Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bíróság elé kell állnia a szombathelyi főiskola volt rektorának

A vád szerint 25 milliós kárt okoztak az A-klub bérbeadásával.

Tavaly februárban írtuk Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a szombathelyi egyetemi klub bérbeadása miatt 2017. February 20. 08:32 , hogy hűtlen kezelés alapos gyanújával indult nyomozás a szombathelyi egyetemi klub bérbeadása miatt. A gyanú szerint az egyetem nevetségesen alacsony bérleti díjat kért a helyiségért, az még a hely rezsiköltségeit is alig fedezte.

Két ember ellen emeltek vádat

Az ügyben a Zala megyei rendőr-főkapitányság nyomozott, megkérdeztük őket, hogy áll az ügy. Megtudtuk tőlük, hogy az ügyet vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek. Ennek nyomán tavaly év végén a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség két ember ellen vádat is emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

Így már a bíróság előtt van az ügy. A Szombathelyi Törvényszéktől megtudtuk a részleteket is.

A pinceablakok mögött a klub
Nyugat.hu

A Berzsenyi Dániel Főiskola A-épületében lévő klubot (A-klub) 2006-ig nyilvános pályázat és versenytárgyalást követően adták ki bérbe. Az utolsó ilyen szerződés 2006. augusztus 31-én járt le. A főiskola nem hosszabbította meg a lejárt szerződést, pályázatot sem írt ki. Pedig több jelentkező volt a klub bérlésére.

2007 novemberében a főiskola akkori rektora, aki később, a soproni egyetemhez való 2008-as csatlakozás után a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese lett, pályáztatás és versenytárgyalás nélkül szerződést kötött egy kft-vel a klub üzemeltetésére. A vádirat szerint ezzel a szenátus jogkörét is magához vonta, amivel megsértette a szervezeti szabályzatot.

A szerződést a főiskola akkori gazdasági igazgatósa is ellenjegyezte.

Nem törődtek a főiskola érdekeivel

Az ügyészség szerint a két vádlott a nyilvános versenytárgyalás és pályázat hiányában a lehetőségét sem teremtették meg piaci viszonyoknak megfelelő bérleti díj kialakítására. A beérkezett ajánlatok igazolják, hogy a főiskola számára sokkal kedvezőbb szerződést is köthettek volna.

A volt rektor ráadásul 2008-ban, amikor a főiskola már Savaria Egyetemi Központ lett, a már meglévő szerződést módosította, mégpedig úgy, hogy az az egyetem számára még előnytelenebb feltételeket határozott meg. Azt a módosítást az akkori gazdasági igazgató már nem adta a nevét, nem írta alá az új szerződést.

A vádirat szerint a két vádlott megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, mivel a szerződésben meghatározott bérleti díj az egyes hónapokban többnyire mindössze a klubhelyiség közüzemi költségeire nyújtott fedezetet, és nem felelt meg a valós piaci viszonyoknak.

A két vádlott összesen mintegy 25,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott a főiskolának és a SEK-nek.

A bíróság tájékoztatása nem tartalmaz neveket, de

2007-ben a főiskola rektora, 2008-tól a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese Gadányi Károly volt.

A bíróság az ügyet 2018. szeptember 25-re tűzte ki.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra