösebben lelkesedni a politikusi beszédekért, pláne ilyen közegben, de a beszélgetés előtt, a kiállítás zárásaként Puskás Tivadar igazán helyén való beszédet tartott. Dicséretére legyen mondva, mindezt fejből tette.

Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Bonyhádi Zoltán

A kiállítással kapcsolatban találóan jegyezte meg: hetven évvel ezelőtt egy értéket alkotó közösséget akartak gyökerestül megsemmisíteni, de ez a kísérlet nem sikerült.

Nem sikerülhetett, mert a zsidó áldozatok nyomokat hagytak maguk után, mert ezek a fényképek, amik a kiállításon is láthatók, sok más mellett megmaradtak utánuk…

Továbbá még egy fontos mondat hangzott el a kereszténydemokrata politikustól:

A magyar állam akkor nem teljesítette kötelességét. Mert az államnak elemi kötelessége, hogy megvédje állampolgárait. Akkor ezt nem tette meg, és akkor az a magyar állam nem volt méltó, hogy az ezeréves közösség utóda legyen.

A két szombathelyi születésű deportált

Goldmann Gabriella, dr. Dénes Imre ügyvéd leánya volt, akit 14 évesen, gimnazistaként deportáltak Szombathelyről Auschwitzba. Varga Judit, a köztiszteletben álló szombathelyi ecetgyáros Hoffmann-család leszármazottja, a Ködkárpit. Egy zsidó polgár feljegyzései 1940–1944 című memoár szerzőjének, Hoffmann Jánosnak leánya, aki egy évig volt németországi halál- és munkatáborokban, s családjából egyedüliként tért vissza. Velük beszélgetett Kelbert Krisztina történész, az ő szívós és minőségi munkáját dicséri a tárlat is.

Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Bonyhádi Zoltán

Meséltek a békebeli polgári Szombathelyről és Nagykanizsáról, ahová Judit, amikor három éves volt, a családdal költözött. Az első zsidótörvényekről és a gettóról, vallásról, valamint arról, miként zajlott a kínkeserves „nagy” utazás, bevagonírozva, majd az auschwitzi tébolyról. Gabriella története telis-tele van csodával határos véletlenekkel, többször hajszálon múlt csak az élete. De nem csak ő volt rendkívül szerencsés, egész családja megmenekült. Judit viszont egyedüli túlélő maradt.

Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Szemtől szemben kiállítás záróeseménye
Bonyhádi Zoltán

Hallottunk, olvastunk már a koncentrációsnak és munkatáboroknak nevezett náci borzalmakról, azt hittük, ismerjük ezeket. De megrendítő élmény volt így, szemtől szembe, a résztvevőktől a szenvedések átélőitől hallani, mi történt.

Ha más útravalót nem is kaptunk ezen az estén, annyit biztosan, hogy tessék az életet mindennél jobban megbecsülni!

Mert ha néha nem futja erre vagy arra, vagy történetesen pechszériában vagyunk, akkor idézzük fel Judit és Gabriella történetét. Mert az ember sok mindenre képes, emberfeletti kínzásokat kibír: bevagonírozást, éhezést, fagyban, étlen-szomjan hetekig tartó gyaloglást, majdnem mindent… Mindenre kiterjedő beszámolót később adunk.

Felvettük a két élettörténetet, és részletesen közölni fogjuk. Akkor megtudhatják, mi történt Judit deportálás előtt, otthonról a zsebébe tömött gyöngyvirágcsokrával, és hogyan lett Gabriella hirtelen felnőtt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra