Áder János húga is tudhatott a bicskei gyermekotthonban zajló szexuális bántalmazásokról

Később mégis kitüntették az igazgatót. Csókay szerint jól tudott bánni a gyerekekkel.

Nyilatkozott a Népszavának Csókay László, akinek a bicskei gyermekotthon két nevelője már 2011-ben bejelentette a szexuális erőszakot. Ő volt akkor a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője.

Azt mondta a lapnak, azonnal fegyelmi eljárást indítottak. Néhány nap múlva pedig megtették a rendőrségi feljelentést. A rendőrség kilenc hónapon keresztül nyomozott és vizsgálódott az ügyben. Annak a vizsgálatnak az eredménye volt az, hogy nem állapították meg bűncselekmény elkövetését. Ezzel zárult a nyomozás 2012 nyarán. Az akkori munkajogi szabályoknak megfelelően a nyomozás idejére felfüggesztették a fegyelmi eljárást.

Hozzátette, ők azért nem vizsgálódtak aztán tovább, mert úgy gondolták, hogy a rendőrségnek sokkal több és hatékonyabb eszköze van az igazság kiderítésére, mint adott esetben a fenntartónak.

Csókay László nem tudott arról, hogy V. János korábbi munkahelyéről azért volt kénytelen távozni, mert egy anya panaszt tett amiatt, hogy szexuálisan zaklatta a gyerekét. Hangsúlyozta, a rendőrségi vizsgálat után felhívta a figyelmét arra, hogya későbbiekben a gyerekekkel való kapcsolattartás során különösen ügyeljen a gyerekek személyes testi határainak tiszteletben tartására.

A lapnak azt mondta, mindenről tájékoztatta közvetlen főnökét, Pölöskei Gábornét, akinek a bátyja, Áder János 2016-ban államfőként jóváhagyta a később pedofília miatt elítélt igazgató állami kitüntetését, illetve Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettest.

Az igazgatót 2015-ben Bárczy István díjjal tüntette ki a fővárosi önkormányzat.

A 2013-as fenntartóváltás után a fővárosnak gyakorlatilag semmi köze nem volt ezekhez az intézményekhez. Csókay szerint így a javaslat kívülről kellett, hogy érkezzen.

Csókay arra a kérdésre, mennyire számít jó gyermekvédelmi szakembernek, aki csaknem két évtizeden át szexuálisan zaklatja a rábízott gyerekeket, azt válaszolta, hogy külön kell választani a dolgokat.

„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt" - mondta Csókay, aki nyugdíjasként a Sapienta Szerzetesi Hittudományi Főiskolán oktat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet