A Dorian hurrikán el fogja érni Európát is

Szeptember 10-én (5 nap alatt) eléri Izland, illetve a Brit-szigetek térségét - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ugyanakkor aggodalomra még sincs ok, mert teljesen "normális" a Dorian hurrikán várható pályája. Ami az OMSZ szerint úgy néz ki, hogy szeptember 5-én délelőtt (magyar idő szerint) a hurrikán Dél-Karolina állam partjainál örvénylik, és lassan folytatja útját tovább északkeleti irányba, végig az USA atlanti partvidékén. Kanada partjaihoz közeledve azonban karaktere egyre inkább egy mérsékelt övi ciklonéra hasonlít majd, és határozottabb keleties mozgásba lendül. Az Atlanti-óceán északi vizei felett – "kihasználva" az ottani gyors nyugatias áramlást – rövid idő alatt átvonul, és szeptember 10-én (5 nap alatt) eléri Izland, illetve a Brit-szigetek térségét.

És itt jön a lényeg: addigra már egy tipikus mérsékelt övi légörvény lesz belőle, azaz meleg- és hidegfrontja jól elkülöníthetővé válik - jelezte az OMSZ.

Hatása tehát Európában ugyanolyan lesz, mint a többi, a térségünkben keletkezett légörvényé: csapadékos, szeles időt okoz főként a kontinens északnyugati részén, de valószínűleg a Kárpát-medencébe is változékony, szeles időt hoz majd.

National Hurricane Center
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás