Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 100 középiskolás, 13 diáktársulattal színházazik Szombathelyen

Március 22-23-án diákszínjátszók fesztiváloznak és versengenek a város különböző játszóhelyein. Sűrű programjuk lesz, mutatjuk, hol lehet megnézni őket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozót idén Szombathelyen rendezik meg. 13 csoport jelentkezett, jönnek színjátszók Győrből, Celldömölkről, de egy határon túli csapat,Erdőszentgyörgyből is bemutatkozik. Szombathelyet két diáktársulat képviseli: a Reményik Suliszínház (Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola) és az Nagy Lajos Gimnázium színjátszói. A fellépő diákok létszáma 100 fölött lesz a kétnapos rendezvényen.

Illusztráció
Bonyhádi Zoltán
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A találkozó három helyszínen zajlik majd: az első napon (pénteken) a Weöres Sándor Színház stúdiószínpada lesz a játszóhely, szombaton az MMIK színpadán mutatják be a csoportok az előadásaikat, és egy előadás lesz az evangélikus templom közösségi termében. Az első napon 10 órakor kezdődik a program, másnap(szombaton) 9 órakor. Az előadások nyilvánosak, ingyenesek.

A találkozó elsődleges célja egymás produkcióinak megtekintése, a zsűrivel és a többi csoporttal történő szakmai beszélgetés, egyeztetés. ARANY, EZÜST, BRONZ minősítések, Emléklapok és Különdíjak kerülnek kiosztásra.

A rendezvény támogatója az ODE, helyi támogatói az Agora Szombathelyi Kulturális Központ a Mesebolt Bábszínház és a Weöres Sándor Színház. A rendezvény szervezésében, lebonyolításában a Nagy Lajos Gimnázium diákjai segítenek.

Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó részletes programja

PÉNTEK

10:00 - 10:30 Weöres -stúdió
Nem - Art - a - Name - Tábortűz
10:45 - 11:30 Weöres - stúdió
ARTicsókák - Gilgames
11:45 - 11:55 Weöres - stúdió
TeenSpirit - 21 gramm
12:00 - 13:00 MMIK - kisterem
szakmai beszélgetés
13:15 - 14:00 EBÉD
14:10 - 14:50 Weöres - stúdió
Nagy Arrabona - Mr. Sandman
15:15 - 15:45 Weöres - stúdió
Révai kezdők - Kérdeznél?
16:00 - 16:40 MMIK - kisterem
szakmai beszélgetés
17:00 - 17:35 Weöres - stúdió
Comment - Salem
17:55 - 18:40 Weöres - stúdió
Fúzió - Az öreghölgy látogatása
19:05 - 19:55 Weöres - stúdió
actcentus - Napraforgó
20:15 - 20:45 Weöres - stúdió
NLG Társulat - Pár - baj
21:00- 22:30 Weöres - stúdió
szakmai beszélgetés

Az előadásokról (Péntek, helyszín a Weöres Sándor Színház Stúdiója)

1. Nem - Art - a - Name Tábortűz
Tartalom: Milyen történetek röppenhetnek fel a gyerekek közt, ha a szülők elmentek bulizni? Mi történik, ha valaki magára ismer egy történetben? Ki a jó és ki a rossz gyerek? Ehhez hasonló kérdések merültek fel miközben csokorba szerveztünk néhányat az északi mitológia sagáiból, legendáiból. Hogy mi jött ki belőle, azt nemsokára megtudjátok. ( 35-40 perc)

2. ARTicsókák : Gilgames ( mozgásszínház)

3. TeenSpirit 21 gramm
Tartalom: A darab azt a kérdéskört boncolgatja, hogy manapság mennyi merszünk és lehetőségünk van arra, hogy a valódi énüket láttassuk a külvilággal.

4. Nagy Arrabona Mr. Sandman
Tartalom: E.T.A. Hoffmann – Homokember

5. Révai kezdők Kérdeznél?
Tartalom: Szerkesztett műsor. A csoport idén szeptemberben alakult. A nagy lètszàm előnyeit a magunk malmàra hajtva, igyekeztünk összeràzódni. Improvizàciók, jàtèkok és szövegrèszletek mentèn alakult ki az előadàs. Idei célunk a tapasztalat szerzès, színjàtszó fesztivàl lègkörènek àtélèse.

6. Comment Salem
Arthur Miller és a Comment csapat

7. Fúzió Az öreghölgy látogatása
Friedrich Dürrenmatt

8. actcentus Napraforgó
Pass Andrea darabja alapján

9. NLG Társulat: Pár-baj
Tartalom: 16 diák 16 szerepben, illetve ugyanabban a szerepben 16 diák. Dragomán György A fehér király c. regényének négy története alapján játék a hatalomról, a hatalmi játszmákról egy gyerek szemével.


SZOMBAT

09:00 - 09:40 Evangélikus Templom Közösségi Terem
Reményik Suliszínház - Semmi drámai
09:45 - 10:05 MMIK - terem
szakmai beszélgetés
10:15 - 11:00 MMIK - Nagyterem
ECK - Soltis - Mielőtt meghaltál
11:10 - 11:30 MMIK - terem
szakmai beszélgetés
11:40 - 12:10 MMIK – Nagyterem
Saját válasz - Egyedül
12:50 - 13:50 MMIK - Nagyterem
Bodor Péter Színkör / Gyújtogatók - Djata (ejtsd-: Dzsátá)
13:50 - 14:50 EBÉD / zsűri döntés
15:00 - 15:30 MMIK - Nagyterem
Eredmény hirdetés
15:30 - 16:00
szakmai beszélgetés

Az előadásokról (szombat, MMIK Színházterem és az Evangélikus Templom Közösségi Terme)

10. Reményik Suliszínház Semmi drámai Evangélikus Templom Közösségi Terme /Körmendi út 1./
Írta a csoport. (kortárs szerzők szövegeinek felhasználásával). Helyzetek, amelyek bizonyára minden kamasszal megtörténnek. Igazi és kreált gondok, kínos szituk. Megbántódások és oldódások. A kortárs szerzők műveiből és a csoport saját élményei alapján készült szövegekből születő előadás a bántás és a szeretés kettősségét firtatja.

11. ECK - Soltis Mielőtt meghaltál (nagyterem)
Elise Wilk A Zöld Macska című drámája alapján
A darab szereplői 16 és 19 év közötti fiatalok. A cselekmény napjainkban történik, helyszíne egy kisváros lakótelepe. A lakótelepen sok-sok négyemeletes tömbház, amelyen málladozik már a festék, néhány vegyesbolt, egy játszótér. A táj fölé lidércként tornyosul egy vegyi kombinát romhalmaza. Késő éjjel, miután minden ablak elsötétül, csak a közeli diszkó zöld lézerfényét látni, ami lassan végighömpölyög a város felett. Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk!

12. Saját válasz: Egyedül (nagyterem)
Csehov Sirály című dràmáját alapul véve, a drogozás témájával, és ehhez kapcsolódóan két filmmel kiegészítve (Rekviem egy álomért, Trainspotting) alkottuk meg előadásunkat. A négy művészt emeltük ki a drámából, és próbáltunk hasonlóságot találni a karakterek és köztünk, mint magánemberek között. Köszönjük a próba helyszínt a győri Generációk Házának. Köszönjük azoknak akik támogattak. Jó szórakozást!

13. Bodor Péter Színkör / Gyújtogatók Djata (ejtsd-: Dzsátá) nagyterem
A csoport középiskolásokból áll, többen már évek óta tagjai a színjátszó körnek. Bár más-más város iskoláiba járnak, mégis igyekeznek az iskolai program mellett az erdőszentgyörgyi színjátszó körben is helyt állni. Több éve vesznek részt a kőrispataki nyári színjátszó táborban.2018 nyarán szakmai vezetőjük Móczár Bence volt, a kaposvári színművészeti egyetem hallgatója. Az ő irányításával alapozták meg a darabot, amely Dragomán György A fehér király című regénye alapján készült. A szövegkönyvet Móczár Bence írta a csoport számára. Az ajánlásában olvashatjuk: „Mindenkinek, akinek így vagy úgy hiányzik az apukája”. Valójában egy kisfiú szemszögéből láttatja a romániai kommunista diktatúra lélekölő világát, hangulatát. A rendező szerint ez nem kísérlet egy regény adaptálására, nem dráma, hanem egy szövegkönyv, amelyben a jelenetek montázsszerűen követik egymást, miközben egymást erősítve sugallják a 1990-es évek előtti romániai valóság reménytelen hangulatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés