Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Agora-tavasz: idén fesztiváli jelző nélkül

Pénz hiányában Szombathely nem rendez Tavaszi Fesztivált, a kulturális kivirágzás azonban így sem marad el, hiszen lesz mire kimozdulnunk: jön a Csík Zenekar és a Belga is. - Helyzetjelentés az Agora mai sajtótájékoztatójáról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért nem tavaszi fesztiválozhatunk?

Hogy a legvégével kezdjük, az idén – derült ki az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ ma déli sajtótájékoztatóján - nem rendeznek Tavaszi Fesztivált. Ahogy Grünwald Stefánia, a kulturális komplexum vezetője lapunk kérdésére elmondta, a Tavaszi Fesztiválra a fenntartó önkormányzattól már tavaly és tavalyelőtt sem kaptak külön támogatást, ennek ellenére úgy tudták összeállítani a programsorozatot, hogy a kulturális intézmények saját költségvetésükből áldoztak rá, és kiemelt programjaikat

beadták a közösbe

. Idén azonban ez a gyakorlat már nem működhetett, hiszen a Tavaszi Fesztivál budapesti főszervezői olyan kritériumokat szabtak a vidéki helyszíneknek is, amelyet az AGORA nem tudott teljesíteni. Például kötelezően meg kellett volna vásárolniuk olyan – kétségtelenül nívós – programokat, amelyek ára egyenként annyi lett volna, mint az egész Agora nyár költségvetése.

Sikerrel futnak az Agora–óra foglalkozásai

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Fesztivál hiányában sem kell lemondanunk Szombathelyen a tavaszi kulturális zsongásról. A sajtótájékoztató meghirdetett tematikájából kiderült, február végén és márciusban is számos nívós program vár ránk.

Elsőként beszámoltak arról, hogy az „Agora-óra” néven futó (35 millió forintos) projektjük a félidejéhez érkezett – és nagy sikerrel fut. Ennek keretében többek között rendhagyó irodalomórákat, kézművességet, médiaismereti foglalkozásokat, fotószakkört, kortárs zenepedagógiai órákat szerveztek, ahol például könnyűzenei együttesek tagjaival is beszélgethetnek a gyerekek. A tizenkét szombathelyi közintézménnyel közösen tartott foglakozásokat tavaly októberben indították útjára, az első félévben tizenhétszer két órát szerveztek. A tematika a következő fél évben is ugyanaz marad, csak emelt szinten folytatódnak az órák.

A Néprajzi hetek című rendezvénysorozat programjára is felhívták a figyelmünket, amely február 25-től egy hónapon át a Gyermekek Házában fut majd, a Savaria Múzeummal közös szervezésben. A programban: köleskása cipó sütés és csuhé- vagy gyékényállatkák készítése; krumplis pogácsa sütés és vesszőjáték készítése; lángos sütés és kötélverés; nemezmadárka készítés szerepelnek.

Csík, Bëlga és a többiek

Eztán video bejátszásokkal, élő bejelentkezésekkel színesítve ízelítőt is kaphattunk abból, a tavaszi szezonban milyen zenei programokat láthatunk Szombathelyen.

Március 13-án (vasárnap 20 órától) a Savaria Filmszínházban Orosz Zoltán harmonikás, a magyar zenei élet legendás alakja, Zorán koncertjeinek állandó kísérője lép fel. Olyan zenei kiválóságokkal muzsikál majd együtt, mint a gitárvirtuóz Sipeki Zoltán, a kitüntetett basszusgitáros Lattmann Béla, és a Kossuth-díjas ütőhangszeres Horváth Kornél.

Március 18-án (péntek 20 órától) az MSH színpadán a 23 éve működő, Prima Primissima díjas Csík Zenekar koncertezik.

Március 24-án (csütörtök 19.30 órától) a Savaria Filmszínházban a 25 éves Magyar Jazz Quartet (Szakcsi Lakatos Béla zongora, Csepregi Gyula szaxofon, Vasvári Pál basszusgitár, Kőszegi Imre dob) lép fel. Az 1986-ban alakult MJQ a három alapító taggal és a 2010 decemberében csatlakozott Kőszegi Imrével idén jubileumi koncertturnéra indul. A koncerteken elhangzó repertoár a négy jazz-legenda legsikeresebb szerzeményeiből áll össze.

Március 26-án (szombat 21 órakor) pedig a nemzeti hip-hop kedvelők nagy örömére a magyar zenei paletta meghökkentő színfoltja, a Bëlga zenekar szórakoztat..

Az Agora-tavasz részleteiről tájékozódjon tovább a programajánlónkban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés