A Fidesz egy hét alatt százezernél több szavazót vesztett

A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás.

A Fidesz táborát megrengette a bicskei pedofilügyhöz kapcsolódó kegyelmi botrány. A Nézőpont Intézet adatai szerint a lakosság több mint 80 százaléka értesült az ügyről, azt pedig 70 százalék gondolja, hogy a Novák Katalin adta kegyelem rossz döntés volt. Mindez megmutatkozott a pártok népszerűségében is.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A Publicus Intézet nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13-a és 20-a között, írja a Népszava. Akkor, amikor Novák már lemondott a köztársasági elnöki címről, Varga Judit pedig mandátumáról.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti – mondta Pulai András, az intézet vezetője. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy senki sem tudott profitálni a Fidesz népszerűségvesztéséből.

A 2022-es parlamenti választás óta többször előfordult, hogy számottevően csökkent a Fidesz népszerűsége. Hasonló következett be akkor, amikor a kormány felszámolta a katázást és részlegesen megszüntette a rezsicsökkentést, vagy például akkor, amikor csúcson járt az infláció.

Az ellenzéknek ezekben az esetekben minimálisan sikerült profitálnia a helyzetből, a Fidesz aztán szép lassan visszaszerezte a bizonytalanok közé vándorolt szavazóinak egy részét.

A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás – tette hozzá Pulai András.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek