„A kormány támogatásából elküldeni a kormányt a k… anyjába, na ez nagyon punk”

A HétköznaPI CSAlódások zenekart kérdeztük arról, milyen a raktárkoncertjük körüli botrány utóélete.

Január 24-én írta meg egy Facebook-bejegyzésben a HétköznaPI CSAlódások HétköznaPI CSAlódások-koncerten jártunk 2012. January 15. 21:11 punk zenekar raktárkoncertjének történetét, ami igen gyorsan bejárta az országos sajtó majdhogynem minden zegét-zugát.

Felidézzük, mert e nélkül nem érthető az interjú.

A NERaktárkoncert története

Még tavaly augusztusban jelentette be a kormány, hogy 5,3 milliárd forintot különített el egy Raktárkoncert elnevezésű programsorozatra, mellyel a járvány miatt bajba jutott hazai zeneipart szeretnék támogatni. Érthető, hiszen 2020 tavasza óta nem lehet koncerteket szervezni.

Az alapötlet az volt, hogy stúdióminőségben felvesznek egy csomó koncertet különböző zenekarokkal, majd ezeket egy streaming szolgáltatáson keresztül bármikor elérhetővé teszik a rajongóknak.

Habár a produkciók levezénylésével NER-közeli vállalkozókat bíztak meg – mint például az Orbán Ráhel-féle Magyar Turisztikai Ügynökséget, az Antenna Hungáriát vagy a Visual Europe Groupot –, a jelek szerint a fellépők kiválasztásában nem játszott közre a politika.

A kiválasztás úgy zajlott, hogy bekérték a hazai fesztiválok 2020-as fellépő listáját, majd ezeket összevetették, és azok a zenekarok, akik a legtöbbször léptek volna fel a nyár folyamán, kaptak lehetőséget egy raktárkoncertre.

Nem kis meglepetésre így kapott felkérést a HétköznaPI CSAlódások (vagy röviden PICSA) is, egy 1990 óta aktív, nyíltan kormányellenes és kicsit sem visszafogott szövegeket előadó punk zenekar.

Aztán felbőgött a cenzúra kétütemű motorja

A zenekar bejegyzéséből kiderült, hogy közel sem voltak olyan szívesen látott vendégek a „NER házibuliján”, sokkal inkább úgy kezelték őket, mint a kellemetlen fura srácot, akit csak muszájból hívtak meg, hogy ne lehessen azt mondani: politikai alapon válogatnak.

A zenekar beszámolója szerint már az októberi forgatás előtt arról egyeztettek velük a szervezők, hogy bizonyos „különösen kormánykritikus” számokat jó lenne, ha kihagynának. A koncert helyszínén aztán egymást követték a kellemetlenségek.

A zenekar frontemberét, Megyeri Ferencet arra kérték, hogy vegye le a SOROS feliratú pólóját. Mikor ennek nem tett eleget, jött egy pár perces tanakodás a szervezők részéről, végül engedték, hogy rajta legyen a forgatás során.

Kép a zenekar által már újraforgatott, cenzúrázatlan verzióból
HétköznaPI CSAlódások/Youtube

A bandával érkezett bohócjelmezben Borbíró András hivatásos színész is, akit a zenészek a műsor részeként léptettek fel. Ő amolyan átvezető szövegeket mondott be két zeneszám között, ezek főleg a kormányzati kommunikációból átvett mondatok voltak.

A készre vágott műsor nézésekor szembesült vele a zenekar, hogy a bohócot egy az egyben kivágták, az előadott dalok közül sem mind került be a kész anyagba, és a frontemberről is csak úgy vágtak be képeket, hogy ne lehessen látni a feliratot a pólóján.

Az pedig már a jéghegy csúcsa, hogy két nappal a forgatás után, saját otthona előtt Borbíró Andrást, a bohócot három „kopasz verőlegény” is helyben hagyta.

Hát menjenek a pi*ába

A HétköznaPI CSAlódások a történtek után úgy döntött, hogy egyrészt részletesen beszámol minderről, másrészt csak azért is elkészíti a saját raktárkoncertjét, cenzúra nélkül.

Az eset nagyot ment a médiában, írott sajtó, TV és rádió egyaránt foglalkozott a zenekar ügyével, persze ki-ki egy kicsit a saját szájíze szerint. A zenekar hol hősies és bátor szabadságharcot vív a kormánnyal, hol csak picsognak, nem becsülik meg fenenagy jódolgukat, egy egészen széles réteg pedig úgy gondolja, hogy szélsőséges szövegek ide vagy oda, nem punk zenekar az a zenekar, amelyik kormányzati támogatásból koncertezik.

Ez utóbbi vélemény már vitaalapnak sem utolsó, hiszen számos szakmai, politikai és főleg kulturális kérdést vet fel.

Mi a punk? Mi számít lázadásnak, és mi benyalásnak? Hol a határ a kettő közt? Vajon a zenekar üzenni akart ezzel valamit? Ha igen, mit?

Arról már több ízben adott interjút Megyeri Ferenc, hogy mit gondol a cenzúráról, és miért áll bele a zenekar ilyen határozottan az Orbán-kormányba. Mi viszont inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mit érzékelnek a zenészek az ügy utórengéséből, milyen hatással lesz ez a zenekar jövőjére, és hogyan illeszkedik a raktárkoncertezés a punk életérzésbe.

Rendhagyó interjúban volt részünk, ugyanis a zenekar Facebook-oldalával tudtuk felvenni a kapcsolatot, azon keresztül válaszoltak kérdéseinkre.

30 éves a PICSA zenekar, de ennyien még biztosan nem ismerték a neveteket, mint most. Hogy érzitek, jót tesz a zenekarnak a hirtelen jött hírnév?

Nem tudom, hogy milyen következményei lesznek a dolognak, de az eddigi feljelentések és kitiltások se növelték vagy csökkentették nagyságrendekkel a népszerűségünket. Ez egy underground zenekar, szerintem, meghatározott számú követővel, mainstream együttes nem leszünk ettől sem.

Számítottatok rá, hogy ilyen nagy felhajtást kap a Raktárkoncertes ügyetek?

Arra gondoltunk, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté kell tenni a velünk történteket, mert egetverő pofátlanságnak és aljasságnak tartottuk a cenzúrát, és a közreműködőnk bántalmazását is.

A punk kultúrán belül, a rajongók, zenésztársak körében milyen visszhangja volt a dolognak? Javított, esetleg rontott a presztízseteken, hogy felléptetek a NER Raktárkoncertjén? Hogy illeszkedik ez a punk életérzésbe?

Az értelmesebben gondolkodó többség elfogadta és helyeselte a dolgot, hiszen ha nem történt volna meg a felvétel megcsonkítása, akkor egy élvezhető koncertet rögzítettek volna ott a Raktárkoncert irányítói, és ezekben a fellépésmentes időkben a zenekart kedvelők is kaphattak volna egy újabb élményt tőlünk.

HétköznaPI CSAlódások-koncert a SIC-ben
2012-ben mi is elmentünk egy PICSA koncertre, a galériáért kattintson a képre
BZ

Volt néhány ostobább hang, főleg a minket zsigerből utálóktól és az örök irigykedőktől, akik azt képzelték, hogy a kormány kegyet gyakorol és ajándékot ad, amikor közpénzből finanszírozza a raktárkoncerten fellépőket, pedig a helyzet az, hogy a fidesznyikeknek nincs saját pénzük, amijük van, azt mind az adófizetőktől nyúlták le, azaz tőlünk is. Így aztán részünkről teljesen jogos, ha ennek a lóvénak egy részét visszaszerezzük. Ráadásul még el is küldjük őket a k.... anyjukba, na ez meg nagyon punk is.

Szeretnétek felülni a hullámokra, amik most igazán magasra csaptak, vagy úgy vagytok vele, hogy minden csoda három napig tart, és inkább csak zenéltek tovább, ahogy eddig?

Mi tesszük a dolgunkat, ahogy eddig is. Egyetlen hullámra ültünk fel eddig, az új hullámra, 31 évvel ezelőtt, és azóta se szálltunk le róla.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

HétköznaPI CSAlódások-koncerten jártunk

Hétvégi örömök: szombat este pogóban gazdag koncertet adott a PiCsa a sörben és olcsó borban dúskáló punkoknak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra