Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bíróság elé kell állnia a szombathelyi főiskola volt rektorának

A vád szerint 25 milliós kárt okoztak az A-klub bérbeadásával.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly februárban írtuk Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a szombathelyi egyetemi klub bérbeadása miatt 2017. February 20. 08:32 , hogy hűtlen kezelés alapos gyanújával indult nyomozás a szombathelyi egyetemi klub bérbeadása miatt. A gyanú szerint az egyetem nevetségesen alacsony bérleti díjat kért a helyiségért, az még a hely rezsiköltségeit is alig fedezte.

Két ember ellen emeltek vádat

Az ügyben a Zala megyei rendőr-főkapitányság nyomozott, megkérdeztük őket, hogy áll az ügy. Megtudtuk tőlük, hogy az ügyet vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek. Ennek nyomán tavaly év végén a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség két ember ellen vádat is emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

Így már a bíróság előtt van az ügy. A Szombathelyi Törvényszéktől megtudtuk a részleteket is.

A pinceablakok mögött a klub
Nyugat.hu

A Berzsenyi Dániel Főiskola A-épületében lévő klubot (A-klub) 2006-ig nyilvános pályázat és versenytárgyalást követően adták ki bérbe. Az utolsó ilyen szerződés 2006. augusztus 31-én járt le. A főiskola nem hosszabbította meg a lejárt szerződést, pályázatot sem írt ki. Pedig több jelentkező volt a klub bérlésére.

2007 novemberében a főiskola akkori rektora, aki később, a soproni egyetemhez való 2008-as csatlakozás után a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese lett, pályáztatás és versenytárgyalás nélkül szerződést kötött egy kft-vel a klub üzemeltetésére. A vádirat szerint ezzel a szenátus jogkörét is magához vonta, amivel megsértette a szervezeti szabályzatot.

A szerződést a főiskola akkori gazdasági igazgatósa is ellenjegyezte.

Nem törődtek a főiskola érdekeivel

Az ügyészség szerint a két vádlott a nyilvános versenytárgyalás és pályázat hiányában a lehetőségét sem teremtették meg piaci viszonyoknak megfelelő bérleti díj kialakítására. A beérkezett ajánlatok igazolják, hogy a főiskola számára sokkal kedvezőbb szerződést is köthettek volna.

A volt rektor ráadásul 2008-ban, amikor a főiskola már Savaria Egyetemi Központ lett, a már meglévő szerződést módosította, mégpedig úgy, hogy az az egyetem számára még előnytelenebb feltételeket határozott meg. Azt a módosítást az akkori gazdasági igazgató már nem adta a nevét, nem írta alá az új szerződést.

A vádirat szerint a két vádlott megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, mivel a szerződésben meghatározott bérleti díj az egyes hónapokban többnyire mindössze a klubhelyiség közüzemi költségeire nyújtott fedezetet, és nem felelt meg a valós piaci viszonyoknak.

A két vádlott összesen mintegy 25,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott a főiskolának és a SEK-nek.

A bíróság tájékoztatása nem tartalmaz neveket, de

2007-ben a főiskola rektora, 2008-tól a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese Gadányi Károly volt.

A bíróság az ügyet 2018. szeptember 25-re tűzte ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra