A buszmegállóban hagyta újszülött gyermekét, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték

Az eset még 2021 októberében történt.

Kiskorú veszélyeztetése miatt mondta ki bűnösnek és egy év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztést szabott ki kedden a Pécsi Ítélőtábla arra a nőre, aki egy fonyódi buszmegállóban magára hagyta újszülöttjét 2021 októberében.

A táblabíróság MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 37 éves, kiskorú gyermekét egyedül nevelő vádlott már több éve rendezett körülmények között élt Ausztriában, amikor megismerkedett egy zalai férfival, akitől 2021-ben teherbe esett, de a külvilágtól állapotát eltitkolta, orvoshoz nem járt.

A babát október 10-én egy balatoni nyaralóban, egyedül szülte meg, az újszülöttet megmosdatta, betakarta egy törölközőbe, majd - továbbra sem szólva senkinek - autóba ült vele. Némi bolyongás után a gyermeket a fonyódi ügyészség épülete előtti - fedett, három oldalról védett - buszmegálló padján magára hagyta és Ausztriába utazott.

Nem sokkal később kutyasétáltatók lettek figyelmesek a síró csecsemőre, akiről később a kiérkező mentők megállapították, hogy a körülmények és a nyolc fokos, hűvös időjárás ellenére is teljesen egészséges.

A vádlott - miután tudomására jutott, hogy keresi a rendőrség - jelentkezett és részletes vallomást tett.

Mint kiderült, a nő állapotjellegű személyiségzavarban szenved, amely cselekménye elkövetésekor is megállapítható volt, ezen felül a fizikai és érzelmi stressz hatására beszűkült tudati állapotba került. Utóbbi ugyan nem tette képtelenné, nem korlátozta őt abban, hogy cselekménye társadalomra veszélyességének következményeit felismerje, s ennek megfelelően cselekedjen, de megnehezítette gondolkodását, illetve a mérlegelési képességét - jelezték a közleményben.

Az ügyészség emberölés kísérlete miatt benyújtott vádemelése folytán első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék kiskorú veszélyeztetése miatt egy év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte az anyát.

A Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta.

Az ítélet jogerős.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló