Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magyarok már beletörődtek a korrupcióba

Az uniós átlaghoz képest szinte alig zavar minket a korrupció, pedig szinte mindenki tisztában van a jelenlétével.

Közzétette az Európai Bizottság a korrupcióról készített legfrissebb, 2019 decemberében végzett tematikus Eurobarométer felmérés eredményeit - hívta fel a figyelmet az Index egyik blogja, az EUrológus . Mint kiderült, a korrupciót az európai polgárok nagy többsége – 69%-a – elfogadhatatlannak tartja, ezzel szemben a magyarországi válaszadók esetében ez az arány mindössze 38%, ami a legalacsonyabb érték a felmérésben részt vevő tagállamok válaszadóinak körében.

És ez nem azért van, mert nálunk annyira szerény mértékű a korrupció, vagy ne látnák az emberek. Az is látható ugyanis az adatokból, hogy míg az átlag európai polgárok 71 százaléka szerint jelent hazájában széles körben elterjedt problémát a korrupció, addig Magyarországon a megkérdezettek 87%-a vélekedik így. Európában a válaszadók 70%-a, Magyarországon a 80%-a szerint a korrupció jelen van az országos közintézményekben.

Ráadásul míg uniós szinten a válaszadók kétharmada (66%) nem tartja kielégítőnek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását, addig Magyarországon 80%-a. Végül pedig a felmérésből az is kiderül, hogy – az uniós átlagot 5 százalékkal meghaladva – a magyarok 21 százaléka az ügyészséget is korruptnak tartja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra