Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A követeléskezelések jogi útvesztőjében: hogyan működik a beszámítás?

Követeléskezelés szempontjából a tartozások kölcsönös beszámítása többféle jogalapon is történhet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különböző megállapodások esetén mindennapos eset, hogy a két szerződő félnek egymással szemben valamilyen formájú követelése van. Ilyenkor bevett szokás a polgári jogban a követelések egymásba való beszámításának eljárása, amelynek következtében a felek rendezni tudják tartozásuk egészét, vagy egy részét egymás felé.

Követelés beszámítás egy egyszerű példán keresztül

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Tegyük fel, hogy “X” és “Y” cég egymással üzleti partnerségben állnak. “X” cég tartozik “Y” cégnek 1 millió forinttal, azonban “Y” vállalat is tartozik “X”-nek 200 ezerrel. A követelés beszámítás értelmében, ilyenkor a feleknek lehetőségük van rendezni egymás felé a tartozásukat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyik adósságot beleszámítják a másik tartozás értékébe, tehát “X” cég a kölcsönös követelés beszámítás után már csak 800 ezer forinttal fog tartozni “Y”-nak.

A kölcsönös követelések beszámításának jogi feltételei

 

Követeléskezelés szempontjából a tartozások kölcsönös beszámítása többféle jogalapon is történhet. A kötelezett általában egy egyoldalú nyilatkozat formájában jelzi, hogy a tartozását valamilyen okból kifolyólag nem egyenlíti ki, de kötelezettsége elengedése érdekében a tartozásra jogosulttól sem kéri a vele szemben fennálló tartozását. Ahhoz, hogy a beszámítás jogerős legyen a jelenlegi törvényi környezetben nincs szükség kölcsönös megállapodásra, azonban mindkét felet tájékoztatni kell a végbement jogi lépésekről.

Emiatt is gyakran előfordul a tartozások kezelése közbeni eljárásokban a különböző jogi csatornák megnyitása, illetve ügyvédek, követeléskezelők és más cégek bevonása is. Bírósági keresetek esetén lehetőség van a kintlévőségek kiegyenlítésére a kölcsönös beszámítás útján. Az ilyen jellegű ügyeknél az adósság összege pontosan meghatározható és ellenértéke megállapítható, így ez a kölcsönös beszámítás legegyszerűbb formája. 

Fontos megjegyezni, hogy ez a fajta követelésrendezés csak abban az esetben használható, ha a két fél azonos kötelezettséggel rendelkezik egymás felé. Tehát, ha mindkét adós kölcsönösen pénzzel tartozik a másiknak, úgy alkalmazható ez a jogrend, azonban ha az egyik fél tárgyi ingósággal tartozik a másiknak, pénz helyett, úgy nincs lehetőség a kölcsönös követelés beszámítás ezen típusára. 

Továbbá a jogerős követelések megállapításában fontos, hogy a partnerek egymás felé lévő tartozása esedékes legyen. Az esedékesség ebben a formájában azt jelenti, hogy a követelés teljesítésére kiszabott határidőnek le kell járnia. Ezt a dátumot általában a felek egymás közt szerződésben, vagy a kiállított számlákon rögzítik. 

Amennyiben az összes feltétel kielégül és maradéktalanul teljesül, úgy a beszámításra irányuló akarat nyilatkozat mind peres, mind peren kívüli úton is megtehető.

A beszámítás speciális formái

Mivel a beszámítással való teljesítés következtében a tartozás megszűnik, így jogi értelemben a különböző csődeljárások és felszámolások során is egy használható eszköz, annak érdekében, hogy az adós felé teljesüljön követelése. 

A felszámolási eljárások során az adós vagyona kerül értékesítésre, annak érdekében, hogy hitelezőit vissza tudja fizetni. Ennek a vagyonnak a beszámítására rengeteg speciális eset és jogszabály vonatkozik, így ha a törlesztés ezen formájával állunk szemben, mindenképp igényeljünk jogi segítséget. 

Általánosságban azonban elmondható, hogy a beszámítással az eljárások során az adós szinte kivétel nélkül bármikor élhet. A felszámolás során így minden olyan követelés beszámítható amelyet a felszámoló hivatalos úton elismer (például végrehajtó okirat formájában), ezáltal csökkentve a visszafizetendő összeg értékét.

A beszámítás, csak úgy mint a követeléskezelés egy komplex, törvényekkel és jogszabályokkal tűzdelt eljárásmód az adósságok rendezésére. Fontos, hogy amennyiben tehetjük kérjük szakemberek véleményét és segítségét az ilyen jellegű ügyekben, így elkerülve a hosszas és költséges jogi procedúrákat.  

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés