Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány hosszú távon akarja megfojtani az önkormányzatokat

2024-ig számolnak az elvonásokkal.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Péntek este felkerült a parlament honlapjára a 2021-es költségvetés újabb fontos dokumentuma, a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése – vette észre a Portfolio . Sok önkormányzat már korábban is hevesen tiltakozott az ellen, hogy a kormány a 2021-es költségvetésben is magához vonja a gépjárműadó teljes összegét, amelynek eddig az önkormányzatokat megillető részét (az adó 40 százalékát tarthatták meg a települések) április elején a járványügyi védekezésre hivatkozva vették. Ugyancsak hátrányosan érinti az önkormányzatokat, hogy a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett befizetéseiket a négyszeresére növelte a kormány 2021-re.

A friss dokumentumból kiderül, hogy mindkét elvonással a következő években is, legalább 2024-ig számol a kormány. A helyi önkormányzatok befizetései sorban az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel (ez Budapest esetében 10 milliárd közel 40 milliárdos sarcot jelent évente), a gépjárműadóból pedig az idei 51 milliárd helyett jövőre már 87 milliárd, 2024-re pedig már 95 milliárd folyik be a központi költségvetésbe. A járványhelyzet miatt kivetetett kiskereskedelmi különadót is hosszú távon megtartja a kormány, ebből jövőre 58 milliárd, 2024-re pedig már 67 milliárd forinttal kalkulál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra