A magyar felnőttek több mint fele soha nem vásárol könyvet

Az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a könyvolvasó felnőttek aránya Magyarországon.

Magyarországon a felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet, míg a lakosság negyede évente néhányszor vásárol könyvet – írja az MTI a Társadalmi Kutatási Intézet Zrt. (Tárki) idén nyáron végzett reprezentatív kutatása alapján.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A könyv vásárlási szokásokról a könyvkedvelők online kérdőívben nyilatkoztak ez alapján kiderült, a vásárlók átlagosan 12 661 forintot költöttek könyvre a megelőző egy hónapban. A kérdőív alapján a nyomtatott könyvek tartják könyvpiaci dominanciájukat: az elmúlt egy évben az online válaszadók kilencvenhét százaléka vásárolt papíralapú könyvet, e-könyvet közel harmaduk, hangoskönyvet kevesebb mint egytizedük.

A Tárki 2005-ben végzett kutatási eredményeihez viszonyítva tizenkét százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya. A felnőtt magyar lakosság csupán egytizede olvas rendszeresen. Az országos reprezentatív felméréssel párhuzamosan egy kizárólag a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív is készült, amely kitöltői átlagosan évi harminchét könyvet olvasnak.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek