Szinte még a fenekén a tojáshéj, de már műteni kellett az apró papagájfiókát Szombathelyen

Alig 8 hetes, de majdnem amputálni kellett az ujjait.

Sokféle állat megfordul a Szombathelyi Állatkórházban, nemrég például egy 8 hetes arapapagájt vittek be. Az apró állatnak még szinte alig van tolla, viszont három ujjának is teljesen felduzzadt a vége, mintha egy cérna rájuk tekeredett volna.

Az egzotikus állatokra specializálódott Dr. Vizserálek Enikő ezért először megvizsgálta a fiókát, hogy van-e rajta valami idegen test, esetleg valami az alomanyagból, ami lefűzhette az ujjait. De nem találtak semmit, így már nem is volt kérdéses, hogy mi a gond.

„Néhány fajnál, de főleg az arapapagájoknál fordulhat elő, hogy fiatal korban fibringyűrűt képezhet a szervezet. Tehát gyakorlatilag a saját szervezetük fűzi le a lábujjakat. Ezt az okozza, hogy valószínűleg sokkal kisebb volt a páratartalom az inkubátorban, amikor még nagyon-nagyon pici volt és fejlődött” – magyarázza Enikő.

Hozzáteszi, hogy ilyenkor azt szokták javasolni, hogy legalább 80 százalékos páratartalom legyen az inkubátorban. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha folyamatosan spriccelgetjük, párásítjuk a levegőt, hiszen nagyon érzékenyek állatokról van szó és a páraszegény környezet más problémákat is okozhat.

Szombathelyi Állatkórház

„Az volt a haditerv, hogy felmetszük ezt a gyűrűt, ami lefűzi az ujjait, hogy megfelelő legyen a vérellátás” – árulta el. Viszont sajnos elég későn vitték be az apró madarat, akkor már 3-4 hete ilyen állapotban volt. Ez pedig azért nem jó, mert az egyik ujjánál már eléggé rezgett a léc, hogy él-e még. Annyira rossz ugyanis ilyenkor a vérellátás, hogy előfordulhat, hogy elhalnak az ujjak.

Ilyenkor amputációt szoktak javasolni, de a szombathelyi csöppségnek mindhárom ujját megpróbálták megmenteni. Megműtötték és azóta folyamatosan figyelik, hogy javul-e az állapota. A gyógyulási idő nagyjából 2-3 hét, addig folyamatosan kezelni, kötözgetni kell a sebet, amit az állatkórházban végeznek el.

„Nem a tökéletes lábujj a cél, hanem az, hogy még ha egy kicsit duzzadt is lesz, működjön” – hangsúlyozza Enikő. Az ápolásra is nagy figyelmet kell ugyanis fordítani, hiszen ha rosszul teszik fel neki a kötést, akkor az fájhat is neki és nem is használja úgy a lábát, ami emiatt akár el is torzulhat.

Szombathelyi Állatkórház

„A lényeg, hogyha ilyet tapasztal valaki a fióka lábán, akkor minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni, mert ha időben elcsípjük, akkor lehet használni egy olyan kenőcsöt is, ami javítja a vérkeringést és lehet, hogy már ez megoldja a problémát és nem kell műtét” – tanácsolja.

Mint mondja, itt a Szombathelyi Állatkórházban szerencsére kevés ilyet látnak, de ez nem egy ritka dolog az arapapagájoknál, így ha valaki ilyen madarakat tart, nagyon oda kell figyelni a tartási körülményekre. Nagyjából azért jó tudni, hogy milyen az eredeti élőhelyük az ilyen egzotikus álltoknak és kell próbálni reprodukálni azt otthon, mert a legtöbb betegségük a környezeti tényezőkből adódik.

„Igyekszünk ilyenkor tanácsokat is adni a gazdiknak, hogy megfelelően tudják nekik biztosítani a számukra megfelelő környezetet. Míg kutyánál és macskánál elvégezzük a fizikális vizsgálatot és felteszünk egy-két kérdést, addig egzotikus állatoknál egy komplett kérdéssort kell feltenni, hogy pontosan hogyan tartják az állatot, hogy rájöjjek, hol csúszik hiba a gépezetbe” – meséli.

Szombathelyi Állatkórház

Mire kell odafigyelni, ha papagájt tartunk?

A papagájoknál például nagyon fontos az első néhány hétben a már említett páratartalom, ekkor fejlődnek ugyanis a legtöbbet. Elengedhetetlen emellett az is, hogy minél nagyobb legyen a kalitkájuk, illetve a kézhez szoktatás is fontos, hiszen ha ki tudjuk engedni és vissza is tudjuk hívni, akkor sokkal nagyobb a tér, amit be tud repülni. Ez ráadásul azért is fontos, mert ha hozzá van szoktatva ahhoz, hogy kiveszik és megfogják, akkor az állatorvosnál sem stresszel annyira.

Egyébként nagyon intelligens állatok, nagyon jól taníthatók, még a nagyon picik is. Ugyanúgy lehet nekik trükköket tanítani jutalomfalattal, mint egy kutyának, ez pedig a gazdiknak is sokkal élvezetesebb, mintha csak bent lenne egy kis kalitkában és csak nézegetni lehetne.

Fontos, hogy ne hagyjuk őket unatkozni, hiszen természetes élőhelyükön egésznap eleség után kutatnak ezek a madarak, így ha bezárjuk egy kalitkába és mindennap odatesszük elé az élelmet, akkor elveszik az élete célja. És ha unatkoznak, akkor különböző problémák is felléphetnek.

„Ilyen például a tolltépés, ami egy rendkívül gyakori probléma és sokszor nem is lehet megoldani, mert sajnos be van zárva, nincs kézhez szoktatva, nem tudja elfoglalni magát” – meséli Enikő.

Jó hír viszont, hogy játékokkal fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket, de persze ezzekkel kapcsolatban is oda kell figyelni néhány dologra. A fémek például különösen veszélyesek, hiszen mindent megcsócsálnak és lenyelhetik az apró darabokat, de akár egy köteles játék is elakadhat a beleikben. Ezért olyanokat, amiket szétszedhetnek, inkább ne tegyünk be.

Az eledelek szempontjából fontos, hogy óvatosan bánjunk az olajos magvakkal, mert attól nagyon el tudnak hízni és ez is számos problémát okozhat. A fajokra kitalált tápok mindig jók, illetve a gyümölcsök és zöldségek is, valamint a friss ivóvíz is nélkülözhetetlen.

A ketrecet rendszeresen tisztítani kell, az már egy jel, amikor látszik az ülőrudakon a piszok, vagy ha nagyon összegyűlik alul a kosz. Az ülőrudaknál egyébként fontos még, hogy természetes ágakból legyenek, mert így tudja tornáztatni a lábait a papagáj. Ha ugyanis egy azonos vastagságú rudat teszünk be, azon nem tudják koptatni a karmaikat sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)