Világméretű dízelhiány jöhet

Könnyen előfordulhat, hogy hiánycikk lesz a széles körben elterjedt üzemanyagból.

A világ üzemanyaggyárai képtelenek lépést tartani a dízelüzemanyagok iránti kereslettel, az iparban és a közlekedésben is felhasznált üzemanyag hiánya pedig komoly gazdasági problémákhoz vezethet írja a Portfolio a Bloomberg elemzésére hivatkozva.

Mint írták, a helyzetet tetézi az, hogy a dízel ára az elmúlt időszakban a többi cseppfolyós üzemanyaghoz képest is nagy mértékben emelkedett: az Egyesült Államokban csütörtökön az év ezen szakaszához képest például rekord is született: egy hordó dízel ára elérte a 140 dollárt.

A történetet pedig lehet még tetézni: Oroszország és Szaúd-Arábia, az OPEC két vezető hatalma jelentősen visszafogta a dízelüzemanyag gyártását, szeptember 5-én pedig azt is bejelentették, hogy ez az év végéig biztosan így is marad. Mindemellett a nyári hőség miatt a legtöbb finomító egyébként is csökkentett kapacitáson üzemelt az elmúlt időszakban.

A lap azt írja, valamelyest árnyalja az elsőre elég sanyarú képet az, hogy a dízel iránti kereslet az elmúlt időszakban szerencsére nem ugrott meg annyira, mint például a gázolaj, vagy a kerozin iránti igény.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek