23 éves lett a szombathelyi Smile Nyelviskola, amelynek a világ minden pontjáról vannak tanítványai

Saját online oktatási rendszerének köszönhetően a nyelviskola hamarosan 24 órás nyitva tartással várja a tanulókat.

Kicsit több mint 23 évvel ezelőtt Nagy Marianna egy hagyományos módszerekkel működő nyelviskolába járt már felnőtt fejjel. Munka és család mellett elkerülhetetlenek voltak a hiányzások, nehezen vette fel a ritmust a többiekkel, és nehezen szakított időt a tanulásra.

Látva a poroszos rendszer hibáit, gondolt egy nagyot és elhatározta, nyelviskolát alapít, olyat, amilyen még nem volt az országban: ahová ő maga is szívesen járna, ahová akkor mennek a tanulók, amikor akarnak, nincs házi feladat és mindenki a saját tempójában tud haladni.

23 éves a Smile Nyelviskola
Nagy Marianna 23 évvel ezelőtt mert nagyot álmodni. Kattintson a további képekért!
Smile Nyelviskola

„Ez lett az a három alappillér, amire felépítettem a Smile-t! December 10-én leszünk 23 évesek” – mondta büszkén az ügyvezető.

A magántanár és a hagyományos csoportos oktatás elemeit ötvözte, mindkettőből kivette, ami jó.

Nem kisebb célt tűzött ki Marianna, mint széttörni a régi, rossz beidegződéseket. Ahhoz, hogy kidolgozza a kötetlen időbeosztású tanfolyami rendszert, a világ minden tájáról kért szakértői segítséget. Gyorsan, de nagyon tudatosan fejlődtek az elmúlt években. A Smile módszere iránt már a 2000-es években nagy érdeklődés mutatkozott , 15 magyarországi városba mint franchise programot elvitték magát a módszert, illetve külföldön Németországba és Ausztriába adtak tovább a know-how-t.

Az angol mellett már a német és a spanyol nyelvet is választhatják a tanulók. Sőt, a nagy érdeklődés miatt, növelni kell a kapacitásaikat: német nyelvtanárokat és oktatásszervezőket keresnek.

A koronavírus-járvány arra sarkallta őket, hogy kidolgozzák online nyelvoktató rendszerüket a Face2Face-t, és gyakorlatilag három nap alatt álltak át online oktatásra. Azért tudtak ilyen gyorsan váltani, mert gyakorlatilag mindent, ami a fizikai térben megvalósult az elmúlt 20 évben, azt egy az egyben át tudták emelni az online térbe.

23 éves a Smile Nyelviskola
Az online oktatórendszernek köszönhetően a világ minden tájáról vannak diákjaik. Kattintson a további képekért!
Smile Nyelviskola

„A weben ugyanúgy megvalósul a kötetlen időbeosztás, az egyéni haladás, jelen van a tanár hétköznap és hétvégén egész nap, bármikor lehet vele "négyszemközt" is konzultálni. Minden egész órába be tud csatlakozni a tanuló, ott folytathatja, ahol előző alkalommal abbahagyta. A gyakorlati órák is meg tudnak valósulni az online térben” - sorolta az ügyvezető.

Sőt, akár óráról órára is lehet keverni a fizikai jelenlétet az online tanulással. A Face2Face-nek köszönhetően mostanra már a világ minden tájáról vannak diákjai a Smile Nyelviskolának: Tokiótól egészen Los Angelesig.

Ők legtöbbször magyarok, már kiköltöztek, viszont felismerték, hogy jobb nyelvtudásra van szükségük.

Általában 13 éves kortól fogadnak tanulókat, a legidősebb diákjuk 79 éves. Sok nyugdíjas is jár a Smile-ba, és mivel átlátható a rendszer, és sok segítséget kapnak, így az online térben is nagyon jól eligazodnak. Sok a felnőtt, akik külföldön akarnak munkát vállalni, vagy akár itthon szeretnének jobb pozícióba kerülni, de egyetemisták is választják a Smile-t.

23 éves a Smile Nyelviskola
Smile, a tök jó hely. Kattintson a további képekért!
Smile Nyelviskola

Amikor a jövőről és a tervekről kérdeztem Mariannát, rögtön felcsillant a szeme: „Mivel nagyon sok ember keresi meg az iskolát, sokféle élethelyzettel találkozunk, több tengerentúlon élő tanulónk van, és szeretnénk a jövőben megvalósítani a 24 órás nyitva tartást. Tananyagainkat is folyamatosan fejlesztjük. Nagy érdeklődés mutatkozik az orosz és az olasz nyelv iránt, ezért a nyelvek terén is szeretnénk bővülni.”

Hogyan ünnepel a Smile?

December 8-án tartják a nyelviskola szülinapi partiját: tortával, elismerések átadásával, vendégelőadóval: Vámos Nóra érkezik. Nóra az első magyar nő, aki átszelte a világ legnagyobb szigetét, Grönlandot, párjával.

„Egyébként is vannak rendezvényeink az online térben kéthavonta. A világ bármelyik pontjáról be lehet csatlakozni, kvízpartikat, sulibulikat tartunk. Itt Szombathelyen minden évben részt veszünk a Sárkányhajó fesztiválon is. Fontos az összetartás, ahogy a jótékonykodás is. Szeretünk jó ügyek mellé állni” - emelte ki Marianna.

Partnerei a “#nemluxustáska” mozgalomnak, idén a Cipősdoboz akcióhoz is csatlakoztak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal 76 városban gyűjtenek. Tavaly egy nehéz sorsú, ötgyermekes családot segítettek, előtte egy kórházat.

„Sokféle ember jár hozzánk, sokakat meg tudunk szólítani, nagy közösségünk van, fontosnak tartom, hogy a rászoruló emberek mellé is odaálljunk” – zárta beszélgetésünket a nyelviskola alapító-ügyvezetője.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)