A digitális rádiózásé a jövő?

Legalábbis Európa legnagyobb részén. Szerencsére térségünkben is lehet digitális rádiós adásokat hallgatni.

Magyarországon az utóbbi 10 évben jelentősen leszűkült a rádiós piac. Ez több tényezőnek is köszönhető, legyen szó a politikai befolyásról, vagy akár a streaming szolgáltatások térnyeréséről.

Szerencsére nekünk itt a határ közvetlen közelében megvan az az előnyünk, hogy a magyar rádiók mellett az osztrák rádiós kínálatot is hallgathatjuk. Sopronban és Szombathelyen így összesen LEGALÁBB 16 olyan rádió van, ami szinte a város egész területén kiváló minőségben fogható. És ez csak az analóg.

Pont a minap olvastam, hogy Párizs a héten arra ébredt, hogy hirtelen 70 új rádió jelent meg a városban. Ilyesmire azért mi nem számíthatunk, a helyzet ugyanakkor nem reménytelen.

Ausztriában ugyanis az utóbbi években elindult, és jelentősen ki is bővült a digitális, DAB+ rádiós kínálat. Ennek egyébként a földi digitális televízióhoz hasonlóan az a lényege, hogy egyetlen frekvencián kerül kisugárzásra egy csomag, amely akár 15 rádiót is tartalmazhat. Magyarországon a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság tavaly kapcsolta le a kísérleti DAB+ sugárzást, mert elmondásuk szerint se hallgatói, se műsorszolgáltatói oldalról nem mutatkozott érdelődés iránta.

enyugat.hu

Szlovéniában, Ausztriában viszont már üzemszerűen működik a szolgáltatás rengeteg tartalommal, jó kínálat van Szlovákiában és Horvátországban is, de igazából Magyarország összes szomszédos országában működik digitális rádiós sugárzás. Szlovákiában és Szlovéniában ráadásul magyar nyelvű rádió is működik DAB+ sugárzásban, így előállt az a különleges helyzet, hogy a szomszédos országokból lehet magyar nyelvű rádiót fogni digitális sugárzásban, Magyarországról viszont nem.

A digitális rádiós vételhez ugyanakkor új rádiókészülékre van szükség, melyen szerepel a DAB+ logó. Mivel Sopronban és Szombathelyen sincsen adó, ezért az autós vétel egyelőre még elég nehézkes. Otthoni hallgatásra viszont már bármelyik város Fő terén is lehetőség van, magasabb helyeken pedig akár még nagyobb kínálat is elérhető.

Optimális esetben és optimális helyen Sopronban 39, Szombathelyen pedig akár 33 digitális rádió is hallgatható, ezek többségének vételére pedig hagyományos analóg sugárzásban nem lenne lehetőség a térségben.

Egy ilyen rádiókészüléket tehát mindenképp érdemes beszerezni, manapság pedig ezeknek az ára sokkal alacsonyabb, mint pár éve: akciósan akár már 10€ környékén lehet rádiót találni, bár ennek megvásárlását azért még én sem javaslom, érdemesebb egyel drágább árkategóriában szétnézni. Ehhez képest az internetrádiók 40€ környékéről indulnak, de persze az internetes rádiózás mellett lehet egy érv, hogy az bizony mindenki zsebében ott lapul, egy okostelefon képében.

enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Tech