Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha működik a színpadi kémia, leáll a pultnál a rendelés is

A jó hír, hogy Szombathelyen végre olyan zenét is találni, amelynek hallgatása közben lehet beszélgetni is. Csak most meg nem érdemes. Amikor egy estében ennyi ember, hangulat és ilyen magas szintű hangzás keveredik, az többet érdemel egy szónál. Mondjuk egy cikket…

Mágedli Maja és Koller László régóta tervezte a közös zenélést, és ez, a koncertet hallgatva, igazán remek ötletnek bizonyul. Sok dolguk van a Szimfónia kávézó pultosainak, az emberek csak jönnek és jönnek, isznak, beszélgetnek. Aztán elkezdődik a koncert, és a rendelés leáll. Maja azzal kezdi, ő nem a szavak embere a színpadon. Nem mintha szükség lenne rá ilyen zene mellett.

Mágedli Maja és Koller Laci
A zenélés öröme
Garai Antal Atom

Szigorúan véve feldolgozásokat játszanak, de amit csinálnak, nem érdemli meg, hogy csak egy korábban megírt szám variációjaként tekintsünk rá. Többen felkapják a fejüket az ismerős dallamokra (talán ez is lenne a cél), de a rengeteg beleszőtt saját ötlet és átírt rész új számmá avatja a régi slágereket. Sok dalt egyáltalán nem ismertem, így ezeknél tényleg csak a fantasztikus zenei egységre tudtam figyelni, amit ők alkotnak.

Maja azt is elmondja, hogy a névválasztás bonyolult procedúrája végül a rettenetesen kreatív Koller Laci és Mágedli Maja nevet eredményezte. Ebbe még érdemes lenne némi időt ölni, hátha eszükbe jut valami dögösebb. Ha két ember között így működik a színpadi kémia, pusztán két hang képes teljes egészet alkotni, akkor az a formáció megérdemel egy igazán ütős nevet.

Mágedli Maja és Koller Laci
A zenélés öröme
Garai Antal Atom

Az élőzenében fontos a szemkontaktus. Főleg egy duónál, ahol a két zenész erősíti vagy éppen (ebben a helyzetben abszolút pozitív jelentéssel bír) gyengíti, visszafogja egymást, ahogy azt a zene éppen megkívánja. Nos, ez sem hiányzott kettejük előadásából. Profik, akik nem csak szórakoztatnak, de szórakoznak is zenélés közben. Ha az ember először hallja, hogy a színpadon csak egy énekes és egy basszusgitáros lesz, talán húzza a száját, vagy csodálkozik. Nekik csak annyit, nem csodálkozni kell, hanem hallgatni és csodálni. A mi dolgunk ennyi, a nagyját ők végzik.

Például a hangszerkészítést. Koller László saját maga készíti a basszusgitárjait, és amelyiket itt használta (eszméletlen jól szólt amúgy), az egyik prototípusa volt. Vannak rajta apró hibák, évről évre formálódik, épp ez az oka, hogy nem hajlandó megválni tőle. Meg tudom érteni. Maja hangja és ez a gitár tökéletes páros. Aztán amikor már azt hisszük, nem lehet fokozni a hangulatot (nekem kicsit hiányzott ehhez a zenéhez a termet belengő dohányfüst, de azt hiszem, erről nem ők tehetnek…), kézbe kerül a földről a szemet gyönyörködtető nagybőgő. Innentől aztán nincs megállás. A közönség teljesen be lett hálózva, még órákig hallgatná a zenét.

Mágedli Maja és Koller Laci
A zenélés öröme
Garai Antal Atom

Sajnos, nem lehet tudni, mikor és hol találkozhatunk legközelebb a duóval, hiszen Maja most érettségizik (sok sikert neki), és Laci szerint Szombathelyen elég nehéz helyszínt találni az ilyen típusú zenéhez. Reménykedjünk benne, hogy mégis sikerül, és nemsokára újra élvezhetjük ezt a formációt, ami nem mindennapi, de minden napra jó választás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra