A „Felszabadulási” emlékmű lépcsője lassan műemlékké omlik

Két éve a szombathelyi kétfarkúak már poénkodtak vele, de annak se volt eredménye.

2018 őszén a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szombathelyi csapata vicces kis táblácskákkal díszítette ki a város legleharcoltabb lépcsőit. Ezek közé tartozott Szombathely egyik szimbolikus építményéhez, az emlékműhöz vezető lépcső is. A témáról évekkel ezelőtt mi is írtunk.

Kovács Dávid

Most pedig ismét elővesszük a témát, mivel az egyébként nagyon romantikus lépcső egyre rosszabb állapotba kerül, lassan balesetveszélyessé válik.

Visszatérve a táblákhoz, Pavelkovits Petra két év távlatából úgy látja, hogy az akkori akció sikeres volt, mert azóta a kiszemelt lépcsők közül a legtöbbet felújította az önkormányzat. Az emlékmű lépcsőjéhez azonban még mindig nem nyúlt senki.

Nekiálltunk hát nyomozni, mi az oka annak, a lépcsővel ennyire nem foglalkozik senki. Elsőként a körzet képviselőjét, Kecskés Lászlót (Fidesz) kerestük meg.

Szerinte a fő probléma az, hogy a város útfelújításai és a közterek rendbetétele közel 30 éves lemaradásban van, és ebben a mindenkori városvezetésnek komoly szerepe van.

A témáról beszélgetve Kecskés László elmondta; azt sem tartja kizártnak, hogyha elmúlik a járvány miatti közvetlen veszély, kezdeményezi a közgyűlésben az említett lépcső felújítását. Ám nem lát rá sok esélyt, hogy a közeljövőben ez meg is történjen.

Emlékmű lépcső (2020.04.24.)
Kiss Tamás

Igaz, az önkormányzatnak valamivel több, mint egymilliárd forintja van félre téve útfelújításokra, de a képviselő szerint ezt az összeget most fontosabb lenne külvárosi felújításokra költeni.

Tovább mentünk, és megkérdeztük Horváth Somát, a város üzemeltetésért felelős alpolgármesterét. Elmondta, hogy fél éve vezetik a várost, s azóta sok ilyen, régóta megoldásra váró üggyel keresik meg. De egyelőre ő sem tud mit mondani a lépcsőről, ám haladnak szépen sorban, előbb-utóbb ide is elérnek.

Emlékmű lépcső (2020.04.24.)
Kiss Tamás

Én magam már azon is elgondolkodtam, hogy a lépcső talán akkor járna a legjobban, ha felújítás helyett műemlékké nyilvánítanák. A maga lepusztultságával olyan kalandos és vadregényes benyomást kelt, hogy már csak egy „Saját felelősségre” tábla hiányzik – de ezúttal nem poénból – és kész az új turista útvonal.

Ha pedig még tovább romlik az állapota, építeni kell mellé egy lépcsőt, melyről biztos távolból lehet majd megcsodálni Szombathely Tolkien-típusú lépcsőit.

A turisztikai katalógusba való fotógaléria legalábbis már elkészült.

Emlékmű lépcső (2020.04.24.)
Kiss Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely